Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

VIDEO: Katolícky kňaz a vysokoškolský pedagóg Karol Lovaš sa ako bývalý novinár postrelenému premiérovi Robertovi Ficovi verejne ospravedlnil za „všetky novinárske útoky voči jeho osobe“ a poprosil ho o odpustenie.

www.slovanskenoviny.sk/rss Pripomenul, že novinári a rôzne osobnosti spoločenského života už počas covidu označovali ľudí s inými názormi za opice a dezolátov, ale aj to, ako slušnoľudia a umelci stavali Ficovi šibenice, ako dehumanizovali ministerku kultúry Šimkovičovú a počas prezidentských volieb špinavo útočili na Pellegriniho. V nedeľňajšej relácii RTVS „O 5 minút 12“ diskutovali odborníci o […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Pripomenul, že novinári a rôzne osobnosti spoločenského života už počas covidu označovali ľudí s inými názormi za opice a dezolátov, ale aj to, ako slušnoľudia a umelci stavali Ficovi šibenice, ako dehumanizovali ministerku kultúry Šimkovičovú a počas prezidentských volieb špinavo útočili na Pellegriniho.

V nedeľňajšej relácii RTVS „O 5 minút 12“ diskutovali odborníci o stave, dôsledkoch a možnostiach zmiernenia spoločenského a politického napätia po spáchaní atentátu na predsedu vlády SR Roberta Fica priaznivcom prezidentky SR Zuzany Čaputovej, neúspešného prezidentského kandidáta Ivana Korčoka a opozície na čele s progresívnymi liberálmi.

V relácii RTVS diskutovali odborníci o stave, dôsledkoch a možnostiach zmiernenia spoločenského a politického napätia po atentáte na premiéra Roberta Fica. Pedagóg Karol Lovaš z Inštitútu komunikačných štúdií a žurnalistiky UK v Prahe sa v relácii O 5 minút 12 ospravedlnil premiérovi Robertovi Ficovi za novinárov.

„Chcel by som urobiť jednu vec. Nevideli sme politika sa ospravedlniť, ale možno by bolo fajn vidieť novinára ospravedlniť sa,“ uviedol pedagóg žurnalistiky Lovaš s tým, že by chcel využiť príležitosť na ospravedlnenie sa premiérovi Robertovi Ficovi za „všetky novinárske útoky voči jeho osobe“.

„Odpustite nám pán premiér ako novinárom všetky tie veci, ktoré neboli profesionálne a neboli v poriadku,“ vyhlásil. Zároveň Lovaš premiéra poprosil, aby bol schopný urobiť to isté, pretože podľa jeho slov nie je zmierenie nikdy záležitosťou len jednej strany.

Lovaš uviedol, že ako novinár cíti, že nie vždy bolo zo strany novinárov všetko v poriadku. „Ak hovoríme o zodpovednosti politikov, tak by sme si i my novinári mali spytovať svedomie. Pretože vo verejnom priestore bolo veľmi veľa vecí, ktoré nie sú v súlade s novinárskou profesionalitou,“ uviedol.

Taktiež podotkol, že rovnako nebolo všetko v poriadku ani zo strany premiéra Fica: „Samozrejme pán premiér nesie svoju časť zodpovednosti na tom stave, v ktorom sa Slovensko nachádza, svojimi vyjadreniami, niekedy veľmi hyperbolizovanými, veľmi extrémnymi, by sme mohli povedať.“

„Na druhej strane boli to i novinári a rôzne osobnosti spoločenského života, ktoré kontrovali a používali tiež veľmi silné slová o opiciach, o dezolátoch, v úvodzovkách o prasniciach v chlievoch, Robertovi Ficovi sa stavali šibenice, hovorilo sa o ňom veľmi expresívnym spôsobom ako o vrahovi, o zločincovi, a rôzne iné veci, nielen v súvislosti s Robertom Ficom,“ skonštatoval.

„Spomeňme si na prezidentské voľby, keď naratív voči Petrovi Pellegrinimu bol jasný: Peter Pellegrini je podržtaška. Situácia sa vyhrotila do takej podoby, že keď som komentoval slovenské voľby pre Českú televíziu, tak som musel vysvetľovať, že Slovensko si nevyberá medzi demokratickým a nedemokratickým kandidátom, ale že Slovensko si vyberá medzi dvomi demokratickými kandidátmi. Je veľmi dôležité, aby tieto veci zazneli, aby sme nerobili novinárske ani iné skratky. Aby sme nikoho nenazývali dezolátom, spodinou. A tieto veci nehovoril Robert Fico, zaznievali z tej druhej strany,“ pripomenul.

Lovaš vyjadril nádej, že jeho gesto inšpiruje aj politikov, ktorí sa „nie raz správali voči novinárom nesprávnym spôsobom“.

Viac vo videu:

Minister obrany SR Robert Kaliňák v nedeľu na tlačovej konferencii uviedol, že chce oceniť Karola Lovaša za to, že sa ospravedlnil Robertovi Ficovi. „Ja rád poviem takisto prepáčte každému novinárovi, s ktorým som sa za svoju 25-ročnú kariéru politika pohádal. Nebude ich asi tak veľa, ale rád sa mu pozriem do očí a rád mu poviem prepáčte.“ uviedol Kaliňák v kontexte deeskalácie napätia, ktorá podľa neho môže opäť posunúť slovenskú politiku do vecnej a efektívnej roviny. 

Zdroj: refresher.sk / YouTube / InfoVojna

Príspevok VIDEO: Katolícky kňaz a vysokoškolský pedagóg Karol Lovaš sa ako bývalý novinár postrelenému premiérovi Robertovi Ficovi verejne ospravedlnil za „všetky novinárske útoky voči jeho osobe“ a poprosil ho o odpustenie. je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie