Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Velká změna v zálohování. Lidé mají vracet do obchodů nejen sklo nebo PETky, navrhuje ministr

Novela má zavést v Česku čtyřkorunovou zálohu na PET obaly a konzervy a zřídit 11 tisíc míst pro jejich sběr, vedle obchodů by se do něj měly zapojit i čerpací stanice. Podle ministerstva životního prostředí by zálohování obalů mělo přenést větší finanční zodpovědnost na spotřebitele a zefektivnit systém třídění. Odpůrci zálohování však upozorňují na nutnost dopravy obalů do obchodů a s tím spojené změny […]
Menej ako 1 min. min.

Novela má zavést v Česku čtyřkorunovou zálohu na PET obaly a konzervy a zřídit 11 tisíc míst pro jejich sběr, vedle obchodů by se do něj měly zapojit i čerpací stanice. Podle ministerstva životního prostředí by zálohování obalů mělo přenést větší finanční zodpovědnost na spotřebitele a zefektivnit systém třídění. Odpůrci zálohování však upozorňují na nutnost dopravy obalů do obchodů a s tím spojené změny plánování nákupů, nároky na prostor sběrných míst a zachování tvaru nápojových obalů.

ČTĚTE TAKÉ: Pokračování boje s plasty: Evropská unie chce zakázat jednorázová balení kečupu či šamponu

Podle Hladíka je nutné novelu schválit, neboť zavádí principy cirkulární ekonomiky. Očekává, že pro ni podporu v koalici má, kabinetu ji předloží v létě. Aktuálně ji má na stole Legislativní rada vlády.

„Tenhle zákon je pro Českou republiku, pro její obyvatele. Fakt nechci, aby se povalovaly PETky a plechovky. Pokud neprojde tento zákon, tak pojedu kampaň do každé obce a budu ukazovat, jaký mají dneska efektivní systém. Kde PET lahve a plechovky končí,“ řekl Hladík.

Podle Brabce by se zavedením zálohování možná zvedlo procento recyklace PET lahví, mohlo by to ale vést k tomu, že by se více pohazovaly volně ostatní plastové odpady. Lidé jsou podle něj nyní zvyklí dávat všechny plasty do žlutých kontejnerů a když budou některé z nich muset nosit do odběrných míst, zbytek třeba vyhodí do směsného odpadu.

Z experimentu ministerstva životního prostředí a společnosti Adastra Lab, který sledoval 100 nápojových plastových lahví vytříděných do žlutých kontejnerů, vyplývá, že se do recyklačního zařízení v Česku dostane čtvrtina PET lahví po třech měsících od vhození do kontejneru na plasty. Odhaduje se, že ze všech PET lahví uvedených na trh v ČR se jich dostane k recyklaci přes polovinu. Některé vytříděné lahve podle nich skončily například v přírodě nebo na parkovišti.

Ze zjištěných dat vyplynulo, že 39,6 procenta PET lahví po třech měsících končí v třídírně odpadů nebo sběrném dvoře. Do recyklačního centra se dostane 19,3 procenta z vytříděných lahví, 11,8 procenta putuje na skládku a zbylých 4,3 procenta na jiná místa, například louku, parkoviště u soukromého domu či okolí benzinové čerpací stanice. Téměř každá desátá PET lahev skončí v zahraničí, v případě experimentu nejčastěji k recyklaci na Slovensku či ve Francii. Brabec daný průzkum označil za nereprezentativní.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Obalová revoluce se uspěchala, tvrdí experti. V Česku umíme nařízení Evropské unie obcházet

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie