Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

VIDEO: „Hegemónia USA a globálna nadvláda Západu skončili,“

www.slovanskenoviny.sk/rss Vyhlásila v panelovej debate na výročnom zasadnutí Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra (SPIEF) hovorkyňa ruského rezortu diplomacie. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v súvislosti s prebiehajúcimi transformačnými geopolitickými procesmi na planéte poukázala na polycentrický svetový poriadok, ktorý predstavuje odklon od predchádzajúcich noriem, čo má za následok aktuálny zúfalý odpor kolektívneho Západu. Koncepty hegemónie […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Vyhlásila v panelovej debate na výročnom zasadnutí Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra (SPIEF) hovorkyňa ruského rezortu diplomacie. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v súvislosti s prebiehajúcimi transformačnými geopolitickými procesmi na planéte poukázala na polycentrický svetový poriadok,

ktorý predstavuje odklon od predchádzajúcich noriem, čo má za následok aktuálny zúfalý odpor kolektívneho Západu.

Koncepty hegemónie a globálnej nadvlády, na ktorých ulpieva kolektívny Západ, nemajú miesto v multipolárnom svetovom poriadku, ktorý sa už stáva realitou, uviedla v sobotu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

V prejave na panelovej diskusii o nových normách medzinárodných vzťahov na Petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre (SPIEF) Zacharovová obvinila západné vlády, že sa bránia štrukturálnym zmenám, ktoré sa už začali v súvislosti so samoorganizáciou národov a ich interakciou s inými štátmi.

„Hovoríme o polycentrizme, odklone od predchádzajúcich noriem, a vidíme zúfalý odpor kolektívneho Západu… Oni za normu považujú vlastnú dominanciu alebo ako svetový poriadok založený na jedinom pravidle – že musia dominovať ako doteraz a všetci musia robiť len to, čo im dominant dovolí,“ uviedla a dodala, že snaha o dominanciu vždy viedla ľudstvo len „k obludným tragédiám“ vrátane kolonializmu a nacizmu.

„Dnes je to hegemonizmus, posadnutosť nadvládou, bolestná pseudomesiánska idea globálnej misie [Západu]… Ale ani ľudia, ani štáty sa nemôžu vyhlasovať za misionárov, len história môže dokázať, či ich misia bola dobrá alebo založená na nezdravých myšlienkach,“ povedala Zacharovová.

Dodala, že myšlienky globálnej nadvlády, výnimočnosti niektorých národov na pozadí ničenia etnickej a kultúrnej identity iných boli opakovane vyjadrené západnými lídrami. Ďalej uviedla, že tieto myšlienky nezdieľa globálna väčšina, ktorá už prijala koncepciu multipolarity.

„Nemali by sme zabúdať, že ide o menšinu – kolektívny Západ… ich svetonázor nezdieľa nikto okrem nich,“ povedala a citovala memorandá prijaté mnohonárodnými blokmi ako Ruskom vedená skupina BRICS, Šanghajská organizácia spolupráce (ŠOS), Africká únia a ďalšie, v ktorých sa členské štáty zaväzujú k formovaniu multipolárneho svetového poriadku.

„ŠOS… zahŕňa 3 miliardy ľudí – polovicu ľudstva… BRICS pokrýva viac ako 30 % rozlohy Zeme, 45 % svetovej populácie – približne 3,5 miliardy ľudí a 33 % svetového HDP… o 3 % viac ako HDP skupiny G7,“ uviedla.

Zacharovová poznamenala, že aj na Západe niektorí analytici tvrdia, že „USA už dávno nie sú svetovým hegemónom“, pričom „ich konanie na medzinárodnej scéne viedlo k destabilizácii svetovej politiky“. Ako ďalej uviedla, pokiaľ nedôjde k výrazným zmenám v politike a ideológii, Rusko a jeho globálnych spojencov čaká ešte „zdĺhavý boj“ o vytvorenie skutočne polycentrického svetového poriadku.

„Hoci naša vec nie je jednoduchá, je dôstojná a vznešená. A po tejto ceste budeme kráčať ako globálna väčšina. Nenazývame to však misiou, ale naším cieľom a úlohou.“

Celá panelová diskusia o budúcnosti sveta bez hegemónov a kolonializmu:

Zdroj: rt.com / InfoVojna

Príspevok VIDEO: „Hegemónia USA a globálna nadvláda Západu skončili,“ je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie