Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Veľkonočný mrkvový cheesecake

S príchodom jari a blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami začíname premýšľať nad menu, ktoré by sme chceli ponúknuť našim rodinám a priateľom počas týchto výnimočných dní. Veľkonočné obdobie je plné symbolov obnovy, nových začiatkov a samozrejme, zdieľania. A čo by mohlo byť lepším spôsobom, ako vyjadriť tieto myšlienky, než prostredníctvom jedinečného a lákavého dezertu? Veľkonočný mrkvový […]
Menej ako 1 min. min.

S príchodom jari a blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami začíname premýšľať nad menu, ktoré by sme chceli ponúknuť našim rodinám a priateľom počas týchto výnimočných dní. Veľkonočné obdobie je plné symbolov obnovy, nových začiatkov a samozrejme, zdieľania. A čo by mohlo byť lepším spôsobom, ako vyjadriť tieto myšlienky, než prostredníctvom jedinečného a lákavého dezertu? Veľkonočný mrkvový cheesecake je práve takým dezertom, ktorý prináša do sviatočného stola sviežosť, originalitu a nespornú lahodnosť.

Mrkvový koláč sa už dlho teší obľube ako jedna z klasických sladkostí, obzvlášť obľúbených počas jarnej sezóny. Jeho sladko-korenistá chuť a vlhká textúra robia z neho ideálny dezert pre všetky generácie. Keď však tento tradičný recept obohatíme o krémovosť a jemnosť cheesecakeu, vzniká úplne nový gastronomický zážitok, ktorý stojí za to vyskúšať.

Tento Veľkonočný mrkvový cheesecake spája to najlepšie z oboch svetov: bohatú, zamatovú textúru cheesecakeu s charakteristickou chuťou a arómou mrkvového koláča. Jeho príprava môže byť vnímaná ako kulinársky rituál, ktorý predznamenáva príchod jari a slávnostnú atmosféru veľkonočných sviatkov. Ako sa slnečné lúče prebíjajú cez okno a príroda sa pomaly prebúdza k životu, aj my môžeme vo svojich kuchyniach vytvárať malé zázraky.

Doprajte svojim blízkym niečo naozaj špeciálne túto Veľká noc – dezert, ktorý je nielen vizuálne príťažlivý, ale ktorý tiež rozvíja paletu chutí, aké sa len zriedka stretávajú. Veľkonočný mrkvový cheesecake je oslavou jarnej obnovy, rodinnej pohody a lásky k varení. Je to dezert, ktorý zostane v pamäti vašich hostí dlho po tom, ako posledné sústo zmizne z taniera.

Recept Veľkonočný mrkvový cheesecake

Ingrediencie

Korpus

200g maslových sušienok (napr. Graham crackers)

100g rozpusteného masla

2 lyžice cukru

Cheesecake

500g krémového syra (Philadelphia alebo podobný)

150g cukru

200g nastrúhanej mrkvy

3 veľké vajcia

1 lyžička vanilkovej esencie

1 lyžička mletej škorice

1/4 lyžičky mletého muškátového orieška

Štipka soli

Poleva

200g mascarpone alebo iný mäkký krémový syr

50g práškového cukru

1 lyžička vanilkovej esencie

Dekorácia

Nasekané orechy, strúhaná mrkva, jedlý kvet alebo malé veľkonočné čokoládové figúrky

Postup

Sušienky rozdrvte na jemno a zmiešajte s rozpusteným maslom a cukrom. Zmes rovnomerne rozotrite a utlačte na dno formy na pečenie (s odnímateľným dnom) a vytvorte pevný základ. Dajte chladiť do chladničky.

Vo veľkej mise zmiešajte krémový syr s cukrom do hladka. Postupne pridávajte vajcia, jedno po druhom, za stáleho miešania. Pridajte vanilkovú esenciu, nastrúhanú mrkvu, škoricu, muškátový oriešok a štipku soli. Zmes dobre premiešajte.

Predhrejte rúru na 160°C. Cheesecake vrstvu vylejte na vychladený korpus a pečte v rúre približne 50-60 minút, alebo kým nie je stred pevný a okraje sú zlatisté. Po upečení nechajte cheesecake vychladnúť na izbovú teplotu, potom uložte do chladničky na minimálne 4 hodiny, ideálne cez noc.

Mascarpone zmiešajte s práškovým cukrom a vanilkovou esenciu až kým nie je zmes hladká. Rozotrite polevu na vychladený cheesecake.

Pred podávaním cheesecake ozdobte podľa vlastnej fantázie – môžete použiť nasekané orechy, strúhanú mrkvu, jedlé kvety alebo veľkonočné čokoládové figúrky.

Veľkonočný mrkvový cheesecake otázky a odpovede

Môžem použiť iný druh syra namiesto krémového syra?

Krémový syr (napríklad Philadelphia) je ideálnou voľbou pre cheesecake kvôli jeho krémovosti a jemnej chuti. Ak však potrebujete alternatívu, mascarpone je dobrá náhrada, ktorá môže pridať dodatočnú bohatosť cheesecakeu. Dôležité je vybrať syr s podobnou textúrou a neutrálnou chuťou.

Ako môžem zabezpečiť, že cheesecake nebude prasknúť počas pečenia?

Praskanie cheesecakeu je častým problémom, ktorý môže nastať z rôznych dôvodov, vrátane príliš rýchleho schladenia. Jedným zo spôsobov, ako tomu predísť, je nechať cheesecake po upečení vychladnúť v rúre s dverami mierne otvorenými, čím sa zabráni prudkým teplotným zmenám. Taktiež je dôležité cheesecake piecť pri nižšej teplote a použiť vodný kúpeľ, ktorý pomáha udržiavať rovnomernú teplotu.

Môžem cheesecake pripraviť bez pečenia?

Tento konkrétny recept vyžaduje pečenie pre dosiahnutie najlepších výsledkov, keďže obsahuje vajcia a syr, ktoré potrebujú tepelnú úpravu na to, aby sa správne stuhli. Existujú však recepty na cheesecake bez pečenia, ktoré sú založené na želatíne alebo iných prostriedkoch, ale pre tento recept je pečenie nevyhnutné.

Ako dlho môžem cheesecake skladovať?

Mrkvový veľkonočný cheesecake môžete uchovávať v chladničke v uzavretej nádobe až 3-4 dni. Ak chcete cheesecake uskladniť na dlhšie obdobie, môžete ho zamraziť bez polevy až na 1 mesiac. Pred podávaním nechajte cheesecake pomaly rozmraziť v chladničke.

Ako môžem cheesecake ozdobiť?

Cheesecake môžete ozdobiť mnohými spôsobmi, od nasekaných orechov, cez strúhanú mrkvu, jedlé kvety, až po veľkonočné čokoládové figúrky. Kreativita nemá hraníc, a ozdoby môžete prispôsobiť téme vašej veľkonočnej tabule alebo osobným preferenciám.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Veľkonočný mrkvový cheesecake je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie