Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vhoďte lyžicu sódy bikarbóny do hrnca s vriacou vodou. Toto sa stane

Každý z nás má strieborné predmety, ktoré je potrebné pravidelne čistiť. Poďme spoločne objaviť spoľahlivý spôsob, ako dodať tomuto krásnemu materiálu charakteristický lesk. Striebro je krásny a vzácny materiál, preto sa často používa pri výrobe jemných šperkov a drobností. Ako všetky materiály však podlieha opotrebovaniu. Neúprosne plynúci čas, používanie predmetu a mnohé ďalšie faktory môžu […]
Menej ako 1 min. min.

Každý z nás má strieborné predmety, ktoré je potrebné pravidelne čistiť. Poďme spoločne objaviť spoľahlivý spôsob, ako dodať tomuto krásnemu materiálu charakteristický lesk.

Striebro je krásny a vzácny materiál, preto sa často používa pri výrobe jemných šperkov a drobností. Ako všetky materiály však podlieha opotrebovaniu. Neúprosne plynúci čas, používanie predmetu a mnohé ďalšie faktory môžu nepriaznivo ovplyvniť jeho vzhľad a krásu.

Na trhu existuje mnoho výrobkov, ktoré sľubujú obnovenie pôvodného stavu striebra, ale mnohé z nich sú nepoužiteľné, zatiaľ čo iné v konečnom dôsledku drahý kov ešte viac poškodzujú. Našťastie, babské prostriedky sú v tomto prípade najvhodnejšie, pretože sú minimálne invazívne a môžu ponúknuť veľmi kvalitné výsledky. Poďme spoločne objaviť, ako vyčistiť strieborný prsteň horúcou vodou a jedlou sódou.

Oxidácia striebra: Z tohto dôvodu má tento materiál tendenciu tmavnúť.

Všetci máme strieborné šperky alebo predmety vyrobené zo striebra. Ide totiž o hypoalergénny materiál, ktorý môže bez väčších problémov nosiť každý. Je to kov, ktorý je napriek svojej veľkej elegancii oveľa lacnejší ako zlato a platina, ktorých ceny sú často neúnosne vysoké.

Samozrejme, vlastniť strieborné predmety znamená pravidelne sa o ne starať. Je to preto, že ako veľmi tvrdý kov podlieha javu, ktorý sa v chémii nazýva oxidácia. Na striebre sa môže vytvoriť tmavá patina, čím stráca lesk, pre ktorý je často vychvaľované.

Medzi podmienky, ktoré podporujú oxidáciu striebra, patrí potenie pokožky. V tomto prípade býva sekrét potných žliaz voči materiálu príliš agresívny, čo spôsobuje, že sa na jeho povrchu vytvára tmavá patina. Vonkajšie faktory, ako sú parfumy a dezodoranty, môžu tiež ovplyvniť jeho vzhľad. Dokonca aj slnko ho môže nenávratne poškodiť.

Tu sú najodporúčanejšie nápravné opatrenia.

Existuje mnoho spôsobov čistenia striebra. Prvým je použitie jedlej sódy a bieleho octu. Tieto dve látky sú na tento účel veľmi užitočné a ľahko ich nájdete v špajze každého z nás. Na prípravu tejto zmesi je potrebné nasypať do pohára jednu polievkovú lyžicu jedlej sódy a dve polievkové lyžice octu. Potom jednoducho vložte strieborné prstene do roztoku a nechajte ich niekoľko minút namočené. Po skončení ich životnosti ich jednoducho opatrne vysušte, potom čierna patina úplne zmizne.

Odporúča sa aj zubná pasta, ktorá spolu so zubnou kefkou dokáže vybieliť strieborné prstene. V skutočnosti stačí zubnú pastu rozotrieť na prsteň, ktorý chcete ošetriť, a mierne pritlačiť zubnou kefkou. To vám umožní postupovať postupne, pretože požadovaný lesk dosiahnete za niekoľko minút.

Medzi najúčinnejšie prostriedky patrí aj použitie hliníka a hrubej soli. Vezmite si sklenenú nádobu vyloženú z vnútornej strany hliníkovou fóliou. Po jej skončení jednoducho pridajte trochu hrubej soli a vložte do nej predmety, ktoré chcete vyčistiť. V poslednom kroku sa do nádoby naleje vriaca voda a strieborné šperky sa uzavrú hliníkovou fóliou. Potom by ste mali po hodine odstrániť obal a nechať prstene vyschnúť, aby ste mohli obdivovať ich nový vzhľad.

Varná voda a jedlá sóda: najlepšia metóda na čistenie striebra

Metóda, ktorú chceme opísať, patrí medzi najčastejšie používané metódy čistenia a leštenia striebra. Medzi potrebné ingrediencie patrí jedlá sóda a vriaca voda. Aj v tomto prípade je pre vynikajúci výsledok nevyhnutné pôsobenie jedlej sódy, ale jej účinok sa zvýši v kombinácii s pôsobením vriacej vody.

Na tento účel priveďte do varu 200 ml vody a pridajte polievkovú lyžicu jedlej sódy. Keď voda zovrie, odstráňte nádobu z ohňa a nasypte do nej strieborné prstene a šperky, ktoré chcete odstrániť. Ak chcete vidieť výsledky, počkajte niekoľko hodín, kým teplota vody vychladne a začne pôsobiť zlúčenina. Výsledok je opäť zaručený.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie