Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Viete prečo by ste mali jesť zmrazený citrón a nastrúhať ho? Povieme vám

Najzdravší citrón je ten, ktorý sa konzumuje vcelku, dokonca aj s horkým albedom, ktorému sa zvyčajne vyhýbame. Skonzumovať citrón ako jablko by bolo náročné, preto prichádza na pomoc trik – citrus jednoducho vložte do chladničky a potom ho nastrúhajte. Prečo používať túto metódu? Rozoberieme si ju nižšie. Citrón si zvyčajne spájame s vitamínom C prítomným […]
Menej ako 1 min. min.

Najzdravší citrón je ten, ktorý sa konzumuje vcelku, dokonca aj s horkým albedom, ktorému sa zvyčajne vyhýbame. Skonzumovať citrón ako jablko by bolo náročné, preto prichádza na pomoc trik – citrus jednoducho vložte do chladničky a potom ho nastrúhajte. Prečo používať túto metódu? Rozoberieme si ju nižšie.

Citrón si zvyčajne spájame s vitamínom C prítomným v citrusovej šťave, ale – ako sa ukázalo – najviac zdravotných vlastností má kôra citróna. Je zdrojom limonoidov, čo sú fytochemikálie, ktoré vykazujú antioxidačné vlastnosti. Okrem toho citrónová kôra obsahuje približne 10-krát viac vitamínov ako citrónová šťava.

Mrazený citrón – aké sú jeho vlastnosti?

Citrónová kôra je mimoriadne cenná pre naše zdravie. Obsahuje zlúčeniny, ktoré regulujú hladinu krvného tlaku a pôsobia ako prírodné antidepresívum. Citrónová kôra obsahuje aj rutín, ktorý brzdí oxidáciu vitamínu C, takže táto látka dlhšie cirkuluje v tele.

Okrem toho výskum odborníkov z Inštitútu potravinárskych a poľnohospodárskych vied Floridskej univerzity ukázal, že citrusové plody pravdepodobne inaktivujú rakovinové bunky. Zaujímavé je, že citrón poškodzuje len rakovinové bunky, pričom ostatné bunky ponecháva neporušené. Aby ste si však mohli vychutnať všetky tieto vlastnosti, citrón by ste mali jesť celý, čo môžete uľahčiť jeho zmrazením.

Prečo jesť zmrazený citrón?

Ak chcete čo najviac využiť dobroty, ktoré citrón ponúka, mal by sa jesť celý, a preto je najlepšie ho zamraziť (celý alebo nakrájaný na plátky) a potom ho nastrúhať spolu so šupkou, dužinou atď. Čerstvý citrón sa ťažšie používa vcelku, najmä kvôli horkej príchuti albedu, bielej, hubovitej časti plodu.

Na druhej strane, mrazené a strúhané citróny sa môžu pridávať do šalátov, omáčok, studených a teplých nápojov, dezertov atď. Dokonale obohatia chuť jedál a dezertov. Dokonale obohatia chuť jedál a dodajú im osviežujúci nádych. Mrazený citrón nastrúhaný vcelku je tiež skvelou prísadou do limonád, ktoré sú ideálne na uhasenie smädu v horúcom počasí.

Ako odstránite pesticídy a vosk z citrónovej kôry?

Predtým, ako hodíte citrón do mrazničky, by ste však mali kôru zbaviť zvyškov pesticídov alebo vosku. Prvým krokom by malo byť opláchnutie ovocia v kyslej vode – do vody pridajte jablčný ocot alebo kyselinu citrónovú. Tento proces účinne odstráni všetky baktérie, ktoré sa mohli uhniezdiť na šupke ovocia.

Po tomto kroku by sa ovocie malo ponoriť do alkalického roztoku (do litra vody sa pridajú dve čajové lyžičky jedlej sódy). Ovocie by malo zostať v tomto roztoku približne 15 minút. Vďaka tomuto jednoduchému triku zmiznú z povrchu ovocia zvyšky pesticídov a konzervačných látok. Po ukončení tohto procesu by sa ovocie malo dôkladne opláchnuť pod tečúcou vodou.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie