Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Viceprezident Malawi zahynul pri leteckej nehode, záchranári našli vrak strateného lietadla

Viceprezident Malawi Saulos Klaus Chilima zahynul pri nehode vnútroštátneho letu. Na palube bolo deväť ďalších ľudí vrátane bývalej prvej dámy a vojenského sprievodu, nehodu neprežil nikto. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámil prezident krajiny Lazarus Chakwera. Na pátraní sa od pondelka do dneška podieľalo 600 ľudí – vojsko, policajti, správa krajiny i pracovníci Malawiského Červeného […]
Menej ako 1 min. min.

Viceprezident Malawi Saulos Klaus Chilima zahynul pri nehode vnútroštátneho letu. Na palube bolo deväť ďalších ľudí vrátane bývalej prvej dámy a vojenského sprievodu, nehodu neprežil nikto. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámil prezident krajiny Lazarus Chakwera.

Na pátraní sa od pondelka do dneška podieľalo 600 ľudí – vojsko, policajti, správa krajiny i pracovníci Malawiského Červeného kríža s dronmi.

Lietadlo malawiských ozbrojených síl s 51-ročným Chilimou na palube odštartoval v pondelok v dopoludňajších hodinách miestneho času z hlavného mesta Lilongwe. Letieť mal 45 minút na medzinárodné letisko Mzuzu vzdialené asi 370 kilometrov. Po ceste mu však dispečing letovej prevádzky neumožnil pristátie kvôli zlému počasiu a malej viditeľnosti.

Malé turbovrtuľové lietadlo Dornier 228 sa malo vrátiť späť do Lilongwe, kam však nedoletelo a cestou sa stratilo z radaru. Vrak lietadla dnes záchranári našli v zalesnenom pohorí Viphya neďaleko Mzuzu.

Spojené štáty, Británia a Nórsko podľa prezidenta Malawi poskytli “špecializovanú techniku”, ktorá mala nájdenie lietadla urýchliť. Miestna americká ambasáda sa podľa AP do pátrania zapojila tiež so malým lietadlom Beechcraft C-12 Huron.

Chilima zastával úrad viceprezidenta druhé volebné obdobie, medzi rokmi 2014 a 2019 pracoval pod bývalým prezidentom Petrom Mutharikom, potom neúspešne kandidoval na prezidenta. Jeho volebný oponent a víťaz volieb Chakwera mu však ponúkol viceprezidentský post.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie