Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Veľký predaj pozemkov prebieha vo Švédsku. Len pár desiatok centov za meter štvorcový

07.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kedardome). Úrady švédskeho mesta Götene ležiaceho necelých 300 kilometrov od Štokholmu sa rozhodli predať niekoľko desiatok parciel. Na tom by nebolo nič čudné, nebyť toho, že meter štvorcový pozemku stojí toľko ako v obchode bábovka. Výsledkom je, že je ťažké držať sa ďalej od záujemcov. V ponuke je niekoľko […]
Menej ako 1 min. min.

07.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kedardome).

Úrady švédskeho mesta Götene ležiaceho necelých 300 kilometrov od Štokholmu sa rozhodli predať niekoľko desiatok parciel. Na tom by nebolo nič čudné, nebyť toho, že meter štvorcový pozemku stojí toľko ako v obchode bábovka. Výsledkom je, že je ťažké držať sa ďalej od záujemcov.

V ponuke je niekoľko desiatok pozemkov za centy.
Foto: shutterstock/Kedardome

Stále viac malých miest čelí problému vyľudňovania. Mladí ľudia „utekajú“ do väčších miest, kde majú možnosť rozvíjať sa a získať lepšiu prácu a vysoké zárobky. Vedenie jednotlivých samospráv sa preto rozhodlo predať domy za drobné. Stalo sa tak okrem iného aj v meste Legrad v Chorvátsku. V tomto prípade sa veľkostatky ponúkali za 13 centov. Teraz sa o podobný krok pokúša aj Švédsko.

Švédsko: V ponuke je niekoľko desiatok pozemkov za centy. Týmto spôsobom chcú „dať impulz“

Götene je malebné mestečko ležiace na brehu obľúbeného jazera Vänern, ktoré je najväčším švédskym jazerom a tretie najväčšie jazero v Európe. Práve tu sa nachádza 30 pozemkov, ktoré boli práve ponúknuté na predaj. Ich ceny začínajú od 1 koruny za meter štvorcový – v prepočte na našu menu je to necelých 9 centov. Vedenie mesta sa rozhodlo pre túto nezvyčajnú propagáciu z dôvodu hospodárskeho útlmu a neustále klesajúceho vidieckeho obyvateľstva. V meste momentálne žije len päťtisíc ľudí a v celej obci ich je len 13-tisíc.

„Bytový trh je tiež v slabšom stave kvôli vysokým úrokovým sadzbám a miernej recesii. Preto sme chceli dať impulz a trochu stimulovať trh“

– povedal v rozhovore pre CNN primátor mesta Johan Månsson.

Hoci išlo o prilákanie nových obyvateľov, autori ponúk nerátali s takým veľkým záujmom.

„Dostali sme tisíce hlásení“

– prezradil pre CNN starosta mesta Johan Månsson.

Výberové konanie je preto dočasne pozastavené.

Pozemky vo Švédsku sa predávajú ako teplé rožky. Dokonca majú podobnú cenu

Predaj pozemkov za takmer nič, ktorých veľkosť sa pohybuje od 700 do 1 200 metrov štvorcových, začal len minulý mesiac a vedenie mesta už rozhodlo o pozastavení výberového konania do začiatku augusta tohto roku. Napriek tomu sa štyri z nich podarilo predať. Kupujúci sa majú z čoho tešiť, pretože výpočty CNN ukazujú, že tieto typy pozemkov zvyčajne stoja okolo 500 000 korún, teda takmer 44 000 EUR.

„Máme oveľa viac pozemkov a budeme sa musieť zamyslieť, koľko parciel vieme ponúknuť“

– dodáva primátor mesta.

Najzaujímavejšie je, že mesto v tomto prípade nekládlo na kupujúcich príliš veľa požiadaviek. Jedinou podmienkou predaja je začať s výstavbou domu do dvoch rokov od kúpy pozemku. Nemusíte tam však bývať natrvalo ani mať bydlisko vo Švédsku.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

„Núdzová“ situácia v Kalifornii. Tisíce obyvateľov evakuovali

Žiadne Maledivy. Táto pláž je klenotom bez davov turistov

The post Veľký predaj pozemkov prebieha vo Švédsku. Len pár desiatok centov za meter štvorcový appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie