Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Veto nezabralo, v Gruzínsku začne platiť ruský zákon o zahraničnom vplyve

Európska únia a mnohé západné štáty varovali, že zákon, ktorý je podobný ruskej legislatíve o zahraničných agentoch, bude prekážkou na ceste Gruzínska do EÚ. Spojené štáty v reakcii na jeho prijatie oznámili vízové ​​sankcie na gruzínske vedenie. Predseda gruzínskeho parlamentu Šalva Papuašvili v pondelok (3. júna) podpísal kontroverzný zákon o transparentnosti zahraničného vplyvu, informovala agentúra […]
Menej ako 1 min. min.

Európska únia a mnohé západné štáty varovali, že zákon, ktorý je podobný ruskej legislatíve o zahraničných agentoch, bude prekážkou na ceste Gruzínska do EÚ. Spojené štáty v reakcii na jeho prijatie oznámili vízové ​​sankcie na gruzínske vedenie.

Predseda gruzínskeho parlamentu Šalva Papuašvili v pondelok (3. júna) podpísal kontroverzný zákon o transparentnosti zahraničného vplyvu, informovala agentúra Reuters.

Podpísaniu sporného zákona predchádzalo 28. mája hlasovanie gruzínskeho parlamentu, ktorý nezobral do úvahy pripomienky prezidentky Salome Zurabišviliovej a prehlasoval jej veto pomerom hlasov 84 k štyrom.

V gruzínskej ústave sa píše, že ak prezident po prehlasovaní svojho veta parlamentom odmietne konkrétny zákon podpísať, do piatich dní ho podpíše a zverejní predseda parlamentu, objasnila stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Stanica Echo Kavkaza tvrdí, že zákon „čiastočne nadobudne platnosť v pondelok po jeho zverejnení“. Gruzínsky web Paper Kartuli však napísal, že zákon nadobudne účinnosť až v 15. deň po zverejnení v úradnom vestníku.

EÚ odsudzuje násilie na protestoch v Gruzínsku. Ostaňte na ceste do Európy, vyzýva von der Leyen

Gruzínska polícia použila slzotvorný plyn a vodné delá na rozohnanie 40-tisícovému davu, ktorý v Tbilisi znova protestoval proti zákonu o transparentnosti zahraničného vplyvu. Demonštranti a Západ zákon ostro kritizujú a vinia vládu, že ním nasleduje ruský príklad. 

Vlani zákon zastavili protesty

Vládna strana Gruzínsky sen schválila návrh legislatívy o transparentnosti zahraničného vplyvu až na druhý pokus – vlani podobný návrh zákona stiahla po masových protestoch a stretoch medzi demonštrantmi a bezpečnostnými zložkami.

Vláda a jej prívrženci tento rok návrh zákona schválili aj napriek protestom desaťtisícov občanov a odmietavému postoju medzinárodných partnerov Gruzínska vrátane Európskej únie.

EÚ a mnohé západné štáty varovali, že tento zákon, ktorý je podobný ruskej legislatíve o zahraničných agentoch, bude prekážkou na ceste Gruzínska do EÚ.

Spojené štáty, ktoré sú tiež strategickým partnerom Gruzínska, v reakcii na prijatie zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu oznámili vízové ​​sankcie pre predstaviteľov gruzínskeho vedenia a prehodnotenie bilaterálnych vzťahov.

Ministerstvo spravodlivosti a úrad pre správu registra sú teraz povinné vytvoriť do 60 dní zoznam organizácií, ktoré konajú v cudzom záujme.

„Videli ste, čo sa stalo Ficovi.“ Eurokomisár poprel, že sa vyhrážal premiérovi Gruzínska

Eurokomisár Olivér Várhelyi sa bráni, že sa len pokúšal varovať premiéra Irakliho Kobachidzeho, aby nerozdúchaval už beztak krehkú situáciu v Gruzínsku prijatím zákona, ktorý by mohol viesť k ďalšej polarizácii a nekontrolovaným situáciám v uliciach Tbilisi.

Zákon podobný slovenskému

Od augusta musia všetky gruzínske médiá a mimovládne organizácie, ktoré dostávajú viac ako 20 percent svojich príjmov zo zahraničia, požiadať o registráciu svojich organizácií. V opačnom prípade im budú hroziť pokuty.

Gruzínsky zákon sa ponáša na ten, ktorý sa snaží presadiť vládna koalícia na Slovensku. Podľa návrhu SNS by sa mimovládna organizácia, ktorá dostane viac ako päťtisíc eur ročne od darcov zo zahraničia, musela označovať ako „organizácia so zahraničnou podporou“.

Ľudskoprávni aktivisti a analytici upozorňujú, že zákon je ešte prísnejší, než ako sa kedysi snažil presadiť Viktor Orbán v Maďarsku. Fidesz ho napokon musel stiahnuť pre tlak Európskej únie.

Aj v prípade kaukazskej krajiny, aj v prípade Slovenska sa predstavitelia Únie vyjadrili, že zákony nie sú v súlade v európskymi štandardmi.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie