Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Veľmi pripomína kvety hortenzie. Krásne kvitne a na jeseň prináša plody

26.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lumatisss). Organizácia záhradného priestoru nie je jednoduchá úloha. Často sa snažíte nájsť neočividné riešenia, ktoré by vyhovovali súčasným trendom. Ale čo keby sme vám povedali, že rastlina, ktorá je známa už roky, bude dokonalým doplnkom vášho pozemku? Tu sú výhody pestovania kaliny. Ako sa starať o kalinu?Foto: shutterstock/Lumatisss Ak […]
Menej ako 1 min. min.

26.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lumatisss).

Organizácia záhradného priestoru nie je jednoduchá úloha. Často sa snažíte nájsť neočividné riešenia, ktoré by vyhovovali súčasným trendom. Ale čo keby sme vám povedali, že rastlina, ktorá je známa už roky, bude dokonalým doplnkom vášho pozemku? Tu sú výhody pestovania kaliny.

Ako sa starať o kalinu?
Foto: shutterstock/Lumatisss

Ak máte radi zmeny, ale nie ste nevyhnutne pripravení na záhradné práce, máme pre vás ideálne riešenie. Kalina obyčajná je ker, ktorý na jar krásne kvitne, zatiaľ čo v neskorších fázach rastu začína prinášať plody v podobe intenzívnych červených gúľ. Cenia si ju nielen záhradníci, ale často ju môžete počuť aj v slovanských piesňach, kde symbolizuje nevinnosť a mladosť. Ak chcete svoju záhradu obohatiť o jedinečný druh, oboznámte sa so špecifikami tohto druhu.

Kalina obyčajná – ako vyzerá? So zmenou ročných období sa zdobí rôznymi farbami

Kalina obyčajná pochádza z čeľade kalinovitých a najčastejšie sa vyskytuje v európskych krajinách, na Ďalekom východe, v Severnej Amerike a v stredozápadnej Ázii. Je cenená nielen pre svoj bujný rast, ktorý môže dosiahnuť až 6 metrov, ale predovšetkým pre nádherné kvety, ktoré prináša od mája do júna. V tomto období sa mätúco podobá na hortenzie, preto sa mnohí ľudia rozhodnú vysadiť si ju, pretože neskôr sa tešíte z krásnych červených plodov, ktoré sa dajú použiť na výrobu marmelád. Je však dôležité poznamenať, že plody nie sú vhodné na konzumáciu v surovom stave.

Veľmi pôsobivé sú aj listy kaliny, ktoré merajú 7 až 10 cm na dĺžku a 8 cm na šírku. Sú sfarbené do zelena a ich listová čepeľ má zreteľné inervácie. Pri dotyku ich pod prstami cítiť jemné páperie. Ak sa chcete tešiť z tohto jedinečného symbolu mladosti vo svojej záhrade, pri pestovaní treba pamätať na niekoľko dôležitých vecí. Rastlina patrí medzi náročnejšie. Pozrite sa, či by pre vás jednotlivé povinnosti nepredstavovali problém.

Plody kaliny sa nesmú konzumovať surové.
Foto: shutterstock/Skrypnykov Dmytro

Kalina obyčajná – pestovanie. Dbajte na správne umiestnenie kríka

Existujú dva vhodné termíny na výsadbu kaliny obyčajnej – prvý pripadá na jar a druhý na jeseň. Pred začatím pestovania musíte zabezpečiť vhodné pôdne podmienky. Na tento účel sa dobre hodí hnoj. Miesto na výsadbu by malo byť slnečné. To umožní správny rast kríka. Prípustné sú aj polotienisté miesta, ale musíte mať na pamäti potenciálne slabší rast. Miesto by v žiadnom prípade nemalo byť podmáčané alebo sa vyznačovať vysokou vlhkosťou. Takéto miesto by malo za následok rýchly rozvoj hubových chorôb. Na ochranu kríka pred nimi môžete používať postreky.

Nezabúdajte ani na hnojenie, ktoré stačí vykonať raz ročne, aby ste rastlinu obohatili o živiny, ako sú draslík a fosfor. Kalina je veľmi citlivá na nedostatok vody. Pravidelná zálievka vedie k bohatému a zdravému rastu. Počas horúcich dní vykonávajte túto činnosť až dvakrát. K ďalším aspektom údržby patrí prerezávanie, ktoré však v tomto prípade nemusíte vykonávať. Aplikuje sa raz ročne po skončení obdobia kvitnutia, čo má pozitívny vplyv na budúcoročné plodenie. Príležitostne – ak sa objavia choré druhy – nezostávajte ľahostajní a odstráňte nepotrebné výhonky.

Kalina obyčajná potrebuje dostatok vody.
Foto: shutterstock/Endless luck

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nie hortenzie a nie orgován. Vysaďte si tento ker do záhrady. V lete poteší svojimi „snehovými“ guľami

Pridajte do vody a zalejte hortenzie. Krásne kvety nakoniec zmenia farbu

The post Veľmi pripomína kvety hortenzie. Krásne kvitne a na jeseň prináša plody appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie