Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Veľká púť do Mekky začne tento rok 14. júna, oznámila Saudská Arábia. Niektorí pôjdu nelegálne

Veľká púť do Mekky sa začne tento rok 14. júna, oznámili dnes saudskoarabské úrady. Každoročne na ňu dorazia oficiálne skoro dva milióny moslimských pútnikov, niektorí ale prichádzajú bez povolenia, čím riskujú zatknutie a vyhostenie. Taktiež 70-ročný Egypťan Muhammad sa už niekoľko týždňov skrýva blízko Mekky, aby sa púte mohol zúčastniť, napísala agentúra AFP. “Snažím sa získať […]
Menej ako 1 min. min.

Veľká púť do Mekky sa začne tento rok 14. júna, oznámili dnes saudskoarabské úrady. Každoročne na ňu dorazia oficiálne skoro dva milióny moslimských pútnikov, niektorí ale prichádzajú bez povolenia, čím riskujú zatknutie a vyhostenie. Taktiež 70-ročný Egypťan Muhammad sa už niekoľko týždňov skrýva blízko Mekky, aby sa púte mohol zúčastniť, napísala agentúra AFP.

“Snažím sa získať oficiálne povolenie v Egypte už desať rokov, ale márne, nemal som šťastie,” povedal Muhammad. V Egypte sa totiž povolenia na púť rozdeľujú v lotérii. Každá krajina dostáva od Saudskej Arábie kvótu, koľko ľudí môže na veľkú púť poslať.

Drahá záležitosť

Lenže aj cesta je drahá záležitosť, z Egypta stojí balík na veľkú púť 175-tisíc egyptských libier. A to by si Muhammad ako štátny úradník na dôchodku rovnako nemohol dovoliť. A tak letel do Saudskej Arábie na turistické vízum a zohnal ubytovanie neďaleko pahorku Arafát, kde sa koná jeden z obradov púte. Býva s ďalšími siedmimi ľuďmi a von vychádza len v najnutnejších prípadoch.

Tento rok sa majú teploty počas hadždže pohybovať okolo 45 stupňov, čo bude ešte náročnejšie pre ilegálnych pútnikov, ktorí nemôžu do klimatizovaných táborov. Niektorí z nich preto prespávajú v mešitách či vonku. “Budem piť veľa vody. Hlavné je, že vykonám hadždž, “povedal Muhammad.

Saudská Arábia si v súvislosti s pálením Koránu predvolala dánskeho diplomata

Púť do Mekky, ktorá je symbolickým napodobením posledného putovania proroka Mohameda, je jedným z pilierov islamu a aspoň raz za život ju má vykonať každý moslim, ak mu to zdravie dovolí. Milióny moslimov vykonávajú veľkú púť (hadždž), ktorá sa koná každý rok v stanovenom termíne, alebo malú púť zvanú umra, ktorú možno podniknúť vo zvyšku roka.

Ilegálni pútnici

Vlani sa veľkej púte v Mekke zúčastnilo viac ako 1,8 milióna ľudí, ďalších asi stotisíc dorazilo ilegálne, odhadol saudskoarabský člen ochranky podľa AFP. “Územie Mekky je obmedzené a prítomnosť nelegálnych pútnikov sťažuje zabezpečenie bezpečnosti,” dodal.

Opatrenia úrady sprísnili po tragickej udalosti z roku 2015, keď na 2400 pútnikov zomrelo v tlačenici v údolí Mína, keď smerovali k rituálu kameňovania Satana. Väčšina bola ušliapaná alebo sa udusila.

S bezpečnosťou pomáha aj umelá inteligencia, vďaka ktorej možno lepšie sledovať pohyb pútnikov okolo posvätných miest a bezpečnostná služba potom bráni nadmernému počtu ľudí v určitých miestach. Na púť do Mekky jazdia tiež rodičia s deťmi, ktorí dostávajú od miestnych úradov pre deti náramky s osobnými údajmi a kontakty pre prípad, že by sa stratili.

Za nelegálnu účasť či prevoz pútnikov, ktorí nemajú povolenie, hrozia pokuty 10-tisíc saudských rijálov a vyššie. Polícia od minulého mesiaca zatkla v Mekke najmenej dvadsať ľudí, ktorí nemali povolenie, väčšina z nich boli Egypťania. V obchodných centrách a pri cestách sú pritom plagáty s varovaním, aby ľudia hadždž bez povolenia nevykonávali.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie