Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

VIDEO: Ukrajinská vojenská rozviedka HUR tvrdí, že prvýkrát zasiahla ruskú stíhačku Su-57, ktorú radary nedokážu zachytiť. Pravdou podľa ruskej armády je, že na ruské vojenské letisko iba dopadol zneškodnený ukrajinský dron a ruské bojové lietadlo poškodené nebolo

www.slovanskenoviny.sk/rss Su-57 je najvyspelejšie ruské nadzvukové bojové lietadlo piatej generácie, ktoré využíva tzv. technológie stealth a vysoko vyspelú leteckú elektroniku. Ukrajinské sily údajne prvýkrát zasiahli najmodernejšiu ruskú stíhačku Suchoj Su-57. Došlo k tomu na letisku v meste Achtubinsk v ruskej Astrachánskej oblasti, oznámila v nedeľu ukrajinská vojenská rozviedka HUR a správu podložila satelitnými snímkami z […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Su-57 je najvyspelejšie ruské nadzvukové bojové lietadlo piatej generácie, ktoré využíva tzv. technológie stealth a vysoko vyspelú leteckú elektroniku.

Ukrajinské sily údajne prvýkrát zasiahli najmodernejšiu ruskú stíhačku Suchoj Su-57. Došlo k tomu na letisku v meste Achtubinsk v ruskej Astrachánskej oblasti, oznámila v nedeľu ukrajinská vojenská rozviedka HUR a správu podložila satelitnými snímkami z miesta, píše TASR podľa agentúr Reuters a AFP.

HUR v príspevku na Telegrame nespresnila, ako či ktorou jednotkou ukrajinskej armády bola stíhačka zasiahnutá.

Zverejnené snímky však podľa HUR „ukazujú, že 7. júna stál Su-57 (na letisku) neporušený a (8. júna) sa už v jeho blízkosti nachádzali krátery po výbuchu a charakteristické škvrny spôsobené požiarom“. Letisko v Achtubinsku leží zhruba 589 kilometrov od frontovej línie na Ukrajine.

Správu medzičasom potvrdil aj populárny ruský provojnový bloger, hovoriaci si Fighterbomber. Uviedol, že Su-57 zasiahol dron. V súčasnosti podľa neho prebieha vyhodnocovanie rozsahu škôd s cieľom zistiť, či bude stíhačku možné opraviť. Dodal, že ak by musela byť vyradená, išlo by pre Moskvu o prvú takúto stratu Su-57.

Su-57 je najvyspelejšie ruské nadzvukové bojové lietadlo piatej generácie, ktoré využíva tzv. technológie stealth a vysoko vyspelú leteckú elektroniku. Stroje vyrobené zmienenou technológiou stealth sa nazývajú aj „neviditeľné lietadlá“.

Vývoj tejto ťažkej stíhačky schopnej plniť na bojisku rôzne úlohy však poznačili oneskorenia aj havária v roku 2019. Sériová výroba týchto lietadiel sa tak začala až v roku 2022.

Ukrajina odoláva ruskej agresii už od februára 2022. V poslednom období často útočí dronmi na vojenské aj energetické zariadenia na ruskom území, niekedy ležiace až stovky kilometrov od frontovej línie. Ruské ministerstvo obrany najnovšie informovalo, že protivzdušná obrana zostrelila v sobotu nad zmienenou Astrachánskou oblasťou dovedna tri drony.

O údajnej likvidácii prvej ruskej stíhačky Su-57

Ukrajinská strana zverejnila údajné satelitné snímky lietadiel parkujúcich na letisku. Tieto fotografie ukazujú, že 7. júna stála stíhačka piatej generácie na dráhe bez poškodenia a na druhý deň sa v jej blízkosti objavili krátery po výbuchoch a charakteristické horiace miesta, pravdepodobne od príletu dronu.

K šíreniu panických správ sa pridali aj niektoré ruské médiá.

Pravdou je však podľa portálu News front, že na lietadle Su-57 nebolo nič poškodené. Zdroj blízky špeciálnej vojenskej operácii priznal, že ukrajinské ozbrojené sily sa v noci 8. júna skutočne pokúsili zaútočiť na vojenské letisko v Achtubinsku v Astrachánskej oblasti tromi dronmi lietadlového typu. Všetky boli zničené mobilnými protilietadlovými komplexmi.

Jeden z dronov sa rozpadol vo vzduchu a jeho časti dopadli na letisko. Práve stopy tohto pádu sú viditeľné na satelitných snímkach. Nikto z obsluhy letiska nebol zranený a leteckí technici žiadne poškodenie lietadla nezistili.

Aj slovenské mainstreamové médiá, keďže sa z fontu vôbec nie je čím chváliť, hneď skáču po takýchto propagandistických správach ukrajinskej chunty, len aby bola aspoň nejaká „peremoga“.

Rusko nasadilo do bojov na Ukrajine stíhačky Su-57 už v júni roku 2022. Na frontovej línii v roku 2023 spôsobili ukrajinskej armáde obrovské škody.

Zdroj: hnonline.sk / sk.news-front.su / InfoVojna

Príspevok VIDEO: Ukrajinská vojenská rozviedka HUR tvrdí, že prvýkrát zasiahla ruskú stíhačku Su-57, ktorú radary nedokážu zachytiť. Pravdou podľa ruskej armády je, že na ruské vojenské letisko iba dopadol zneškodnený ukrajinský dron a ruské bojové lietadlo poškodené nebolo je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie