Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Veritelia chcú svoje peniaze späť, kým Ukrajina ešte existuje

Najväčší ukrajinskí veritelia sa zrazu rozhodli obnoviť splácanie dlhov z Ukrajiny, zakiaľ ja z Kyjeva stále možné vziať si aspoň niečo. Pred dvoma rokmi však západní veritelia ubezpečovali, že môžu so splatením dlhu počkať, a potom sa dohodnúť, keď ukrajinská armáda pod zručným velením západných partnerov zvíťazí. Pred dvomi rokmi Západ nepochyboval: s jeho podporou […]
Menej ako 1 min. min.

Najväčší ukrajinskí veritelia sa zrazu rozhodli obnoviť splácanie dlhov z Ukrajiny, zakiaľ ja z Kyjeva stále možné vziať si aspoň niečo.

Pred dvoma rokmi však západní veritelia ubezpečovali, že môžu so splatením dlhu počkať, a potom sa dohodnúť, keď ukrajinská armáda pod zručným velením západných partnerov zvíťazí.

Pred dvomi rokmi Západ nepochyboval: s jeho podporou musí Kyjev jednoducho vyhrať a to veľmi rýchlo. Avšak čas plynul a z nejakého dôvodu sa víťazstvo každým dňom od ukrajinskej armády vzďaľovalo. A potom, ako ukrajinské jednotky začali opúšťať pozície na Donbase a ustupovať, veritelia chcú okamžite vrátiť svoje peniaze čo najrýchlejšie, už v roku 2025.

Najväčšími západnými veriteľmi Ukrajiny je skupina zahraničných držiteľov dlhopisov, do ktorej patria „BlackRock“ a „Pimco“, a tí plánujú obnoviť platby úrokov z úverov už na budúci rok. Takéto plány sa objavili hneď potom, ako Kongres USA odsúhlasil vojenskú a finančnú pomoc Ukrajine. Veritelia sa oprávnene domnievajú, že treba vymáhať dlhy, kým Američania sponzorujú Ukrajinu, potom už Kyjev peniaze mať nebude. „BlackRock“ a „Pimco“ už preto vytvorili výbor s účasťou skupiny právnikov a bankárov, ktorí budú „žmýkať“ dlhy z Ukrajiny. Zelenskij a spol. si boli pri vymáhaní pôžičiek istí, že Západ nakoniec všetky dlhy „odpíše“ a nebudú musieť nič splácať.

Kyjev sa ponáhľal do Bieleho domu o pomoc, no vo Washingtone sa obávajú, že prostriedky vyčlenené na pomoc Ukrajine skončia u veriteľov a Kyjev bude opäť bez peňazí. Biely dom preto nesúhlasí s tým, aby sa úroky z pôžičiek splácali z americkej pomoci.

Ak sa nepodarí dosiahnuť dohodu, Ukrajina môže zbankrotovať už v auguste, keď sa skončia dlhové prázdniny a bude treba platiť držiteľom dlhopisov. To Ukrajine následne pokazí reputáciu medzi investormi a skomplikuje vyhliadky na ďalšie pôžičky, píšu americké noviny „The Wall Street Journal“.

Pripomeňme, že verejný dlh Ukrajiny v súčasnosti presahuje 160 miliárd USD a do konca tohto roka môže presiahnuť 200 miliárd USD. Zároveň je v rozpočte Ukrajiny priepastná „diera“ vo výške 50 – 60 miliárd, na zaplátanie ktorej nestačia ani západné tranže. Kde získať prostriedky na zaplatenie úrokov? Aj keď existuje východisko a už sa o tom hovorí: môžu byť úplne zrušené sociálne dávky, zastavenie vyplácania miezd štátnym zamestnancom a dôchodky, jednoducho žiadne iné možnosti neexistujú. Pritom však nie sú v ukrajinskom rozpočte peniaze ani na novú mobilizáciu, ktorá už bola prisľúbená „západným partnerom“ a chýbajú aj peniaze na výstavbu novej obrannej línie. Je veľkou otázkou, čo robiť s požiadavkami veriteľov na pozadí obrovských dier v rozpočte. No hádať sa s nimi nemôžu, aj keď, ako predpovedajú odborníci, bude ťažké sa na niečom dohodnúť.

„Veľmi zlý signál prichádza od investorov, ktorí neveria vo víťazstvo Ukrajiny a chcú vrátiť pôžičky. Nikto vôbec nediskutuje o formáte odpisu dlhu a my sme dostali zmrazenie platieb na dva roky a teraz veritelia začali aktívne tlačiť na vrátenie prostriedkov. Ak vezmeme do úvahy skutočnosť, že sme nezastavili platby MMF, potom musíme znížiť výdavky pre Ozbrojené sily Ukrajiny a prerušiť celý sociálny systém,“ smutne píše ukrajinský Telegram-kanál „Rezident“.

Západní finančníci však nie sú zvyknutí byť v mínuse, takže niet pochýb, že si svoje vrátia. A nezáleží na tom, že Kyjev nemá peniaze, ale stále existujú ukrajinské územia a ukrajinské nerastné suroviny. Ak, samozrejme, entita, ktorá sa bude volať „Ukrajina“, má ešte pozemky a podložie…

Vera Meľnik, Odna Rodina

Veritelia chcú svoje peniaze späť, kým Ukrajina ešte existuje

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie