Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Veľkonočná paska, východniarsky 100 % tradičný recept

Hlasovať Čas prípravy: 1 hodina Čas pečenia: 40 – 45 minút Počet porcií: 1 ks   Tradičná veľkonočná paska, inak známa aj ako východniarska alebo ukrajinská, je neoddeliteľnou súčasťou Veľkej noci. Patrí k jedlám, ktoré na sviatočnom stole jednoducho nesmú chýbať. Portál Chutné recepty má pre vás recept, vďaka ktorému je naozaj jednoduché pripraviť si […]
Menej ako 1 min. min.

Hlasovať

Čas prípravy: 1 hodina
Čas pečenia: 40 – 45 minút
Počet porcií: 1 ks
 

Tradičná veľkonočná paska, inak známa aj ako východniarska alebo ukrajinská, je neoddeliteľnou súčasťou Veľkej noci. Patrí k jedlám, ktoré na sviatočnom stole jednoducho nesmú chýbať. Portál Chutné recepty má pre vás recept, vďaka ktorému je naozaj jednoduché pripraviť si veľkonočnú pasku.

Veľkonočná paska

Tradičná paska, ktorú mnohí poznajú aj pod názvom mazanec, je nezameniteľnou a veľmi obľúbenou veľkonočnou súčasťou. Túto klasiku milujú najmä deti, pretože veľkonočná paska je sladšie pečivo a veľmi mäkučké. Jej príprava nie je taká náročná, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Uložte si náš recept a pripravte si spolu s nami veľkonočnú pasku. 

Paska, známa aj ako mazanec, je tradičným veľkonočným pečivom, ktoré má hlboké korene a symboliku spojenú s Veľkou nocou. Jej okrúhly tvar nie je len náhodou – symbolizuje slnko a cyklus obnovy, ktorý je spojený so zmŕtvychvstaním Krista. V minulosti sa pasky piekli ako súčasť náboženských obradov a osláv Veľkej noci, a ich príprava bola často sprevádzaná starodávnymi rituálmi a zvykmi.

História pasky siaha až do stredoveku a každá kultúra má svoje vlastné tradičné varianty receptov, ktoré sa líšia podľa regiónu a rodinnej tradície. Napríklad talianska „colomba di Pasqua“ a anglický „simnel cake“ sú podobné pečivá, ktoré sa tiež konzumujú počas Veľkej noci. Príprava pasky v rodine môže byť príležitosťou na spoločné chvíle a prenášanie kultúrnych hodnôt z generácie na generáciu.

Paska je tak viac ako len jedlo – je to symbolický prvok, ktorý pripomína dôležitosť Veľkej noci a zmŕtvychvstania Krista. Jeho podobný tvar a receptúra vo viacerých kultúrach tiež ilustrujú univerzálnosť a rozmanitosť veľkonočných tradícií po celom svete.

Veľká noc

Veľká noc je jeden z najvýznamnejších kresťanských sviatkov, oslavujúci zmŕtvychvstanie Ježiša Krista, ako základného bodu kresťanskej viery. Je to sviatok radosti, nádeje a obnovy, ktorý má hlboké náboženské a kultúrne korene. Okrem toho, že je to kresťanský sviatok, Veľká noc má aj svoje paralelné symbolické a historické súvislosti.

Symbolika zmŕtvychvstania: Základným motívom Veľkej noci je zmŕtvychvstanie Ježiša Krista, ktoré symbolizuje víťazstvo nad smrťou a hriechom. Pre kresťanov je to centrálna udalosť ich viery, ktorá ich napĺňa radosťou a nádejou.

Kresťanské obrady a liturgia: Počas Veľkej noci sa konajú špeciálne bohoslužby a obrady, ktoré oslavujú zmŕtvychvstanie Krista. Patrí sem veľkonočná vigília, ktorá je slávená v noci pred Veľkou nocou, a ranné bohoslužby, ktoré sa konajú v deň Veľkej noci.

Tradičné zvyky a rituály: Okrem náboženských obradov, Veľká noc má aj svoje tradičné zvyky a rituály, ktoré sa líšia podľa kultúry a regiónu. Patrí sem farbenie vajec, hľadanie veľkonočných vajec, pečenie veľkonočného pečiva ako pasky, zdobenie domov a účasť na rodinných oslavách.

Veľkonočné symboly: K Veľkej noci sú viazané rôzne symboly ako veľkonočné vajce, ktoré symbolizuje nový život a obnovu, alebo veľkonočný zajac, ktorý je spojený so symbolikou plodnosti a obnovy. Okrem toho sa často vyskytujú aj iné symboly ako kríž, baránok alebo holubica.

Súvislosti mimo kresťanstva: Veľká noc má aj svoje súvislosti mimo kresťanstva. Napríklad mnohé predkresťanské kultúry oslavovali jar ako obdobie obnovy prírody, a preto mnohé veľkonočné tradície majú korene v týchto starodávnych zvykoch.

Celkovo je Veľká noc pre mnohých ľudí časom radosti, spoločenstva a nádeje. Je to sviatok, ktorý zdôrazňuje dôležitosť viery, obnovy a nového začiatku. Na Veľkú noc si s nami môžete tiež pripraviť aj cviklu s chrenom, veľkonočnú babu alebo hrudku. Vtedy sa často pečú aj medové rezy, punčové rezy alebo linecké koláčiky.

Teraz je však na rade veľkonočná paska.

Ingrediencie

200 ml mlieko,
400 g polohrubá múka,
20 g droždie,
80 g kryštálový cukor,
1 ks vanilínový cukor,
3 ks žĺtky, 
1 ks vajce,
100 g maslo,
20 g plátky mandlí,
maslo (na vymastenie formy)

Postup receptu

1

Najskôr si z vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások tak, že ich spolu zmiešame a necháme aspoň 10 minút odpočinúť.

2

Zatiaľ si spolu vymiešame múku, vanilínový cukor, žĺtky a zmäknuté maslo, ktoré sme si vopred nakrájali na kocky.

3

Následne kvások pridáme do cesta a poriadne miešame, až kým nevznikne rovnomerné a vláčne cesto. To necháme v mise prikryté utierkou hodinu na teplom mieste, kým nám pekne nevykysne.

4

Dokonale vykysnuté cesto si dáme na pomúčenú dosku, kde ho rozdelíme na 4 časti. Z tých vytvoríme 4 bochníčky rovnakej veľkosti a uložíme do maslom vymastenej tortovej formy jeden vedľa druhého.

5

Celé vajce si jemne vidličkou vyšľaháme, aby sa nám žĺtok a bielko spolu zmiešali. Potrieme ním celý vrch bochníčkov. Na to ešte nasypeme mandľové plátky.

6

Veľkonočnú pasku dáme do predhriatej rúry a pečieme v rúre na 180°C približne 40 – 45 minút.

Veríme, že vám bude veľkonočná paska chutiť, uvidíte, že si ju obľúbite. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na tradičný mäsový syrek

Videorecept

Príspevok Veľkonočná paska, východniarsky 100 % tradičný recept je zobrazený ako prvý na Chutné recepty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie