Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Viete, prečo sú tieto paradajky také hnedé? Slováci sa ich vzhľadu boja, ale nemali by sa

Paradajky Kumato sa od bežných odrôd líšia hrubšou šupkou (vďaka ktorej lepšie znášajú skladovanie), pevnejšou dužinou a oveľa sladšou chuťou
Menej ako 1 min. min.

Často sa označuje ako hnedé kvôli farbe ich pokožky. Má sladšiu chuť ako tradičné odrody tejto obľúbenej rastliny a dobre sa dusí, smaží alebo marinuje. Okrem toho sa môže pochváliť pôsobivými výživovými hodnotami. Zoznámte sa s paradajkou hnedou – kumato.

Dnes je tomu ťažko uveriť, ale v 16. storočí, keď sa paradajka, ktorá pochádza zo Strednej Ameriky, dostala do Európy, bola považovaná za jedovatú rastlinu (okrem iného aj preto, že jej listy pripomínali listy magickej mandragory) a pestovala sa len na ozdobu altánkov a záhrad. Až o dve storočia neskôr sa začali oceňovať ďalšie, predovšetkým kulinárske vlastnosti tohto šťavnatého ovocia, ktoré sa spočiatku varilo predovšetkým na kašu (takto vznikol recept na paradajkovú omáčku).

V dnešnom svete je ťažké predstaviť si jedálny lístok bez nich. Najviac paradajok sa zje v Severnej Amerike, v priemere 40 kilogramov na osobu ročne. Na Slovensku sú štatistiky oveľa skromnejšie, priemerný človek u nás skonzumuje menej ako 10 kilogramov tohto šťavnatého ovocia (niektorými považovaného za zeleninu), ale stále je to viac ako v prípade uhoriek, mrkvy alebo cibule.

Obchody vychádzajú v ústrety gurmánom a ponúkajú rôzne druhy paradajok, okrem tradičných aj malinové, čerešňové, datľové, slivkové alebo višňové paradajky. Čoraz obľúbenejšie sú aj plody s charakteristickou tmavohnedou šupkou, ktoré sa v Poľsku nazývajú čokoládové a vo svete sú známe ako kumato.

Ich história sa začala písať v slnečnom Španielsku v 70. rokoch 20. storočia. Luis Ortega, syn majiteľa farmy v andalúzskej dedine Agra, zistil, že paradajky, ktoré dostávajú menej vody, majú tmavšiu šupku a sladšiu chuť. Po niekoľkých rokoch experimentovania vyšľachtil odrodu s obchodným názvom „cumato“.

Predaj semien týchto paradajok dodnes kontroluje švajčiarska agrotechnologická spoločnosť Syngenta Seeds. Aby ich pestovatelia získali, musia prejsť prísnym výberom a splniť prísne požiadavky na pestovanie. Dnes sa čokoládové paradajky pestujú v Európe, Severnej Amerike a Austrálii.

Paradajka Kumato – nutričné hodnoty

Paradajky Kumato sa od bežných odrôd líšia hrubšou šupkou (vďaka ktorej lepšie znášajú skladovanie), pevnejšou dužinou a oveľa sladšou chuťou, ktorá je spôsobená vysokým obsahom fruktózy, ovocného cukru.

Tmavá farba paradajok je spôsobená mimoriadne vysokým obsahom antokyánov – rastlinných pigmentov, ktoré sú zároveň silnými antioxidantmi, stimulujú imunitný systém, pôsobia protizápalovo a majú ochranný účinok na obehový systém. Vedecké štúdie preukázali, že antokyány pôsobia proti vzniku rakoviny (napr. pľúc, hrubého čreva, žalúdka) a pomáhajú pri jej liečbe, hoci len tým, že zmierňujú nepríjemné pocity spojené s chemoterapiou. Znižujú tiež riziko srdcových ochorení a zlepšujú ostrosť zraku.

Kumato je pokladnicou cenných vitamínov. Už jedna poriadne veľká paradajka dokáže pokryť takmer polovicu našej dennej potreby vitamínu C, ktorý nielenže posilňuje imunitu organizmu tým, že ho chráni pred infekciami, ale tiež zastavuje proces starnutia a reguluje kardiovaskulárny systém. Šťavnatá pochúťka je tiež bohatým zdrojom vitamínov A, E a vitamínov skupiny B, ako aj mnohých minerálnych látok, najmä draslíka – prvku, ktorý sa používa na udržiavanie správneho krvného tlaku a je nevyhnutný na reguláciu vodnej rovnováhy v tele.

V porovnaní s inými odrodami však paradajky kumato obsahujú menej lykopénu, karotenoidu, ktorý prispieva k zníženiu rizika vzniku rakoviny a osteoporózy.

Kumato v kuchyni

Paradajky kumato sú vďaka svojej sladkej chuti a pevnej dužine ideálne na konzumáciu v surovom stave. V najjednoduchšej verzii sa dajú použiť ako príloha k sendvičom alebo do šalátu (paradajky sa nakrájajú na plátky, ochutia soľou a korením, zalejú dresingom z oleja, vínneho octu, sušeného oregana a nasekanej pažítky, odložia na 10 minút a potom sa doplnia rozdrobenou fetou, rukolou a pistáciami). Kumato sa hodí aj do klasického gréckeho šalátu.

Na základe týchto paradajok môžeme pripraviť chutný predkrm podľa receptu Michela Morana. Sparené a ošúpané kumato nakrájame na plátky a položíme na pásiky šalátu. Na paradajky položíme nadrobno nakrájaného lososa zmiešaného s nasekaným koriandrom, citrónovou šťavou, arašidovým olejom, soľou a korením (čiernym a citrónovým). Nakoniec polejeme omáčkou z koriandra zmiešaného s arašidovým olejom, citrónovou šťavou, rascou a citrónovým korením.

Z cumato pripravíme lahodnú omáčku na spôsob čatní. Najprv zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú červenú cibuľu a údenú papriku (jednu čajovú lyžičku). Za častého miešania dusíme 5 minút, potom pridáme nakrájané paradajky (500 g), hnedý cukor (1/4 šálky) a červený vínny ocot (1/4 šálky). Priveďte do varu a varte 10 minút, kým nezhustne. Konzumujte po vychladnutí.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie