Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Velká voda naředila viry a hrozí nákaza, varoval Prymula. Poradil, jak předejít riziku

„Při akutní fázi povodně protéká prostředím obrovské množství vody, což znamená, že dochází k naředění mikroorganismů, bakterií a virů,“ popisoval Prymula. „Nastane-li kontaminace studní, tak je velké riziko onemocnění. Může způsobit různá střevní onemocnění nebo třeba notoricky známou úplavici,“ uvedl epidemiolog. Hrozbou je i virová hepatitida. ČTĚTE TAKÉ: Po povodních se může šířit nebezpečná „potkaní“ horečka. Hrozí selhání […]
2 min.

„Při akutní fázi povodně protéká prostředím obrovské množství vody, což znamená, že dochází k naředění mikroorganismů, bakterií a virů,“ popisoval Prymula. „Nastane-li kontaminace studní, tak je velké riziko onemocnění. Může způsobit různá střevní onemocnění nebo třeba notoricky známou úplavici,“ uvedl epidemiolog. Hrozbou je i virová hepatitida.

ČTĚTE TAKÉ: Po povodních se může šířit nebezpečná „potkaní“ horečka. Hrozí selhání jater a ledvin

Podle Prymuly je situace v Česku zatím relativně klidná. „To znamená, že bezprostřední riziko masivních epidemií tady není. Myslím si ale, že nabídka dobrovolného a bezplatného očkování je na místě,“ nechal se slyšet. Největšímu riziku prý nejsou vystaveni občané, ale záchranáři nebo hasiči.

V oblastech postižených povodněmi už lidé pomalu začínají s úklidem. Při něm by měli dbát na dodržování hygienických i bezpečnostních pravidel. Ochrana před možnou nákazou je dle Prymuly jednoduchá. „Vysoké boty. Nejčastější mechanismus nákazy je totiž ten, že se poraníme a kvůli tomu, že hlodavci, kteří choroby přenášejí exkrementy, kontaminují různé plochy, tak se nemoc může přenést,“ vysvětlil epidemiolog.

Pozor bychom si měli dávat také na potraviny. „A to i při kontaktu vody s balenou vodou. Pokud byly lahve pod vodou, rozhodně bychom je neměli pít a jídlo konzumovat,“ apeloval Prymula. Jsou-li potraviny na suchém místě, neměl by například u konzerv nastat problém. „Kdybychom se ale snažili uskladnit nějakým způsobem maso, zejména to, které bylo zmražené, tak riziko už není jen klasicky biologické, ale v podstatě je to otázka organoleptická, tedy vlastní narušení kvality masa,“ vysvětlil epidemiolog.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Emotivní video zachytilo odmítání evakuace. Žena s dítětem nechtěla z domu, zřejmě kvůli psovi

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie