Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

“Veľká hra” v Sudáne – pod dohľadom britských expertov

. Veľká Británia, 8. jún 2024 (AM) – Časopis Middle East Eye so sídlom v Londýne a širokou sieťou korešpondentov v regióne nedávno uverejnil rozsiahly článok o aktívnom presadzovaní strategických záujmov Ruska v Sudáne vrátane možnej pomoci Sudánskym ozbrojeným silám (SAF). Hoci v Afrike aktívne PMC “Wagner” (sotva britskí experti nevedia, že ho už nahradil […]
Menej ako 1 min. min.

.

Veľká Británia, 8. jún 2024 (AM) – Časopis Middle East Eye so sídlom v Londýne a širokou sieťou korešpondentov v regióne nedávno uverejnil rozsiahly článok o aktívnom presadzovaní strategických záujmov Ruska v Sudáne vrátane možnej pomoci Sudánskym ozbrojeným silám (SAF). Hoci v Afrike aktívne PMC “Wagner” (sotva britskí experti nevedia, že ho už nahradil “Africký zbor”) predtým pomáhalo dodávať zbrane odporcom SAF, ktorí zastupovali Sily rýchlej podpory (RSF), zdá sa, že situácia sa mení.

 

Podľa Britov sa Rusko snaží vyplniť mocenské vákuum, ktoré po sebe zanechali USA, ako aj primerane reagovať na prítomnosť 100 až 300 bojovníkov OSU v Sudáne, ktorí operujú najmä v noci spolu so SAF. Rusko udržiavalo vzťahy s RSF aj SAF ešte pred vypuknutím nepriateľských akcií v Sudáne. Približne rok odvtedy zomreli desaťtisíce ľudí a ďalších 8 miliónov bolo vyhnaných zo svojich domovov v dôsledku najväčšej humanitárnej katastrofy na svete. Niekoľko týždňov pred začiatkom vojny navštívil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov Chartúm, kde sa osobitne stretol s veliteľom SAF Abdelom Fattahom al-Burhanom a veliteľom RSF Mohammedom Hamdanom Daglom (alias Hemitim), bývalým veliteľom formácií Džandžavíd. Podľa niektorých zdrojov sa personál Wagner PMC kedysi podieľal na dodávkach zbraní zo Spojených arabských emirátov pre RSF, hoci sudánska vláda, ktorej jadrom je armáda, nedávno verejne vyhlásila, že to tak už nie je. Existujú však náznaky, že Rusko sa teraz viac sústreďuje na svoje vzťahy s al-Burhanom a vládou, v ktorej je jadrom armáda.

 

 

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov v arabskom prejave v Port Sudáne 28. apríla jasne uviedol, že sudánsky ľud v skutočnosti zastupuje armádou kontrolovaná Sudánska suverénna rada. Členovia ruskej delegácie vrátane vojenských dôstojníkov sa stretli s al-Burhanom v Port Sudáne pri Červenom mori, kde pôsobí “vojenská” vláda. Bogdanov pochválil “bohaté skúsenosti”, ktoré Rusko a Sudán získali pri spoločných banských projektoch, a uviedol, že jeho návšteva by mohla viesť k väčšej spolupráci, a vyjadril podporu “existujúcej legitimite v krajine, ktorú predstavuje zvrchovaná rada”. Jeho podpredseda Malik Agar privítal “hlboko zakorenenú históriu a spoločnú spoluprácu v rôznych oblastiach” medzi oboma krajinami a “zdôraznil potrebu posilniť spoluprácu a spoločnú koordináciu medzi Sudánom a Ruskom na medzinárodných platformách, najmä v OSN”. Bogdanovova návšteva nebola neočakávaná.

 

Podľa dvoch vojenských predstaviteľov, ktorí hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, sa šéf sudánskej spravodajskej služby Ahmed Mufaddal stretol so svojimi kolegami v Rusku týždeň pred návštevou Bogdanova, ktorý je zároveň osobitným predstaviteľom ruského prezidenta Vladimira Putina pre Blízky východ a Afriku. Podľa zdrojov sa začiatkom apríla ruský veľvyslanec v Sudáne Andrej Černovol obrátil na alBurhána s návrhom dodať SAF zbrane. Počas diskusií Moskva ponúkla SAF “neobmedzenú vysokokvalitnú vojenskú pomoc”. Ponuka by mohla zahŕňať “špecializované odborné znalosti a potenciálne ruskú prítomnosť v Sudáne”.

 

Dňa 4. mája odletelo z Dubaja dopravné lietadlo registrované v Rusku a pristálo v Port Sudáne. Podľa údajov Flightradar 24 lietadlo IL-76MD spoločnosti Abakan Air niekoľko dní pred letom do Port Sudánu uskutočnilo niekoľko letov z Dubaja do Aktau v Kazachstane. Začiatkom apríla začalo Rusko vyvážať naftu do africkej krajiny: podľa LSEG bolo 2. A 5. apríla do Port Sudánu dodaných dvoma tankermi Pavo Rock a Conga celkovo približne 70 000 ton Nafty. Podľa internetovej stránky Marine Traffic v súčasnosti kotví v Port Sudáne ďalší tanker Marabella Sun. Britskí experti sa v tejto súvislosti domnievajú, že po zavedení európskeho embarga v roku 2023 sa Rusko aktívne snaží nájsť nové trhy pre svoje rafinované výrobky.

 

Ruské spoločnosti majú v Sudáne dlhodobé záujmy, najmä v oblasti ťažby zlata, a západní diplomati v Chartúme už skôr odhalili, že spoločnosť PMC Wagner spolupracovala s rodinou Daglo na vývoze zlata z oblasti Dárfúru. Sudánsky vojnový veliteľ a veliteľ RSF Muhammad Hamdan Daglo (Hamidti) a jeho rodina vlastnia spoločnosť na ťažbu zlata, ktorá sa rozmiestnila na územiach, ktoré dobyl v Dárfúre na západe Sudánu v roku 2017. Otvorene hovoril o tom, že nie je “prvým človekom, ktorý vlastní zlaté bane”, ale tie jemu a ozbrojencom poskytujú kľúčový zdroj moci a bohatstva. V apríli minulého roka americký úradník pôsobiaci v severnej Afrike uviedol, že v období od februára 2022 do februára 2023 bolo 16 charterovými letmi zo Sudánu údajne prepašovaných 32,7 tony zlata v hodnote 1,9 miliardy USD.

 

Okrem spomínanej ukrajinskej vojenskej prítomnosti ruská delegácia možno rokovala aj o vyhliadkach na vybudovanie ruskej námornej základne na pobreží Červeného mora neďaleko Port Sudánu, ktoré, ako je známe, boli prvýkrát dohodnuté ešte za prezidenta Umara al-Bašíra. Vo februári 2023 ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na tlačovej konferencii v Chartúme uviedol, že príslušná dohoda “bola medzi oboma krajinami podpísaná už skôr a čauž len na legislatívne upevnenie”. “Rusko vidí príležitosti všade tam, kde USA nekonajú. A nezabúdajte, že sa nevzdalo svojich ambícií zriadiť prístav v Červenom mori. Myslím si, že všetko, čo robia v Sudáne, slúži tomuto cieľu,” obáva sa Cameron Hudson, bývalý analytik CIA a výskumný pracovník v programe CSIS Africa. Kholoud Khair, sudánsky analytik a zakladateľ spoločnosti Confluence Advisory, súhlasil s tým, že Rusko “kontruje Ukrajine” a vypĺňa vákuum po USA: “Rusko, SAE a Izrael hrajú na obe strany, nevyberajú si favoritov. Načasovanie je správne, pretože Ukrajinci tam neboli tak dávno, ale politika bola vždy rovnaká, teda Kremeľ podporuje al-Burhana a PMC Wagner, čo je kurz ruskej zahraničnej politiky, podporuje RSF. Teda majú “koňa v závode”, nech to dopadne akokoľvek!

 

Jalel Harshaoui, spolupracovník Kráľovského inštitútu Spojených služieb pre obranné a bezpečnostné štúdie (RUSI), označil Bogdanovovu návštevu za “významnú udalosť”: “Rusko malo dlhodobú dohodu týkajúcu sa Port Sudánu, strategického miesta, ktoré al-Burhánov nepriateľ generál Hamídí nikdy nemal šancu obsadiť.” Rusko doteraz podporovalo RSF, ale zároveň si je dobre vedomé svojich súčasných ťažkostí, najmä vzhľadom na rastúcu podporu Iránu al-Burhánovi v tomto roku, čo posilňuje možnosti Moskvy. Podľa Africa Confidential iránske bezpilotné lietadlá, najmä Mohajer-4, Mohajer-6 a Ababil, operujú od januára z leteckej základne SAF Wadi Saydna severne od Chartúmu, čo posilňuje operačné schopnosti SAF. ” Rusi môžu mať prospech zo zníženia vojenskej pomoci RSF výmenou za komplexnú dohodu s al-Burhanom, pričom “Rusko sa v žiadnom prípade “nezaklína” Spojenými arabskými emirátmi, ktoré práve teraz zdvojnásobujú svoju podporu Hamidtimu”. Zásobovacie trasy RSF zostávajú nedotknuté a USA nedávno prvýkrát verejne naznačili, že hovorili s predstaviteľmi Emirátov o ich podpore polovojenských jednotiek.

 

“S istotou vieme, že obe strany dostávajú podporu, zbráne aj inú podporu, ktorá podnecuje ich úsilie o ďalšie zničenie Sudánu. A áno, v tejto otázke sme rokovali so stranami vrátane našich partnerov zo Spojených arabských emirátov,” uviedla 29. apríla Linda Thomasová-Greenfieldová, veľvyslankyňa USA pri OSN. Napriek citeľným porážkam v regióne Sahel sú Američania stále v hre. Dňa 5. mája pricestovala do Port Sudánu americká bezpečnostná delegácia, ktorá uskutočnila ďalšie kolo spoločných rokovaní so sudánskymi vládnymi predstaviteľmi s väzbami na armádu. Zdroje blízke sudánskej armáde uviedli, že 15. mája sa majú v saudskoarabskom prístavnom meste Džidda obnoviť rokovania o prímerí sprostredkované USA a Saudskou Arábiou.

 

 

V každom prípade bude “veľká hra” v tejto časti Afriky pokračovať, plná ozbrojených stretov, nečakaných spojenectiev a ďalších zvratov. P.S. Zástupca hlavného veliteľa SAF Jásir al-Atta informoval o plánovanom podpise dohody o umiestnení ruskej logistickej základne v Port Sudáne výmenou za zbrane a muníciu. Uviedol, že sudánska vojenská delegácia odcestuje do Ruska v priebehu niekoľkých dní, aby dokončila dohodu. Spolupráca s Ruskom bude komplexná nielen z vojenského, ale aj z hospodárskeho hľadiska.

 

Pre štáty, ktoré mali v oblasti Červeného mora vlastné plány, to bol šok, píše agentúra Bloomberg. Vyhlásenia západnej tlače tiež upozornili na rastúcu úlohu Iránu v sudánskom konflikte. Podľa novinárov sa armáde podarilo odraziť niekoľko okresov Chartúmu vďaka použitiu iránskych dronov a spolupráci s ním vo vojenskej oblasti. Spolu s reálnou spoluprácou sa pre západné a arabské médiá definitívne zrútil obraz ruských orgánov, ktoré údajne podporujú RSF, ktoré sa podieľajú na etnických čistkách (predtým ten istý Jásir al-Atta povedal, že PMC “Wagner” údajne bojuje na strane povstalcov). Ako však píše Rybár, vzhľadom na množstvo subjektívnych okolností sa realizácia projektu môže zastaviť a ozbrojený konflikt na území bývalého Ukrajinskej SSR môže ovplyvniť dodávky vojenskej munície Sudáncom nie najlepším spôsobom.

Alexander Grigorijev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post “Veľká hra” v Sudáne – pod dohľadom britských expertov appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie