Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Veľkonočná šunka s medovo-horčicovou glazúrou

V srdci každej sviatočnej hostiny sa skrýva pokrm, ktorý je nielen lahôdkou pre chuťové poháriky, ale aj vyjadrením tradície a oslavy. Medzi tieto pokrmy nepochybne patrí šunka, ktorá sa na sviatočných stoloch objavuje už po stáročia. Je symbolom hojnosti a spoločného stolovania, ktorý spája rodiny a priateľov. A keď je šunka pripravená s láskou a […]
Menej ako 1 min. min.

V srdci každej sviatočnej hostiny sa skrýva pokrm, ktorý je nielen lahôdkou pre chuťové poháriky, ale aj vyjadrením tradície a oslavy. Medzi tieto pokrmy nepochybne patrí šunka, ktorá sa na sviatočných stoloch objavuje už po stáročia. Je symbolom hojnosti a spoločného stolovania, ktorý spája rodiny a priateľov. A keď je šunka pripravená s láskou a pozornosťou, stáva sa skutočným srdcom sviatku. Jedným z receptov, ktorý prináša do tohto tradičného pokrmu nový rozmer, je šunka s medovo-horčicovou glazúrou.

Tento recept v sebe spája sladkosť medu a pikantnú chuť horčice, vytvárajúc jedinečný kontrast, ktorý zvýrazňuje prirodzenú chuť šunky. Medovo-horčicová poleva nie je len o obyčajnej glazúre; je to umenie, ktoré oblečie šunku do sviečkovej róby, pripravenej zaujať čestné miesto na sviatočnom stole. Pripravená s precíznou starostlivosťou a láskou, táto šunka rozpráva príbeh o tradícii, inovácii a kulinárskej vášni.

Výber pravých ingrediencií, starostlivé marinovanie a pečenie sú kroky, ktoré vyžadujú nielen kuchárske zručnosti, ale aj intuitívne porozumenie tomu, ako sa jednotlivé chute spájajú a dopĺňajú. Pripraviť šunku s medovo-horčicovou polevou znamená vstúpiť do procesu, kde každý detail má svoje miesto a význam, od správneho načasovania pečenia až po finálnu prezentáciu pokrmu.

Tento recept je viac než len spôsob prípravy šunky; je to výzva objaviť nové chutné kombinácie a priniesť na sviatočný stôl niečo, čo poteší všetky zmysly. Je to pozvanie k experimentovaniu a zdieľaniu radosti z varenia s tými, ktorých máte radi. Či už pripravujete šunku na veľkonočné oslavy, vianočné sviatky alebo akúkoľvek inú príležitosť, šunka s medovo-horčicovou polevou je dokonalým vyjadrením toho, že jednoduché ingrediencie môžu v spojení s láskou a kreativitou vytvoriť niečo naozaj výnimočné.

Recept veľkonočná šunka s medovo-horčicovou glazúrou

Ingrediencie

1 celá šunka, približne 4-5 kg (už predvarená, nie surová)

100 ml medu

100 ml dijonskej horčice

50 ml jablčného alebo vínneho octa

2 lyžice hnedého cukru

Štipka mletého čierneho korenia

Celé klinčeky na ozdobenie (voliteľné)

Postup

Predhrejte rúru na 160°C. Šunku položte na mriežku v pekáči s trochou vody na dne, aby sa počas pečenia zachytávala šťava.

Vo veľkej mise dôkladne zmiešajte med, dijonskú horčicu, jablčný alebo vínny ocot, hnedý cukor a mleté čierne korenie, aby ste získali jednoliatu polevu.

Šunku jemne naškriabte nožom a vytvorte na povrchu mriežkový vzor. Ak používate celé klinčeky, teraz je čas ich zapichnúť do šunky v miestach, kde sa krížia čiary mriežky.

Šunku potrite pripravenou medovo-horčicovou polevou. Pečte v rúre a každých 20-30 minút šunku znova potrite polevou. Celkový čas pečenia by mal byť približne 2,5 až 3 hodiny. Počas poslednej hodiny pečenia môžete šunku pokryť alobalom, aby ste zabránili prílišnému zatemneniu polevy.

Po upečení nechajte šunku odpočívať aspoň 10 minút pred krájaním. Potom šunku nakrájajte na tenké plátky a podávajte. Táto šunka je vynikajúca teplá aj studená a hodí sa k rôznym príloham, ako sú pečené zemiaky, čerstvé šaláty alebo jarné zeleninové mixy.

Veľkonočná šunka s medovo-horčicovou glazúrou otázky a odpovede

Môže byť použitý akýkoľvek med?

Áno, môžete použiť akýkoľvek typ medu, ktorý máte radi. Jemnejší med ako akáciový pridá šunke mierne sladkú chuť, zatiaľ čo silnejšie typy medu, ako je kvetový alebo lesný, pridajú intenzívnejšiu chuť.

Ako dlho by som mal šunku marinovať?

V tomto recepte sa šunka nemarinuje pred pečením, ale počas pečenia sa pravidelne potiera medovo-horčicovou polevou. To zabezpečí, že šunka bude mať bohatú chuť a zároveň zostane šťavnatá.

Môžem použiť inú horčicu než dijonskú?

Áno, môžete experimentovať s rôznymi typmi horčice podľa vlastného výberu. Dijonská horčica je však ideálna pre svoju vyváženú chuť, ktorá dobre dopĺňa sladkosť medu.

Ako viem, že je šunka dokonale upečená?

Šunka je upečená, keď vnútorná teplota dosiahne približne 68°C. Odporúča sa použiť mäsový teplomer na presné určenie teploty. Nezabudnite šunku nechať odpočinúť aspoň 10 minút pred krájaním.

Ako môžem polevu urobiť hustejšou?

Ak by ste chceli polevu hustejšiu, môžete zmes počas varu nechať dlhšie redukovať, čím sa zvýši jej konzistencia. Alternatívne môžete pridať trochu kukuričného škrobu rozpusteného vo vode, aby ste dosiahli požadovanú hustotu.

Aké prílohy sa hodia k šunke s medovo-horčicovou polevou?

K tejto šunke sa hodí široká škála príloh, od pečených zemiakov, cez jarné zeleninové gratiny, až po čerstvé šaláty. Vyberte si prílohy, ktoré doplnia a zvýraznia chuť šunky.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Veľkonočná šunka s medovo-horčicovou glazúrou je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie