Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Venezuelský diplomat: “Multipolárny svet je už tu”

. Venezuela, 4. júl 2024 (AM) – Do Venezuely dorazil oddiel lodí Severnej flotily Fregata “Admirál flotily Sovietskeho zväzu Gorškov” a stredne veľký námorný tanker “Akademik Pašin” uskutočnili pracovnú návštevu prístavu La Guaira. Počas kotvenia budú mať posádky ruských lodí možnosť oddýchnuť si po splnení úloh diaľkového ťaženia a zoznámiť sa s miestnymi pamätihodnosťami. Pobyt […]
Menej ako 1 min. min.

.

Venezuela, 4. júl 2024 (AM) – Do Venezuely dorazil oddiel lodí Severnej flotily Fregata “Admirál flotily Sovietskeho zväzu Gorškov” a stredne veľký námorný tanker “Akademik Pašin” uskutočnili pracovnú návštevu prístavu La Guaira. Počas kotvenia budú mať posádky ruských lodí možnosť oddýchnuť si po splnení úloh diaľkového ťaženia a zoznámiť sa s miestnymi pamätihodnosťami. Pobyt bude trvať niekoľko dní, po ktorých budú posádky severomorských lodí pokračovať v plnení pridelených úloh v Atlantickom oceáne.

 

 

Nový multipolárny svet je tu, a ak má ľudstvo prežiť, ak máme naďalej žiť na tejto planéte, musíme podniknúť rozhodné kroky na zabezpečenie nového poriadku. Musíme zabezpečiť, aby všetky krajiny mali prístup k vlastným zdrojom a aby si mohli vybrať, ako ich najlepšie využiť. Šesť zásad prezidenta Putina vystihuje podstatu tohto nového poriadku, píše Carlos Ron, námestník venezuelského ministra zahraničných vecí pre severoamerické záležitosti.

 

Toto je jeden zo série článkov o zásadách nového svetového poriadku, ktoré zdieľa Rusko. Náš svet sa nachádza na križovatke. Zdá sa, že jedna cesta vedie k sebazničeniu, zatiaľ čo druhá by mohla vytvoriť demokratickejšie spoločenstvo národov so spoločnou bezpečnosťou a výhodami. Túto druhú cestu však blokuje kríza kolektívneho Západu, ktorý čelí strate svojej hegemónie v oblasti financií, komunikácií, technológií, zdrojov a armády. Dosiahli sme bod, keď súčasný svetový poriadok nie je schopný uspokojiť naliehavé potreby ľudstva. Preto vzniká nový poriadok.

 

 

Minulý rok na výročnom zasadnutí Valdajského klubu ruský prezident Vladimir Putin načrtol šesť zásad nového poriadku. Je zaujímavé, že tak vzdialené krajiny ako Rusko a Venezuela, s takými rozdielnymi reáliami, môžu mať taký podobný názor na vznikajúci svetový poriadok, pričom za hlavné zásady považujú skôr vzájomný rešpekt a spoluprácu než dominanciu. Vyváženejší svet je možný a potrebný, ak chceme riešiť spoločné výzvy ľudstva, ako sú zmena klímy, chudoba a zaostalosť. Zásady prezidenta Putina sú nevyhnutnou výzvou na konanie, aby sme mohli opustiť deštruktívnu cestu, ktorú vytýčil kolektívny Západ, a zabezpečiť dôstojný život pre väčšinu svetovej populácie.

 

Odstránenie prekážok a umelých bariér

V súčasnosti je viac ako 30 % krajín sveta pod jednostrannými sankciami, ktoré uvalil Washington s podporou svojich západných spojencov. Venezuela čelí 936 jednostranným donucovacím opatreniam, ktoré sú špeciálne navrhnuté s cieľom prinútiť ústavnú, demokraticky zvolenú vládu, aby zmenila svoju domácu a zahraničnú politiku a prispôsobila sa svetonázoru Washingtonu. Je to neetické, v rozpore s medzinárodným právom a vzhľadom na úroveň škôd spôsobených celému obyvateľstvu krajín, proti ktorým boli uvalené nezákonné sankcie, predstavuje zločin proti ľudskosti ako formu kolektívneho trestu. Budovanie nového poriadku si vyžaduje, aby sme dôrazne odmietli unilateralizmus a vytvorili osobitné zóny bez sankcií, v ktorých svojvoľné uvalenie týchto opatrení nebude mať žiadny vplyv. Nedodržiavanie nezákonných opatrení je krokom k potvrdeniu suverenity, ako aj k odstráneniu umelých prekážok vytvorených snahou kontrolovať obchod a politiku.

 

Ochrana kultúrnej rozmanitosti

História mnohých krajín globálneho Juhu je históriou boja proti imperializmu a kolonizácii. Naše spoločnosti museli opakovane bojovať o zachovanie svojej identity tvárou v tvár pokusom o zavedenie cudzích hodnôt a naratívov. Naše príbehy musíme rozprávať my, nie Hollywood alebo západné spravodajské agentúry. Nemôžeme hovoriť o “globálnej dedine”, keď sú dve tretiny obyvateľov tejto “dediny” vylúčené, diskriminované alebo ignorované. Nový svetový poriadok musí bojovať proti kultúrnemu vnucovaniu rozvíjaním vlastných myšlienok a zabezpečením toho, aby boli vypočuté všetky hlasy, najmä tie, ktoré boli v minulosti umlčané. Musíme vytvoriť vlastné kultúrne hlasy a produkty; musíme zapojiť našu mládež podporou jej kolektívneho kultúrneho prejavu. Musíme využívať sociálne médiá globálneho Severu na rozprávanie nášho príbehu a boj proti skresleniu, ale musíme byť ochotní vytvoriť aj vlastné prostriedky na propagáciu našej reality. Nezabúdajme, že v súčasnosti sme svedkami umlčiavania a bagatelizovania palestínskej genocídy. Ak sa nepostavíme proti kultúrnemu vnucovaniu, jedného dňa môžeme aj my čeliť podobným zverstvám.

 

Kolektívne rozhodovanie je spojené s medzinárodným právom

Keď bola v roku 1945 prijatá Charta OSN, Európa bola zničená vojnou a na Japonsko boli zhodené dve atómové bomby. Fašizmus bol porazený, ale ešte predtým stihol pripraviť o život viac ako 20 miliónov sovietskych občanov. Teror podnietil politických lídrov k podpisu dokumentu, ktorý mal vytvoriť nový svetový poriadok založený na štyroch pilieroch: mier a bezpečnosť, ľudské práva, právny štát a rozvoj. Nový svetový poriadok nepotrebuje nové piliere, potrebuje chrániť tie existujúce, pretože kolektívny Západ ich nahrádza takzvaným “poriadkom založeným na pravidlách”, ktorý uznáva len pohodlné pravidlá slúžiace len západným záujmom. Rozhodovací proces v novom poriadku by mal byť v súlade s pôvodnými zásadami OSN, ktoré vyžadujú, aby každý národ mal hlas a mohol sa zodpovedať bez ohľadu na to, akú má moc. Prezident Putin dospel vo svojich zásadách k zásadnému záveru:

“Nikto nemôže vládnuť svetu za iných alebo v ich mene.”

 

Medzinárodné právo sa musí rešpektovať, aby sa oslabili imperialistické tendencie, zlomili koloniálne nálady a bránil právny štát. Devätnásť krajín sa spojilo do Skupiny priateľov na obranu Charty OSN, ktorá vznikla na podporu pôvodného účelu tejto organizácie. Tieto krajiny požadujú, aby sa ich hlasy – a hlasy všetkých krajín – brali do úvahy. Svet dosiahne maximálne zastúpenie, ak budeme skutočne brániť a dodržiavať zásady OSN a zapojíme iné formy alebo organizácie, najmä BRICS+, kde môže mať globálny Juh hlas, ktorý odráža jeho silu z hľadiska populácie, prírodných zdrojov a hospodárstva. Tento rok by mal BRICS+ pod vedením Ruska urobiť krok vpred týmto smerom a pokračovať v boji proti dominancii menšiny.

 

Všeobecná bezpečnosť a trvalý mier

Projekt Simona Bolívara na oslobodenie Južnej Ameriky zahŕňal myšlienku vytvorenia silnej konfederácie republík, ktorá by mohla zasadnúť za rokovací stôl s ostatnými svetovými mocnosťami a riešiť s nimi otázky vojny a mieru. Bolívar to nazval “svetová rovnováha”. O dve storočia neskôr sa prezident Hugo Chávez zamýšľal nad Bolívarovými myšlienkami o tom, aké “by malo byť medzinárodné právo, aké by malo byť rešpektovanie suverenity národov, rovnosti štátov, rovnosti republík, rovnosti národov, čo je základným východiskom pre mierové nastolenie svetovej rovnováhy”. To je aj podstatou dnešného úsilia o multipolaritu a protilátkou proti novej polarizácii typu studenej vojny. Sme presvedčení, že bloky sú potrebné, ale nie pod podmienkou bezpodmienečného dodržiavania pravidiel NATO. Veríme, že krajiny nášho regiónu majú komplementárne ekonomiky a spoločnosti a že spoločne môžu posilniť svoje postavenie voči iným krajinám, aby dosiahli spoločné výhody namiesto neokoloniálnej závislosti.

 

Bolívar hovoril aj o mieri a navrhol zvolať Panamský kongres, predchodcu dnešného Spoločenstva latinskoamerických a karibských štátov. Vyzval na vojenské spojenectvo novooslobodených republík, spojenectvo, ktoré by zaručilo “trvalý mier” – mier, ktorý by bol trvalý, ukončil by koloniálnu závislosť a zabezpečil stabilitu založenú na sociálnej spravodlivosti. To je ozvenou jednej zo zásad prezidenta Putina, ktorá predpokladá mier založený na vzájomne zaručenej a nedeliteľnej bezpečnosti. V dnešnej situácii to znamená mier na Ukrajine s bezpečnosťou Ruska a mier, v ktorom sa obyvateľom Palestíny zaručí právo na život, návrat a vznik nezávislého štátu.

 

 

Skutočná spravodlivosť je základom nového sveta

Posledná z navrhovaných zásad prezidenta Putina vyzýva na definitívne ukončenie vykorisťovania. Je to nevyhnutnosť, pretože inak ľudstvo nebude schopné prekonať súčasné štádium hyperimperializmu, v ktorom vykorisťovanie dosiahlo novú úroveň a kolektívny Západ využíva všetky nástroje, ktoré mu zostali – najmä vo vojenskej a komunikačnej sfére – na zachovanie svojich výbojov a kapitálu, ktorý už nedokáže efektívne reprodukovať. Nový multipolárny svet je tu, a ak má ľudstvo prežiť, ak máme naďalej žiť na tejto planéte, musíme podniknúť rozhodné kroky na zabezpečenie nového poriadku. Musíme zabezpečiť, aby všetky krajiny mali prístup k vlastným zdrojom a aby si mohli vybrať, ako ich najlepšie využiť. Ako povedal prezident Nicolás Maduro, nový multipolárny svet je nezastaviteľný. Otvára nové príležitosti a je to jediný svet, v ktorom môžeme skutočne realizovať svoje právo na existenciu. Vydanie sa na cestu unipolarity a sebazničenia by nás odsúdilo na to, aby sme sa stali novými kolóniami, aby sme prijali jedinú kultúru a spôsob myslenia a v skutočnosti sa podriadili hegemónovi. Šesť zásad prezidenta Putina vystihuje podstatu tohto nového poriadku, ktorý vychádza z potreby krajín vybudovať vyváženejší svet. Sú univerzálne bez ohľadu na hranice, ale aj naprieč časom, keďže ľudstvo sa už stáročia snaží nájsť “svetovú rovnováhu”. Veríme, že sme svedkami zmeny, ktorá pomôže zachrániť našu planétu a zaručí život v mieri, suverenite a dôstojnosťi.

Carlos Ron

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Venezuelský diplomat: “Multipolárny svet je už tu” appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie