Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Více peněz a munice pro Ukrajinu. Piráti představili plán, jak se v EU postavit Rusku

„Ukrajina bojuje a sužuje ji nedostatek dělostřelecké munice. Šikovně jsme identifikovali, že tento nedostatek lze nahradit ze třetích zemí,“ připomněl na úvod ministr Lipavský. Dodal, že Kyjev by každoročně potřebovala velkorážní munici v hodnotě sedmi až deseti miliard eur, což je podle něj cena za asi 200 tisíc nábojů měsíčně. ČTĚTE TAKÉ: Tank s opilou posádkou […]
Menej ako 1 min. min.

„Ukrajina bojuje a sužuje ji nedostatek dělostřelecké munice. Šikovně jsme identifikovali, že tento nedostatek lze nahradit ze třetích zemí,“ připomněl na úvod ministr Lipavský. Dodal, že Kyjev by každoročně potřebovala velkorážní munici v hodnotě sedmi až deseti miliard eur, což je podle něj cena za asi 200 tisíc nábojů měsíčně.

ČTĚTE TAKÉ: Tank s opilou posádkou v Rusku vrazil do auta, jeho řidič zemřel. Úřady o incidentu mlčí

Lipavský zmínil, že česká iniciativa zatím získala od svých spojenců finance či závazky na munici v hodnotě 1,7 miliardy eur. „To má stačit na zhruba půl milionu nábojů, které by měly být dodány do konce roku,“ pokračoval šéf tuzemské diplomacie.

Europoslanci Pirátů, kteří usilují o znovuzvolení, Marcel Kolaja s Markétou Gregorovou, pak přišli s návrhy, jak zároveň docílit dlouhodobého a stabilního přísunu tolik kýžené munice pro Kyjev. „Prvním z kroků, který chceme prosadit, je navýšení rozpočtu v programu Nástroje pro Ukrajinu. Jde o zásadní pomoc Ukrajině, která se navíc děje skrze úvěry. Tato spolupráce je jak klíčovou pomocí ukrajinské státnosti, tak přinese zásadní ekonomické výhody pro Evropu a přiblíží Ukrajinu vstupu do unie,“ jmenovala Gregorová.

Pokračovala myšlenkou rychle vypsat další kolo Aktu na podporu výroby munice (ASAP) „První kolo s 500 miliony eur považujeme za podstatný test možností a ještě jedno kolo této evropské iniciativy považujeme za nutné,“ zmínila na tiskové konferenci pirátská europoslankyně.

„Putina se nesmíme zaleknout. Chceme, aby se Evropský parlament hned na začátku mandátu jasně zavázal k podpoře Ukrajiny tak dlouho, jak to bude potřeba, a podtrhl to konkrétními kroky, to je čtvrtý bod našeho návrhu. Získáme tak předvídatelnost pro evropské výrobce a umožníme jim odpovídajícím způsobem rozjet produkci,“ řekl její kolega z Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Hledání ukrajinských spojenců

Dá se však očekávat, že ne všichni členové Evropského parlamentu či tamní frakce budou s takovými návrhy, potažmo vůbec s další podporou Ukrajiny, souhlasit. Jde především o zástupce frakce Identita a demokracie (ID), kam z Česka spadá SPD Tomia Okamury, a Levice v Evropském parlamentu (GUE-NGL). Tu v Česku zastupuje KSČM se svojí předsedkyní a zároveň europoslankyní Kateřinou Konečnou.

Mimo tyto dvě frakce však Gregorová na dotaz CNN Prima NEWS uvedla, že spojence v daném tématu najít lze. „My, Piráti, nemáme často úplně shodu s konzervativci ve frakci ECR. Na druhou stranu, i tam jsou jedni z největších jestřábů, kteří podporují Ukrajinu proti Rusku,“ popsala europoslankyně.

Podpora pro zajištění stabilních dodávek munice by tak podle jejího mínění měla stále být napříč frakcemi mezi liberály, socialisty i konzervativci. „Vždy samozřejmě záleží na jednotlivých europoslancích. Například s některými lidovci je řeč těžší než s jinými. Ale domnívám se, že pokud to bude vypadat silově podobně, jako doposud, tak všechny naše návrhy najdou podporu,“ dodala Gregorová.

Na případné prosazení těchto návrhů bude mít podstatný vliv právě výsledek blížících se voleb do Evropského parlamentu. Ty se odehrají již tento víkend.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie