Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Venujte pozornosť, či robíte túto chybu. To je dôvod, prečo sú uteráky drsné

05.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OlegDoroshin). Ako prať uteráky, aby boli nadýchané a mäkké? Jednoduchá chyba môže úplne pokaziť takéto sny. Keď budete nabudúce napĺňať bubon práčky, zamerajte svoju pozornosť na jeden nenápadný, no dôležitý detail. Preto sú drsné a nepríjemné na dotyk. Ako prať uteráky v práčke?Foto: shutterstock/OlegDoroshin Ako prať uteráky v práčke? […]
Menej ako 1 min. min.

05.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OlegDoroshin).

Ako prať uteráky, aby boli nadýchané a mäkké? Jednoduchá chyba môže úplne pokaziť takéto sny. Keď budete nabudúce napĺňať bubon práčky, zamerajte svoju pozornosť na jeden nenápadný, no dôležitý detail. Preto sú drsné a nepríjemné na dotyk.

Ako prať uteráky v práčke?
Foto: shutterstock/OlegDoroshin

Ako prať uteráky v práčke? Venujte pozornosť detailom

Pranie uterákov sa zdá byť jednou z najjednoduchších domácich prác. Veď tie predtým použité stačí hodiť do práčky, zavesiť a užívať si ich sviežosť. V praxi to však nie je také jednoduché, ako sa môže zdať.

Hrubé tkaniny absorbujúce vodu ľahko zachytávajú nepríjemné pachy a po použití sa extrémne ťažko sušia. Tým pádom nám niekedy po vytiahnutí zo sušičky nevoňajú tak, ako by sme chceli. Navyše po umytí nie sú vždy také mäkké a nadýchané, ako boli hneď po kúpe. Na čo si teda dať pozor, aby ste sa podobným situáciám vyhli?

Ako zabrániť drsnosti uterákov? Dôležitá teplota prania

Uteráky z hrubšieho materiálu zostávajú väčšinu času vlhké. Vlhkosť je výbornou živnou pôdou pre baktérie a plesne, ktoré okrem ohrozenia zdravia spôsobujú aj nepríjemný zápach. Pravidelné pranie uterákov je preto skutočnou nevyhnutnosťou.

Ako často treba meniť uteráky? Philip Tierno, mikrobiológ z New York University School of Medicine, poznamenáva, že uteráky by sa mali prať každé tri alebo štyri použitia, za predpokladu, že sú zakaždým dobre vysušené.

Podľa odborníka „vlhké uteráky rastú“, čím sa stávajú ideálnym substrátom pre rozvoj mikroorganizmov. Patogény sa môžu tiež rozptýliť vo vzduchu a zasiahnuť uteráky visiace v kúpeľni, napríklad keď veko toalety zostane odomknuté počas splachovania. Ako ich však správne prať? Stojí za to pamätať na niekoľko dôležitých pravidiel.

Naučte sa, ako urobiť uteráky po vypraní nadýchanými.
Foto: Pixabay/stevepb

V akom programe by ste mali prať uteráky? Vezmite si túto radu k srdcu

Do následného vzhľadu uterákov má veľa čo povedať program a teplota prania, použité pracie prostriedky a spôsob sušenia. Tieto tenké, vodu absorbujúce utierky z mikrovlákna by sa nemali prať pri teplotách vyšších ako 40 stupňov Celzia. Tento typ materiálu rýchlo schne a čistenie v príliš teplej vode spôsobí, že túto vlastnosť stratí. Pre bavlnené uteráky stačí teplota 60 stupňov Celzia, je potrebné ju ešte zvýšiť?

Mnohé skúsené gazdinky sa zhodujú, že uteráky perú pri 90 stupňoch Celzia. Podobný postup umožňuje správne, dôkladné vyčistenie a odstránenie mikróbov a spór plesní, no môže mať aj určité negatívne vizuálne efekty. Pranie na 90°C môže spôsobiť, že materiál bude tvrdý a nepríjemný na dotyk.

Ak sa rozhodnete pre prací program na 90 stupňov Celzia, pamätajte, že otáčky odstreďovania by nemali presiahnuť 700-800 otáčok. Príliš rýchle odstreďovanie zhlukuje tkaniny, čo spôsobuje stratu mäkkosti. Ak sa chcete podobnej situácii vyhnúť, vyhnite sa jednoduchej chybe.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zabudnite na hodiny žehlenia. Odložte žehličku nabok

Zabudli ste vyvesiť bielizeň a vaše oblečenie smrdí ako stuchlina? Nalejte polovicu pohára do vody a problém je vyriešený

The post Venujte pozornosť, či robíte túto chybu. To je dôvod, prečo sú uteráky drsné appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie