Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vietnamský voják Nguyen bojuje proti Rusům: Ukrajina je má vlast, v Buči jsem zažil šok, říká

Když před dvěma lety Rusové vtrhli na Ukrajinu, Nguyen odvezl své rodiče z jejich domova v Černihivu až na hranice s Polskem. Následně zamířil do Kyjeva, kde několik měsíců pomáhal obráncům jako dobrovolník a humanitárník. Když mohl, vozil do tehdy obléhaného Černihivu jídlo i léky. Netrvalo ovšem dlouho a rozšířil řady ukrajinské armády, uvedl pro web The Guardian. […]
Menej ako 1 min. min.

Když před dvěma lety Rusové vtrhli na Ukrajinu, Nguyen odvezl své rodiče z jejich domova v Černihivu až na hranice s Polskem. Následně zamířil do Kyjeva, kde několik měsíců pomáhal obráncům jako dobrovolník a humanitárník. Když mohl, vozil do tehdy obléhaného Černihivu jídlo i léky. Netrvalo ovšem dlouho a rozšířil řady ukrajinské armády, uvedl pro web The Guardian.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Loni byl ve Vietnamu Biden, teď přijel Putin. Analýza ukazuje, co Hanoj od Ruska čerpá

Ne všichni jeho krajané zvolili stejnou cestu. Na Ukrajině žilo před ruským vpádem přes 100 tisíc Vietnamců – o něco více než v České republice. Řada z nich utekla do zahraničí, nejčastěji na západ Evropy či za příbuznými do Vietnamu. V zemi zůstala především mladší generace, která se na Ukrajině už narodila a má tamní občanství, nebo starší a usedlí Vietnamci, kteří tvrdohlavě odmítají opustit své domovy a živobytí, ačkoliv nad jejich hlavami létají ruské rakety.

Tung Nguyen ovšem nejdříve vyrůstal u svých prarodičů v Hanoji, než v 18 letech přijel za svými rodiči do Černihiva. V Kyjevě poté dokončil vysokoškolské studium, naučil se rusky i ukrajinsky a rozjel svou kariéru fitness trenéra. Úspěchy slavil také v kulturistice, má na kontě dokonce zlatou medaili z ukrajinského mistrovství. I díky tomu získal občanství, aby mohl Ukrajinu reprezentovat na mezinárodní scéně.

„Ukrajina mi dala hodně – studoval jsem tu, pracoval jsem tu, oženil jsem se s Ukrajinkou. V tuto chvíli ani nemůžu říct, že by Ukrajina byla má ‚druhá‘ vlast. Je to prostě má vlast,“ řekl na dálku reportérovi britského webu The Guardian.

Účast na kulturistických soutěžích ale nakonec musel oželet kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Loni v květnu byl zasažen při dramatickém ústupu ze zničeného Bachmutu, když se snažil pod rouškou noci vyzvednout své zraněné kamarády na bojišti. Ruská dělostřelecká palba mu ale způsobila několik řezných ran a silné vnitřní krvácení. Když se v prosinci vrátil zpět do boje, odnesl si z přestřelky další zranění a hospitalizaci.

Nebyl ovšem sám. V boji jsou i další ukrajinští Vietnamci, minimálně jeden z nich již padl v boji. A ti, kteří nedrží zbraň, se snaží ulehčit vojákům pobyt v nemocnici či život na bojišti. „Před začátkem války jsem moc Vietnamců neznal, ale teď mě hodně podporují. Píšou mi vzkazy, nosili mi jídlo do nemocnice,“ popsal Nguyen solidární přístup asijské komunity.

Největší šok zažil v době, kdy osobně navštívil Buču a vlastníma očima spatřil spoušť, kterou po sobě nechali Rusové. Pro vietnamskou mutaci BBC také uvedl, že ve válce zemřelo několik jeho dobrých známých.

Málokterý Vietnamec na Ukrajině ovšem čekal, že ho někdy sevře ozbrojený konflikt. I Nguyenova rodina si musela projít vietnamskou válkou a má americké bombardování Hanoje v živé paměti. Když se přes ukrajinské hranice prohnaly první ruské tanky, mnozí Vietnamci neskrývali šok.

Z Charkova vzešel nejbohatší Vietnamec

Čeští a ukrajinští Vietnamci sdílí překvapivě podobnou historii. V obou případech zamířili do Evropy v rámci komunistické spolupráce mezi Hanojí a zeměmi sovětského bloku. Někteří přiletěli za studiem především technických profesí, po vietnamské válce přicházeli především dělníci, kteří pracovali v československých a ukrajinských továrnách. Poté, co se Sovětský svaz rozpadl a spolu s ním mizely i komunistické režimy, řada Vietnamců se rozhodla zůstat.

Ukrajina dokonce stvořila nejbohatšího muže Vietnamu. Pham Nhat Vuong, který nyní stojí v čele finanční megaskupiny Vingroup, sice studoval nejdříve v Moskvě, posléze se ale přestěhoval do Charkova. Tam na počátku 90. let rozjel výrobu instantních nudlí Mivina. Díky nim si vydělal nejen první velké peníze, ale získal si také srdce Ukrajinců, kteří se tehdy potýkali s hospodářskými problémy. Levný balíček s nudlemi, které stačilo jen ochutit sáčkem s práškem a zalít horkou vodou, se stal velkým hitem.

Podobností s českým prostředím je více. Mladší Vietnamci se též představují nevlastními ukrajinskými jmény a přezdívkami. Zatímco starší generace umí ukrajinsky a rusky spíše lámavě, jejich ratolesti už s jazykem nemají sebemenší problém a pomáhají rodičům s administrativou.

V Charkově se mimo jiné nachází jedna z největších vietnamských komunit v zemi. Největší počet obchodů s textilem či restauracemi servírující polévku pho byste našli na tamějším tržišti Barabašovo – do jisté míry se dá říct, že jde o ekvivalent pražské Sapy. Nechybí jí ani buddhistický chrám, třebaže mniši museli po začátku války odejít do bezpečí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinské sanatorium dává veteránům nový život. O končetinu přišlo ve válce 50 tisíc lidí

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie