Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

VIDEO: Poslanec Kotlár šokuje- Na Slovensku pandémia nebola

www.slovanskenoviny.sk/rss Témou stredajšieho (19. júna) vystúpenia poslanca NR SR Petra Kotlára (SNS) na Výbore NR SR pre zdravotníctvo bola aktualizácia medzinárodných zdravotníckych predpisov WHO, ku ktorej sa Slovenská republika nepripojila. A v závere šokoval. „Mám pripravené kompletné IHR (international health regulations / medzinárodná regulácia zdravotníctva – pozn. red.) predpisy a môžem s pánom docentom Sabakom, […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Témou stredajšieho (19. júna) vystúpenia poslanca NR SR Petra Kotlára (SNS) na Výbore NR SR pre zdravotníctvo bola aktualizácia medzinárodných zdravotníckych predpisov WHO, ku ktorej sa Slovenská republika nepripojila. A v závere šokoval.

„Mám pripravené kompletné IHR (international health regulations / medzinárodná regulácia zdravotníctva – pozn. red.) predpisy a môžem s pánom docentom Sabakom, s docentom Šuvadom o tom diskutovať a každý jeden bod pripomienkovať,“ povedal Kotlár v úvode svojho vystúpenia s tým, že Slovensko je oproti iným štátom v časovej výhode – kým oni majú len dvanásť mesiacov, SR má o šesť mesiacov viac na to, aby zhodnotila to, akým smerom sa budú uberať ostatné štáty.

Pripomína, že ak v USA vyhrá voľby Donald Trump, tak IHR zmeny táto veľmoc určite odmietne. „Nehovoriac o tom, že už sedem štátov z USA ich odmietlo a v tomto kroku budú aj pokračovať,“ doplnil Kotlár.

Základné stanovisko – čo vyplýva pre SR z hľadiska neprijatia IHR predpisov

Disociácia prejavila v Slovenskej republike tak z hľadiska súvislosti so škandálom Pfizer-gate, ktorý je bezprecedentný protiprávnym nákupom vakcín proti covidu 19 uskutočneným predsedníčkou eurokomisie; obsahom IHR prepojenia pandemickej zmluvy. Kto nevidí súvzťažnosť a vzťah pandemickej zmluvy a IHR predpisov, tak nemôže ísť do tejto diskusie. Môžeme si povedať, kde sú práve nášľapné míny týchto dvoch dokumentov,“ vysvetľuje Kotlár s tým, že podrobné stanovisko vypracoval na sedem strán, no z časových príčin nie je možné čítať ho.

„Pre účinnosť disociácie je nevyhnutné, aby Slovenská republika odoslala v lehote do 18 mesiacov od oficiálneho písomného oznámenia generálnemu riaditeľovi WHO a schválený IHR písomné odmietnutie IHR. Doručením písomného oznámenia IHR Slovenská republika o odmietnutí IHR Slovenskej republiky o odmietnutí nebude SR viazaná ustanoveniami IHR, ale sa na ňu budú vzťahovať medzinárodné sanitárne predpisy,“ menuje Kotlár predpisy, ktorých sa to týka.

Čo sme disociáciou získali a čo sme stratili

„Získali sme ochranu ľudských práv a základných slobôd pre občanov SR a udržali sme si postavenie suverénneho štátu. Nestratili sme absolútne nič. SR bude naďalej využívať všetky výhody členstva vo WHO, ako platný člen WHO, ktorý pravidelne platí členské príspevky a ktorému vyplývajú všetky práva, ako ostatným členom WHO. Nie je pravda, že SR nebude mať k dispozícii lieky a iné zdravotnícke produkty. Nie je pravda, že SR bude izolovaná od ostatného sveta. Ak tak rozhodnú príslušné orgány SR, SR sa bude môcť dobrovoľne podieľať na opatreniach vyplývajúcich z IHR, ak to bude pre SR a jej občanov výhodné a potrebné,“toľko krátka Kotlárova citácia zo stanoviska.

Politický a všeobecný rámec IHR predpisov

Kotlár kladie dôraz na rozdiely medzi IHR predpismi a pandemickou zmluvou. Ak chceme pochopiť vplyv IHR zmien na zdravotnícku politiku štátu, je potrebné ju ovládať.

SR podľa Kotlára konštatuje, že vidí problém vo veľmi vážnom konflikte záujmov predsedníčky EK v súvislosti s nákupom vakcín počas covidovej pandémie. Tento nákup vyšetrujú aj európski prokurátori. „Významná časť dodávok vakcín, ktoré EK nakúpila za desiatky miliárd eur bola priamo dohodnutá medzi generálnym riaditeľom farmaceutickej spoločnosti,“upozorňuje Kotlár, podľa ktorého toto bol jeden z dôvodov, pre ktoré SR namietala pandemickú zmluvu, k čomu sa pridali aj viaceré ďalšie štáty. Citoval preto z vyjadrenia, že ani po úprave nie sú predpisy pandemickej zmluvy pre SR neprijateľné.

„Je tomu tak najmä z dôvodu neprijateľných zásahov do zvrchovanosti suverenity členských štátov a rovnako aj z dôvodu neprimeraných zásahov do ľudských práv a základných slobôd a ich nedostatočnej ochrany. Viaceré záväzky sú obsahovo neurčité a predstavujú bianco šek, preto dosah bude známy až v budúcnosti,“ konštatuje Kotlár s tým, že generálny riaditeľ WHO tak do budúcnosti dostane do rúk priestor pre jeho svojvôľu.

Tu Kotlár pripomína, že tých vecí, ktoré sú dobré je síce ďaleko viac, no tých niekoľko nevyhovujúcich SR nedovoľuje prijať túto zmluvu v takom znení, v akom bola predložená. A práve tie neprijateľné sú dôležité.

Kde sú tie červené čiary

Kotlár z dokumentu cituje, že medzi také nariadenia patrí zavedenie centrálno-byrokratické riadenie členských štátov zo strany generálneho riaditeľa WHO, ktorý má určovať pandemický núdzový stav aj napriek nesúhlasu dotknutého štátu.

Pripomína, že aj pojem „pandemický núdzový stav“ je v dokumente vytýčený doslova vágne a neurčito. Navyše absentujú merateľné parametre, na ktorých by bolo možné takýto stav zistiť a vyhodnotiť. Takéto parametre budú zapracované aj do novelizácie zákona 355.

Bola, či nebola pandémia?

„V závere môjho vyšetrovania, ktoré prednesiem v septembri, je aj jasný dôkaz toho, že na Slovensku pandémia z hľadiska toho, čo pandémia znamená, nebola. Z hľadiska incidencie a ostatných merateľných parametrov,“ uzatvára Kotlár s tým, že zatiaľ sa nehovorí o ľuďoch, ktorí sú za to zodpovední.

/ hlavnydennik.sk /

Príspevok VIDEO: Poslanec Kotlár šokuje- Na Slovensku pandémia nebola je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie