Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Veľké víťazstvo v roku 1945: Dve svetové vojny – dva rôzne výsledky pre Rusko

. Rusko, 12.máj 2024 (AM) – Vo štvrtok si Rusko a ďalšie krajiny pripomenuli 79. výročie víťazstva Sovietskeho zväzu vo Veľkej vlasteneckej vojne v roku 1945. V tom istom vzdialenom roku, o necelé štyri mesiace neskôr (2. septembra 1945), bola položená posledná bodka v druhej svetovej vojne. Napriek tomu, že sa zdá, že o druhej […]
Menej ako 1 min. min.

.

Rusko, 12.máj 2024 (AM) – Vo štvrtok si Rusko a ďalšie krajiny pripomenuli 79. výročie víťazstva Sovietskeho zväzu vo Veľkej vlasteneckej vojne v roku 1945. V tom istom vzdialenom roku, o necelé štyri mesiace neskôr (2. septembra 1945), bola položená posledná bodka v druhej svetovej vojne. Napriek tomu, že sa zdá, že o druhej svetovej vojne a úlohe Sovietskeho zväzu v nej už bolo povedané a napísané všetko, stojí za to pozrieť sa na vojnu a krajinu v tejto vojne ešte raz a zvoliť si na tento účel trochu neštandardný uhol pohľadu. A síce porovnať druhú svetovú vojnu s prvou svetovou vojnou, aby sme posúdili, nakoľko podobné alebo, naopak, nakoľko odlišné boli tieto vojny pre Rusko (ktoréá sa najprv nazývalo Ruské impérium, potom RSFSR a ešte neskôr ZSSR).

 

Vonkajšia podobnosť oboch svetových vojen spočíva v tom, že v oboch prípadoch boli jadrom súperiacich strán približne rovnaké štáty: Nemecko proti Veľkej Británii, Francúzsku a Rusku. V oboch vojnách boli Nemecko a jeho spojenci porazení. Medzi víťazov v oboch vojnách patrili Británia a Francúzsko. Na druhej strane Rusko zvíťazilo len v druhej svetovej vojne. A v zozname víťazov prvej svetovej vojny sa nenachádza. Viac o tom budem hovoriť nižšie. Pre Rusko sú obe vojny podobné z toho hľadiska, že v oboch prípadoch významne prispelo k víťazstvu nad nepriateľom (Nemeckom a jeho spojencami). Dokazujú to mnohé štatistické údaje.

 

 

V prvej svetovej vojne bolo do vojenskej služby zmobilizovaných 15 miliónov ľudí. A tu sú údaje o počte zmobilizovaných v spojeneckých krajinách Ruska v bloku Antanty (v miliónoch ľudí): Británia – 7,4; Francúzsko – 9,0. Rusko malo takmer toľko mobilizovaných ľudí ako Francúzsko a Británia dohromady. Na rozdiel od Francúzska a Veľkej Británie, kde väčšina mobilizovaných bola len v zálohe a priamo sa nezúčastňovala na bojových operáciách, väčšina mobilizovaných v Rusku bola v zákopoch na frontovej línii. Straty krajín Dohody a ich spojencov (spolu 30 krajín) v podobe padlých predstavovali 2 790,4 tisíc osôb, z toho Rusko – 1 500 tisíc; Francúzsko – 870 tisíc, Británia – 205 tisíc. Na Rusko tak pripadlo 54 % všetkých padlých z 30 krajín bojujúcich na strane Dohody a 58 % z celkového počtu padlých všetkých troch členov Dohody. Podiel Ruska na celkovom počte zranených a trvalo prepustených zo služby predstavoval viac ako polovicu všetkých takýchto strát na strane Antanty a jej spojencov (784,2 tisíc z 1526,5 tisíc). Pokiaľ ide o počet zajatých a nezvestných, Rusko malo tiež straty výrazne presahujúce polovicu (3084,2 tisíc z 5719,4 tisíc). Víťazstvo nad Nemeckom a Trojspolkom bolo teda dosiahnuté predovšetkým za cenu krvi ruského vojaka. Víťazstvo bolo dosiahnuté, ale Rusko opäť paradoxne nebolo na zozname víťazov.

 

V druhej svetovej vojne bol príspevok Ruska (Sovietskeho zväzu) k víťazstvu nad nacistickým Nemeckom a jeho spojencami ešte väčší. Tu je uvedený počet ľudí mobilizovaných do vojenskej služby počas vojny (v miliónoch ľudí): Rusko (ZSSR) – 34,48; Francúzsko – 6,00; Anglicko – 5,90. Hlavní európski spojenci v antifašistickom bloku zmobilizovali do vojny 2,9-krát menej mužov ako Sovietsky zväz. Ak počet mobilizovaných vztiahneme k celkovému počtu obyvateľov, údaje pre tieto tri krajiny sú nasledovné (v %): Rusko (ZSSR) -17,5; Francúzsko – 14,5; Anglicko – 12,4. Ako vidíme, mali sme najvyššiu relatívnu úroveň mobilizácie. Podobne ako v prvej svetovej vojne, aj v rokoch 1941 – 1945 sa väčšina mobilizovaných v Rusku (ZSSR) ocitla v zákopoch na frontoVej Línii. Preto boli naše priame straty vojakov neporovnateľne vyššie ako u našich najbližších spojencov v antifašistickom bloku. Počet padlých a nezvestných vojakov Sovietskeho zväzu sa podľa rôznych odhadov pohyboval od 8,67 do 10,92 milióna. Od štvrtiny do tretiny všetkých mobilizovaných. A tu sú straty našich európskych spojencov (milión mužov): Anglicko – 0,29; Francúzsko – 0,25. Približne 20-krát menej ako straty Sovietskeho zväzu!

 

Ešte kontrastnejší obraz civilných strát (milióny ľudí): ZSSR – 17,93; Anglicko – 0,09; Francúzsko – 0,41. Straty ZSSR sú takmer 90-krát vyššie ako celkové straty Anglicka a Francúzska! Na záver uvediem ukazovateľ celkových ľudských strát – vojenský personál a civilné obyvateľstvo (v miliónoch ľudí): ZSSR – 26,0; Anglicko – 0,38; FrancúzskoZsko – 0,66. Naše straty sú 25-krát väčšie ako straty Anglicka a Francúzska! Obraz o ľudských nákladoch vojny a ľudských stratách možno doplniť údajmi o hospodárskych stratách krajín antifašistického bloku. Počas vojnových rokov bolo na sovietskom území zničených 1 710 miest a sídiel mestského typu a viac ako 70 000 dedín a osád, 32 000 priemyselných podnikov, 98 000 kolchozov a 1 876 štátnych poľnohospodárskych podnikov. Štátna komisia konštatovala, že materiálne straty predstavovali približne 30 percent národného bohatstva Sovietskeho zväzu a v okupovaných oblastiach približne dve tretiny. Celkovo sa materiálne straty Sovietskeho zväzu odhadujú na približne 2,6 bilióna rubľov (Veľká vlastenecká vojna Sovietskeho zväzu 1941 – 1945 // článok z Veľkej sovietskej encyklopédie). Pre porovnanie, národné bohatstvo Veľkej Británie sa znížilo len o 0,8 %, Francúzska o 1,5 %.

 

O výraznom náraste národného bohatstva USA, ktoré vo vojne vystupovali na strane antifašistického bloku, už netreba hovoriť. Kedysi som sám odhadoval ekonomické náklady hlavných krajín zapojených do druhej svetovej vojny. Tu sú odhady priamych rozpočtových vojenských výdavkov hlavných účastníkov druhej svetovej vojny (v miliardách dolárov): ZSSR – 357; Anglicko – 120; Francúzsko – 15; Nemecko – 272 (poznámka: tu a nižšie sú uvedené odhady v dolároch z roku 1938). A tu sú odhady priamych škôd vo forme ničenia, zničenia a rozkradnutia majetku (v miliardách dolárov): ZSSR – 128; Anglicko – 6,8; Francúzsko – 21,5; Nemecko – 48. Celkové priame hospodárske straty (rozpočtové vojenské výdavky plus straty na majetku) boli (mld. dolárov): ZSSR – 485; Anglicko – 126,8; Francúzsko – 36,5; Nemecko – 320. Ako vidíme, celkové priame hospodárske straty Sovietskeho zväzu boli takmer trikrát vyššie ako straty Anglicka a Francúzska dohromady. Vzhľadom na tieto údaje môžeme povedať, že hlavné bremeno druhej svetovej vojny nieslo Rusko. Ak môžeme o prvej svetovej vojne povedať, že jeho príspevok k víťazstvu nad Nemeckom a jeho spojencami bol hlavný, potom by sme o druhej svetovej vojne mali povedať, že jeho príspevok bol rozhodujúci! Až do roku 1944 (keď spojenci konečne otvorili druhý front) bojoval Sovietsky zväz proti Nemecku a jeho spojencom takmer sám.

 

Teraz o výsledkoch a dôsledkoch prvej a druhej svetovej vojny pre Rusko. Ešte raz zdôrazním, že nebolo zaradené do zoznamu víťazov prvej svetovej vojny. Skôr sa ocitlo v jednej spoločnosti s Nemeckom a jeho spojencami. Teda v zozname porazených. V roku 1916 si mnohí mysleli, že víťazom bude Rusko. Nečakane sa mu podarilo zvýšiť výrobu zbraní a nábojov, začalo víťaziť na fronte (stačí si spomenúť na Brusilovov prielom v roku 1916). Očakávalo sa, že v roku 1917 bude nad Konštantínopolom vztýčená vlajka Ruského impéria. Potom sa však začali diať zvláštne veci. Nepokoje v tyle, potom februárová revolúcia, potom októbrový prevrat v roku 1917. Úplný rozklad ruskej armády. Potom separátne rokovania medzi boľševikmi a Nemcami, ktoré sa v marci 1918 skončili brestským mierom.

 

Upozorním na taký ukazovateľ, akým je národné bohatstvo Ruskej ríše. Čísla sú uvedené v miliardách mariek pre dva dátumy: 1914 a 1919. V Anglicku sa za toto obdobie národné bohatstvo znížilo z 325 na 275 (miliárd mariek), vo Francúzsku z 260 na 180. V krajinách Trojspolku sa ukazovatele znížili (v miliardách mariek): v Nemecku – z 375 na 250, v RakúskoUhorsku – zo 170 na 100, v Taliansku – zo 100 na 80. Národné bohatstvo Ruska sa však v roku 1914 odhadovalo na 250 miLiárd Mariek a v roku 1919 na 100 miliárd mariek. Ukazuje sa, že Rusko zo všetkých bojujúcich krajín na oboch stranách frontu zaznamenalo najväčší pokles národného bohatstva – 2,5-násobný. V Anglicku bolo zníženie menej ako 1,2-násobné, vo Francúzsku 1,4-násobné, v Nemecku 1,5-násobné, v Rakúsko-Uhorsku 1,7-násobné. A v Rusku dvaapolkrát. Preložené do zrozumiteľnejšieho, každodenného jazyka to znamená, že Rusko bolo v úplnej devastácii.

 

Treba poznamenať, že kľúčovou otázkou pre víťazov v prvej svetovej vojne boli reparácie, ktoré chceli od Nemecka a ďalších porazených krajín. Predtým víťazi požadovali príspevky, niečo ako tribút. Teraz sa to začalo nazývať “reparácie” – platby potrebné na obnovu hospodárstva a kompenzáciu strát víťaza. Na parížskej konferencii v roku 1919 bola Nemecku vymeraná suma reparácií vo výške 269 miliárd zlatých mariek. To približne zodpovedá 100-tisíc tonám zlata. Pre porovnanie uvádzam, že v predvečer prvej svetovej vojny sa v oficiálnych rezervách centrálnych bánk a štátnych pokladníc všetkých krajín sveta nachádzalo drahého kovu rádovo menej. Hlavnými príjemcami reparačného tribútu boli dve krajiny – Anglicko a Francúzsko. Tretí člen Antanty, Rusko, nebol na zozname plánovaných príjemcov.

 

A tu je to, čo bolo stanovené v súvislosti s reparáciami na konci druhej svetovej vojny. Po prvé, celková suma reparácií, ktorú víťazi uložili Nemecku, bola veľmi skromná – iba 20 miliárd dolárov. (približne o rád menej, ako požadovala Antanta na Parížskej mierovej konferencii). Francúzsko a Anglicko chceli v roku 1945 oveľa viac, ale Stalin ich túžby schladil. Po druhé, polovicu všetkých reparácií prislúchala Sovietskemu zväzu. ZSSR mohol opäť požadovať väčší podiel (vzhľadom na svoj skutočný podiel na víťazstve), ale Stalin sa na spojencov v antifašistickom bloku príliš neoboril. Vráťme sa ešte raz k prvej svetovej vojne. Podľa rozhodnutí Parížskej mierovej konferencie z roku 1919 prešli územia s celkovou rozlohou 5 719 200 km2 z porazených na víťazov. Hlavným príjemcom tohto územného prerozdelenia bolo Anglicko – získalo 53,6 % území. Na druhom mieste sa umiestnilo Francúzsko so 16,1 percentným podielom. Poľsko tiež získalo 6,5 percenta územného “koláča”. Zvyšné krajiny, ktoré sa pripojili k Antante, získali spolu 23,8 % územných prírastkov. Rusko však nedostalo nič. Nielenže bolo v troskách a občianskej vojne, ale prišlo aj o značnú časť svojich území. O tom však nerozhodla Parížska mierová konferencia, ale “hanebný” mier uzavretý v Breste v marci 1918.

 

Odvolám sa na taký vzácny zdroj, akým je štatistický zborník “Rusko vo svetovej vojne 1914 – 1918 (v číslach)” (Ústredný štatistický úrad. Oddelenie vojenskej štatistiky. M. 1925). Podľa tejto zbierky Nemecko odobralo RuKód 842 tisíc km2 , čo predstavovalo 15,4 % územia európskej časti krajiny. Uvádza sa zoznam krajín, ktoré sa obohatili na úkor Ruska (tisíc kilometrov štvorcových; v zátvorke – podiel na rozlohe európskej časti Ruska, %): Poľsko – 246 (4,5); Fínsko – 390 (7,2); Estónsko – 43 (0,8); Lotyšsko – 65 (1,2); Litva – 52 (0,8); Rumunsko – 46 (0,8). Posledná menovaná krajina jednoducho zabrala kus ruského územia bez akýchkoľvek rokovaní. Hoci Brestlitovský “ošúchaný” mier prestal platiť v novembri 1918, keď sa prvá svetová vojna definitívne skončila (a ďalšie rokovania víťazných krajín o uzavretí mierovej zmluvy sa začali na Parížskej konferencii v roku 1919), sovietskemu štátu sa nepodarilo vrátiť územia, ktoré dostal od Nemecka. A dokonca naďalej strácal územia (napríklad počas sovietsko-poľskej vojny v roku 1920). Počas druhej svetovej vojny sa Sovietskemu zväzu podarilo získať späť značnú časť území, ktoré stratil na konci prvej svetovej vojny a v prvých povojnových rokoch. Územný prírastok ZSSR v rokoch 1939 – 1945 dosiahol takmer sedemstotisíc kilometrov štvorcových, z toho 280 tisíc kilometrov štvorcových pripadlo RSFSR, približne 100 tisíc kilometrov štvorcových dostali Ukrajinská SSR a BSSR, na zvyšných územiach vznikli Lotyšská, Litovská, Moldavská a Estónska SSR.

 

V dôsledku porážky Japonska v roku 1945 získalo Rusko Južný Sachalin, stratený po rusko-japonskej vojne v rokoch 1904 – 1905, a Kurilské ostrovy. Okrem tejto “vojnovej koristi” bola k RSFSR v roku 1944 pripojená Tuvianska ľudová republika – 168,6 tisíc km2 s počtom obyvateľov 130 tisíc. Počet obyvateľov území, ktoré sa stali súčasťou Sovietskeho zväzuu v polovici 40. rokov, sa odhaduje na 23 miliónov ľudí. Západní spojenci ZSSR v dôsledku druhej svetovej vojny nezískali žiadne územné zisky. Pre Anglicko, Francúzsko a ďalšie európske krajiny bola otázka iná: ako si udržať územia, ktoré mali pred vojnou. Nehovoríme o európskych územiach, ale o zámorských majetkoch.

 

Druhá svetová vojna vytvorila predpoklady na rozpad koloniálnych panstiev. A tento rozpad sa začal. Jeho prvú etapu (1945 – polovica 50. rokov) charakterizuje skutočnosť, že v prvom povojnovom desaťročí sa najväčšie britské kolónie India, Indonézia, Cejlón, Barma a francúzske mandátne územia Sýria a Libanon stali nezávislými. Počas osemročnej vojny (1945 – 1954) získal nezávislosť Vietnamu. V Severnej Kórei a Číne zvíťazili revolúcie socialistického charakteru. V tomto období vzniklo celkovo 15 suverénnych štátov, v ktorých žila prevažná väčšina obyvateľov bývalých koloniálnych území. A potom prišla druhá fáza (od polovice 50. rokov do polovice 70. rokov), po ktorej nasledovala tretia (1975 až 90. roky). V dôsledku “veľkého oslobodenia” vzniklo vo svete približne 100 nových nezávislých štátov. Celkovo sa po druhej svetovej vojne vymanili z koloniálnej závislosti viac ako 2 miliardy ľudí. Ruskí aj zahraniční historici sa zhodujú, že rozhodujúcu úlohu pri rozpade koloniálneho systému zohral ZSSR, ktorý zvíťazil v druhej svetovej vojne.

 

 

Hlavným politickým výsledkom druhej svetovej vojny bolo výrazné oslabenie pozícií Veľkej Británie a Francúzska napriek tomu, že patrili medzi hlavných víťazov. Hlavnými svetovými mocnosťami sa stali Sovietsky zväz a Spojené štáty. Sovietske Rusko, ktoré vzniklo na troskách Ruského impéria, samozrejme, nemalo taký politický vplyv vo svete. Západné krajiny sa sériou vojenských intervencií snažili definitívne doraziť Rusko. A ekonomicky Rusko po prvej svetovej vojne stratilo pozície, ktoré malo v roku 1914. Porovnanie oboch svetových vojen z hľadiska posúdenia miesta a úlohy Ruska v týchto vojnách má pre súčasné Rusko veľký význam. Dnes je vtiahnuté do rôznych ozbrojených konfliktov, po ktorých môže kedykoľvek nasledovať veľká, resp. svetová vojna. Je potrebné byť na ňu pripravený. A pre takúto pripravenosť by sa Rusi mali dobre poučiť z oboch svetových vojen. V žiadnom prípade nepotrebujú nové miery ako ten z Brestu. Potrebujú víťazstvo, aké oslavujú 9. Mája.

Valentin Katasonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Veľké víťazstvo v roku 1945: Dve svetové vojny – dva rôzne výsledky pre Rusko appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie