Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

VIDEO: Atentátnik na premiéra pravdepodobne nekonal sám, ale je zrejme súčasťou organizovanej skupiny páchateľov, ktorí úkladnou vraždou chceli fyzicky zlikvidovať predsedu slovenskej vlády.

www.slovanskenoviny.sk/rss Neznáma tretia osoba zmazala príspevky na Cintulovom facebookovom profile aj jeho komunikáciu v čase, keď ho polícia zatkla po tom, ako sa pokúsil zavraždiť Fica. Na tlačovej konferencii o bezpečnostnej situácii na Slovensku o tom informovali vicepremiér Kaliňák, minister vnútra Šutaj Eštok, vicepremiér Kaliňák, námestník šéfa SIS poverený riadením tajnej služby Gašpar aj policajný […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Neznáma tretia osoba zmazala príspevky na Cintulovom facebookovom profile aj jeho komunikáciu v čase, keď ho polícia zatkla po tom, ako sa pokúsil zavraždiť Fica. Na tlačovej konferencii o bezpečnostnej situácii na Slovensku o tom informovali vicepremiér Kaliňák, minister vnútra Šutaj Eštok, vicepremiér Kaliňák, námestník šéfa SIS poverený riadením tajnej služby Gašpar aj policajný prezident Solák.

Predstavitelia štátu informovali, že tento útok na demokraciu spustil ďalšie nenávistné útoky, ktoré môžu vyústiť do vážnych trestných činov a v krajnom prípade až do občianskej vojny. Polícia zaznamenala množstvo vyjadrení „hrdinov a majstrov sveta za klávesnicami“, ktorí schvaľovali pokus zavraždiť premiéra Roberta Fica (Smer-SSD) a šírili nenávisť aj voči iným osobám s výhražkami smrťou. Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) informoval o konkrétnych ľuďoch, ktorých už rieši polícia. Medzi nimi boli vysokoškolsky vzdelaní slušnoľudia, medzi ktorými boli osoby, ktoré sa hlásia k hnutiam podporujúce toleranciu v spoločnosti. Šéf parlamentného Výboru pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SSD) uviedol, že situácia je horšia, ako sme mohli očakávať.

Vyšetrovací tím atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer) sa zaoberá aj možnosťou, že páchateľ nebol osamelým vlkom. Nasvedčuje tomu aj fakt, že facebooková a komunikačná história páchateľa bola dve hodiny po spáchaní skutku zmazaná. Informoval o tom v nedeľu minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

„Vyšetrovateľ bol doplnený o vyšetrovací tím, pretože je tu aj verzia toho, že páchateľ sa pohyboval v určitej skupine ľudí, ktorí sa možno na tento trestný čin hecovali a vzájomne podporovali,“ uviedol minister.

Minister zároveň dementoval, že súčasťou atentátu boli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach. „Aj oni už sa stali obeťami vyhrážok a želania smrti,“ podotkol.

Predstavitelia štátu informovali, že tento útok na demokraciu spustil ďalšie nenávistné útoky, ktoré môžu vyústiť do vážnych trestných činov a v krajnom prípade až do občianskej vojny. Polícia zaznamenala množstvo vyjadrení „hrdinov a majstrov sveta za klávesnicami“, ktorí schvaľovali pokus zavraždiť premiéra Fica a šírili nenávisť aj voči iným osobám s výhražkami smrťou. Minister vnútra Šutaj Eštok informoval o konkrétnych ľuďoch, ktorých už rieši polícia. Medzi nimi boli vysokoškolsky vzdelaní slušnoľudia, medzi ktorými boli osoby, ktoré sa hlásia k hnutiam podporujúce toleranciu v spoločnosti.

Výkon policajtov je po atentáte navýšený zhruba o 30 až 40 percent, informoval ďalej Šutaj Eštok. Doplnil, že všetci policajti sú dnes v teréne, na uliciach, monitorované sú miesta so zvýšeným výskytom ľudí, ale aj ústavní činitelia či ďalšie rizikové osoby. Pod zvýšenou kontrolou sú aj nemocnice.

„Doslova všetci policajti sú dnes v teréne, sú na uliciach,“ skonštatoval Šutaj Eštok ubezpečujúc, že robia všetko pre to, aby bola bezpečnosť ľudí na Slovensku garantovaná.

Monitorované sú obchodné centrá i miesta so zvýšeným pohybom ľudí. Monitorované a chránené sú tiež obydlia ústavných činiteľov, osobitne sú chránení aj ústavní činitelia. Rovnako tak politici, ktorým prišli rôzne vyhrážky smrti. Monitorované sú taktiež objekty dôležitého významu, ako sú úrady, administratívne budovy i redakcie viacerých novín a televízií.

„Prebiehajú operatívne úkony, aby sme monitorovali všetky rizikové osoby, prípadne skupiny,“ poznamenal Šutaj Eštok.

V neposlednom rade je posilnená aj ochrana nemocníc. Podľa SIS sa malo podariť získať informáciu o tom, že podobný bombový útok, aký bol nedávno namierený na školy či bankové inštitúcie, je možný a vysoko pravdepodobný v najbližšom období aj na nemocnice. V jednom z týchto zariadení je v súčasnosti aj premiér Robert Fico.

K situácii po atentáte na premiéra Fica bude v stredu (22. 5.) zvolaná bezpečnostná rada štátu. Avizoval to vicepremiér Robert Kaliňák (Smer). Zaoberať sa má návrhmi opatrení či možnými legislatívnymi zmenami na predchádzanie podobných útokov. Na budúci týždeň sa má o prípade bližšie informovať aj parlamentný brannobezpečnostný výbor, informoval jeho predseda Tibor Gašpar (Smer).

O zvolanie Bezpečnostnej rady SR požiada minister podpredsedníčku rady Denisu Sakovú (Hlas) aj v kontexte nových informácií o tom, že páchateľ atentátu nemusel byť osamelým vlkom. „Chceme si zhrnúť všetky informácie spravodajských služieb, Policajného zboru, určite pripraviť opatrenia najmä v súvislosti s ochranou inštitúcií a zariadení, ktoré majú strategický význam,“ načrtol Kaliňák.

Výstupom bezpečnostnej rady by mohli byť podľa vicepremiéra aj návrhy prípadných legislatívnych opatrení, kde možno posilniť ochranu. „Pretože len legislatívne opatrenie môže garantovať, že ochrana sa bude týkať všetkých rovnakou mierou,“ zdôvodnil. Otvoriť treba podľa neho aj diskusiu o tom, ako viac penalizovať aj „verbálne útoky vysokého stupňa nenávisti“.

Parlamentný výbor bude podľa Gašpara zvolaný po dohode s ministrom vnútra. Poslanci sa na ňom majú ešte podrobnejšie informovať o všetkých skutočnostiach, ktoré by mali vedieť ako volení zástupcovia občanov, prípadne k situácii zaujať stanovisko. „Z môjho pohľadu je ten doterajší proces, ktorý tu prebieha, nastavený dobre. Je to značne široký záber pre bezpečnostné zložky a, ako som už povedal, tá situácia je výnimočná,“ komentoval. Dodal, že žiadne zľahčovanie nie je na mieste.

Vicepremiér poukázal na to, že v parlamentnom výbore sa stretáva koalícia i opozícia. „To znamená celé politické spektrum, ktoré dnes má jedinú úlohu, a to je upraviť naše pravidlá do budúcna, aby sme predišli takejto situácii, ako sa stala tento týždeň,“ doplnil.

„Boli prijaté opatrenia, o ktorých budeme informovať možno už v budúcom týždni,“ uviedol námestník riaditeľa SIS poverený výkonom právomocí riaditeľa SIS Pavol Gašpar a zároveň poukázal na jeden konkrétny fenomén.

„Ide o militantný akceleracionizmus. Po streľbe v Prahe inšpirovali aj páchateľov na Slovensku, ktorých sme dokázali úspešne eliminovať. Ďalej bombové vyhrážky na školách. Získali sme informáciu, že by mohli byť aj v nemocniciach, nielen na školách, bankách. To, že situácia je vážna aj s militantným akceleracionizmom, sa preukázalo po atentáte na premiéra. Ohrozený je každý, verejnosť, verejní činitelia, médiá. Je na mieste byť obozretný, je tu predpoklad inšpirovania sa,“ uviedol Gašpar.

Zároveň dodal, že následníka je ľahšie identifikovať ako radikalizovaného jednotlivca. Námestník tiež vyjadril poďakovanie zahraničnej podpore a ich informáciám.

Tibor Gašpar, predseda parlamentného Výboru pre obranu a bezpečnosť, uviedol, že situácia je horšia, ako sme mohli očakávať.

„Vôbec nie je na mieste situáciu zľahčovať. Bol to útok na ústavu, na štát. Išlo o jedného z troch najvyšších predstaviteľov krajiny. Situáciu nemôžeme bagatelizovať. Ako predseda výboru chcem, aby sme dostávali informácie ako postupuje polícia, aké prijíma opatrenia a zároveň mohli dávať návrhy, ako ďalej postupovať spolu s opozíciou. Chceme, aby poslanci boli viac informovaní o situácii. Môžem povedať, že je zabezpečovaná konkrétna ochrana pre osoby, ktorým prišli vyhrážky. Chcem taktiež všetkých vyzvať k pokoju, kým nie sú vyšetrené všetky okolnosti. Politický motív je jasný, ak niekto tvrdí opak, tak je to zavádzanie. Posunúť sa vieme iba vtedy, keď si vieme pripustiť pravdu,“ uviedol Tibor Gašpar.

Minister obrany SR Robert Kaliňák, predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar, prezident Policajného zboru SR Ľubomír Solák, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok, námestník riaditeľa SIS poverený výkonom právomocí riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavol Gašpar informovali o bezpečnostnej situácii v štáte na nedeľňajšej tlačovej konferencii:

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra, 71-ročného Juraja Cintulu, vzal v sobotu Špecializovaný trestný súd do vyšetrovacej väzby. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

Premiéra Fica vážne postrelil štyrmi strelami po stredajšom (15. 5.) výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Cintula bol priaznivcom prezidentky SR Zuzany Čaputovej, neúspešného prezidentského kandidáta a exministra zahaničných vecí Ivana Korčoka a opozície vedenej progresívnymi liberálmi.

Zdroj: pravda.sk / finreport.sk / YouTube / InfoVojna

Príspevok VIDEO: Atentátnik na premiéra pravdepodobne nekonal sám, ale je zrejme súčasťou organizovanej skupiny páchateľov, ktorí úkladnou vraždou chceli fyzicky zlikvidovať predsedu slovenskej vlády. je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie