Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vezmite ocot a zmiešajte ho so škrupinami. Bežný problém vyriešite raz a navždy

Žiadne drahé postreky či hnojivá! Častý problém záhradkárov sa dá vyriešiť odpadom.
3 min.

18.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BOKEH STOCK).

Bujná a husto rastúca zelenina je snom každého, kto sa rozhodne založiť si záhradku. Žiaľ, život niekedy overí naše plány a predpoklady. Niekedy, napriek najlepším úmyslom, paradajky nerastú veľmi dobre a zdá sa, že uhorky existujú, ale je ich málo. Ukazuje sa, že tu môže pomôcť jedna vec, ktorú by sme za normálnych okolností vyhodili do koša.

Žiadne drahé postreky či hnojivá! Častý problém záhradkárov sa dá vyriešiť odpadom.
Foto: shutterstock/BOKEH STOCK

Misky či vedrá plné uhoriek a inej zeleniny sú pohľadom, ktorý poteší každého záhradkára. Počas celej sezóny tvrdo pracujeme na tom, aby naše záhrady nielen krásne vyzerali, ale aj prinášali veľa úrody. Pravidelná údržba, polievanie, strihanie a hnojenie dá zabrať veľa času a niekedy aj veľa peňazí. Voda, hnojivá a postreky predsa stoja peniaze. Ukazuje sa však, že na jednej veci môžeme veľa ušetriť.

Žiadne drahé postreky či hnojivá! Častý problém záhradkárov sa dá vyriešiť odpadom

Ani tá najviac opatrovaná a staraná záhrada nie je 100% imúnna voči všetkým hrozbám okolo nej. Záhradkári sa vo veľkej miere sťažujú na škodcov, ktorí ničia úrodu. Obrovským problémom môžu byť slimáky. O tom, ako si s nimi poradiť, sme písali v samostatnom článku:

Ďalším problémom pre záhradníkov sú choroby, ktoré môžu postihnúť rastliny. Na tento účel používajú rôzne postreky a hnojivá. Rovnako je to s rastlinami a našimi telami. Ak sú dobre živené, ľahšie bojujú s patogénnymi mikroorganizmami. Preto sa oplatí myslieť na to, aby sme záhradu nielen čo najlepšie izolovali od nebezpečenstva, ale posilnili našu zeleninu a ovocie aj zvnútra.

Vezmite ocot a zmiešajte ho so škrupinami. Bežný problém vyriešite raz a navždy

Ukazuje sa, že jedna vec, ktorá často končí v koši, na tento účel dokonale funguje. Stojí za to sa nad tým zamyslieť skôr, ako to zahodíme. Najmä ak vezmeme do úvahy skutočnosť, že postreky a hnojivá dostupné v obchodoch môžu stáť veľa peňazí. Vajcia sa používajú takmer v každej slovenskej domácnosti.

Najčastejšie škrupinky vyhadzujeme. To je veľká chyba, pretože obsahujú veľa živín, vrátane: vápnik, železo, síra a fluór, ktoré dokonale podporujú rast rastlín. Ako pripraviť hnojivo z vaječných škrupín? Nič jednoduchšie! Potrebujeme asi desať vaječných škrupín, rozdrvíme ich a vložíme do nádoby, potom zalejeme pol litrom 9% octu. Zmes odložte na dva dni. Po uplynutí tejto doby môžeme precediť a preliať do fľaše.

Ako používať hnojivo z vaječných škrupín? Polievkovú lyžicu zmesi zalejte litrom vody a tekutinou zalejte pôdu pod uhorkami, paradajkami, mrkvou, cviklou a inou zeleninou. Hnojenie sa oplatí opakovať každé dva týždne. Výrazne zlepšíme stav rastlín a zabezpečíme, aby zelenina prinášala bohatú a sviežu úrodu.

Bujná a husto rastúca zelenina je snom každého, kto sa rozhodne založiť si záhradku.
Foto: Pixabay/zebra7

Pre niektoré rastliny je to spása, pre iné katastrofa

Hnojivo vyrobené z vaječných škrupín a octu bude fungovať nielen na zeleninu, ale aj na iné rastliny, ktoré znášajú zásaditú pôdu.

Stojí za to použiť ho na podporu okrem iného: levanduľa, orgován, baza, borovica horská, tis, buxus, borovica, jaseň a ovocné stromy.

Pozor! Hnojivo zo škrupín a octu by sa nemalo používať pre rastliny, ktoré uprednostňujú kyslú pôdu. Medzi ne patria okrem iného: vresy, hortenzie, magnólie a dule.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Už ma neprekvapuje, keď záhradníci hladia sadenice paradajok. Účinok je nepredstaviteľný

Fľašu vložím do kvetináča a mám pokoj. Niekto by za to mal dostať medailu. „Tento spôsob funguje.“

The post Vezmite ocot a zmiešajte ho so škrupinami. Bežný problém vyriešite raz a navždy appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie