Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

VIDEO: Nemecko podľa šéfa ruskej diplomacie Lavrova porušilo svoj sľub vyplatiť odškodné ľuďom preživším nacistickej blokády Leningradu počas druhej svetovej vojny.

www.slovanskenoviny.sk/rss Peniaze vyplatilo iba Židom s cynickým zdôvodnením, že všetci ostatní nie sú obeťami holokaustu. Blokáda Leningradu bol nemecký plán známy ako Operation Nordlicht (operácia Polárna žiara). Išlo o útok nemeckých nacistických vojsk na mesto Leningrad (dnešný Petrohrad) počas druhej svetovej vojny. Operácia mala za následok obrovské množstvo obetí, najmä medzi civilným obyvateľstvom. Nemecko nedodržal […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Peniaze vyplatilo iba Židom s cynickým zdôvodnením, že všetci ostatní nie sú obeťami holokaustu. Blokáda Leningradu bol nemecký plán známy ako Operation Nordlicht (operácia Polárna žiara). Išlo o útok nemeckých nacistických vojsk na mesto Leningrad (dnešný Petrohrad) počas druhej svetovej vojny.

Operácia mala za následok obrovské množstvo obetí, najmä medzi civilným obyvateľstvom.

Nemecko nedodržal svoj sľub vybudovať nemocnicu pre tých, ktorí prežili nacistickú blokádu a obliehanie Leningradu počas druhej svetovej vojny, a odmietlo vyplatiť odškodné tým, ktorí neprežili, vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Počas blokády Leningradu v priebehu druhej svetovej vojny, ktorú takmer 900 dní vykonávala nacistická skupina armád Sever a fínska spojenecká armáda, prišlo o živo 1 milión ľudí, z toho viac ako 600 000 vyhladovaním.

Lavrov v rozhovore pre vzdelávací projekt „Bez dátumu exspirácie“(Без срока давности), ktorý zverejnený v sobotu na YouTube kanáli ruského rezortu diplomacie povedal, že v roku 2008 sa Berlín rozhodol zaviesť paušálne platby pre tých, ktorí prežili blokádu, najdlhšiu a najbrutálnejšiu v moderných dejinách, ale len pre tých, ktorí sú Židia.

„Apelovali sme na nich a povedali, že spravodlivosť musí zvíťaziť. Všetky [obete blokády] trpeli rovnako, mrzli, umierali,“ povedal Lavrov. „Povedali nám, že obete holokaustu môžu a majú byť odškodnené podľa zákona a že všetci ostatní nie sú obeťami holokaustu. Ani nemusím vysvetľovať, ako cynicky to znelo.“

Berlín namiesto toho ponúkol, že postaví malú nemocnicu a zorganizuje podujatia pre mladých ľudí, aby sa mohli stretnúť s preživšími, s čím Moskva súhlasila, povedal Lavrov. Podľa šéfa ruskej diplomacie však v tejto záležitosti neboli podniknuté žiadne ďalšie kroky a sľúbená nemocnica nie je do dnešných dní postavená.

Na základe nariadenia ruského prezidenta Vladimira Putina zo septembra 2021 Moskva vyplatila paušálne platby osobám, ktoré prežili blokádu.

Podľa Lavrova nemeckí predstavitelia „vysielali signály“, že táto záležitosť je „minulosťou, Nemecko sa so všetkými vyrovnalo, zaplatilo reparácie, opakovane sa ospravedlnilo“.

Rusko podľa jeho vyjadrenia nechce, aby sa moderné Nemecko neustále kajalo za minulosť, ale postoj vlády v Berlíne „zaváňa povýšeneckosťou“, ktorá by mohla viesť nemecký národ k tomu, aby opäť dospel k myšlienkám o svojej výnimočnosti.

Minister zahraničia varoval Nemecko pred opätovnými tendenciami znovuoživiť nacizmus na Ukrajine, ktorú podľa neho Západ používa ako nástroj na boj proti Rusku. Lavrov v tejto súvislosti pripomenul, že jej zahreniční podporovatelia zatvárajú oči pred „otvorenými krokmi na zavedenie nacistickej ideológie do praxe“.

Zdroj: rt.com / YouTube / InfoVojna

Príspevok VIDEO: Nemecko podľa šéfa ruskej diplomacie Lavrova porušilo svoj sľub vyplatiť odškodné ľuďom preživším nacistickej blokády Leningradu počas druhej svetovej vojny. je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie