Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Veľká chvíľa pre Poľsko: Brusel vypne kontrolku ohrozeného právneho štátu

Európska komisia oznámila svoje rozhodnutie ukončiť uplatňovanie článku 7 voči Poľsku. Neznamená to, že v krajine už nie sú žiadne problémy, ale Brusel ich bude riešiť inými nástrojmi.  Eurokomisia už nevidí žiadne závažné riziko ohrozujúce právny štát v Poľsku. Krajina za to vďačí prebiehajúcim reformám v rámci súdnictva a záväzkom, ktoré dal predseda vlády Donald Tusk. […]
Menej ako 1 min. min.

Európska komisia oznámila svoje rozhodnutie ukončiť uplatňovanie článku 7 voči Poľsku. Neznamená to, že v krajine už nie sú žiadne problémy, ale Brusel ich bude riešiť inými nástrojmi. 

Eurokomisia už nevidí žiadne závažné riziko ohrozujúce právny štát v Poľsku. Krajina za to vďačí prebiehajúcim reformám v rámci súdnictva a záväzkom, ktoré dal predseda vlády Donald Tusk.

„Dnešok predstavuje pre Poľsko novú kapitolu, po viac ako šiestich rokoch veríme, že postup podľa článku 7 sa teraz môže uzavrieť. Blahoželám premiérovi Donaldovi Tuskovi a jeho vláde k tomuto dôležitému prelomu,“ uviedla predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyen vo vyhlásení.

V článku 7 sa stanovuje, že Komisia môže začať osobitný postup preskúmania dodržiavania zásad právneho štátu v krajine, ak zistí „jasné riziko závažného porušenia“ hodnôt EÚ a zásad právneho štátu. Kontrolovaná krajina sa potom musí zodpovedať ostatným krajinám EÚ a hrozí jej aj zastavenie hlasovacích práv.

Rozviazané ruky v Poľsku: Polícia zatkla opozičných politikov, ktorých prezident ukrýval v paláci

Poľský prezident Duda už raz členov Práva a spravodlivosti odsúdených za zneužitie právomocí verejného činiteľa omilostil. Ide o dramatickú eskaláciu konfliktu s novou vládou Donalda Tuska, ktorá sa snaží zvrátiť škody na právnom štáte.

Poľský minister spravodlivosti Adam Bodnar vo februári predstavil akčný plán na obnovenie právneho štátu v krajine, ktorý zahŕňa deväť návrhov zákonov na nápravu demokratického zaostávania, ku ktorému došlo počas predchádzajúcej vlády strany Právo a spravodlivosť (PiS, ECR) počas ôsmich rokov na čele s bývalým premiérom Mateuszom Morawieckim.

Sľuby dané v rámci tohto akčného plánu a deväť zákonov, o ktorých rokuje poľský parlament, priviedli Komisiu k tomu, aby „článok 7 už nepovažovala za potrebný“. Článok 7 sa považuje za „jadrovú možnosť“, pokiaľ ide o monitorovanie právneho štátu, a teraz existujú „iné postupy, ktoré sa môžu uplatniť namiesto neho“, uviedol úradník EÚ.

Komisia okrem iného tvrdí, že poľská vláda sa teraz zaviazala dodržiavať nadradenosť práva EÚ a vykonávať rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie.

Analýza: Môže Brusel zasiahnuť proti Ficovi?

Ak vláda členskej krajiny porušuje európsku legislatívu alebo jej základné hodnoty, EÚ môže reagovať vysokými pokutami, zmrazením eurofondov alebo odobratím hlasovacích práv. Všetky tieto rozhodnutia môže vláda v teórii ignorovať.

Akčný plán zahŕňa zámer reformovať kontroverzné menovanie členov Najvyššieho súdu a Ústavného súdu, ako aj ich dôchodkové systémy, o ktorých sa predtým zistilo, že oslabujú nezávislosť súdnictva.

„Celkové hodnotenie je také, že toto jasné riziko vážneho porušenia už neexistuje, pretože sa zmenila orientácia a situácia v Poľsku sa vyvíja priaznivo,“ uviedol úradník EÚ a dodal: „To neznamená, že práca sa skončila, znamená to len, že úroveň ohrozenia právneho štátu sa výrazne znížila.“

Ministri pre záležitosti členských štátov EÚ budú o tejto téme rokovať na ďalšom zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti naplánovanom na 21. mája, na ktorom budú mať možnosť vzniesť pripomienky.

Komisia začala uplatňovať článok 7 v decembri 2017 proti vtedajšej vládnucej strane Právo a spravodlivosť, ktorá prijala sériu reforiem oslabujúcich nezávislosť súdnictva.

Postup podľa článku 7, ktorý môže v konečnom dôsledku viesť k pozastaveniu hlasovacích práv krajiny v Rade EÚ, sa doteraz týkal len Poľska a Maďarska.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie