Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Viktor Orbán navrhnutý do funkcie namiesto von der Leyenovej

„FPÖ chce radikálnu zmenu kurzu smerom k EÚ, ktorá zaistí mier, slobodu a prosperitu pre občanov Európy!“ požaduje od eurovolieb Rakúska slobodná strana (FPÖ). Touto zmenou kurzu by podľa vedúceho kandidáta strany, Haralda Vilimského, mohol byť aj maďarský premiér Viktor Orbán na čele Európskej komisie. Európe by prospel. Slobodná strana Rakúska (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ) […]
Menej ako 1 min. min.

„FPÖ chce radikálnu zmenu kurzu smerom k EÚ, ktorá zaistí mier, slobodu a prosperitu pre občanov Európy!“ požaduje od eurovolieb Rakúska slobodná strana (FPÖ). Touto zmenou kurzu by podľa vedúceho kandidáta strany, Haralda Vilimského, mohol byť aj maďarský premiér Viktor Orbán na čele Európskej komisie. Európe by prospel.

Slobodná strana Rakúska (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ) je orientovaná na vlastenecké rakúske politické sily a dáva dôraz na históriu a tradície Rakúska. Do volieb do Európskeho parlamentu, kde je strana súčasťou frakcie ID – Identita a demokracia – ide strana s heslom Zastaviť šialenstvo EÚ a požaduje vrátenie právomocí z Bruselu národným štátom a viac priamej demokracie.

Zasadzuje sa tiež o zníženie právomocí Európskeho parlamentu i Európskej komisie a hlavnou prioritou Európskej únie by tak malo byť zníženie byrokracie. „FPÖ chce radikálnu zmenu kurzu smerom k EÚ, ktorá zaistí mier, slobodu a prosperitu pre občanov Európy!“ uvádza rakúska Slobodná strana.

Vedúci kandidát FPÖ do Európskeho parlamentu Harald Vilimsky v nedávnom rozhovore uviedol, že na čele Európskej komisie by sa strane páčil maďarský predseda vlády Viktor Orbán.

„Verím, že by Európe prospel,“ povedal Vilimsky. „Je protikladom celého establishmentu EÚ. Je garantom toho, že nelegálna migrácia takejto intenzity nie je možná.“

Odmietol však, že by prianím FPÖ bolo vystúpenie z Európskej únie. „Chceme iba vymeniť ľudí, pretože prinášajú zlý obsah. Chceme Európsku úniu zefektívniť, chceme vrátiť kompetencie späť do parlamentov členských krajín, aby sme mali opäť viac priamej demokracie.“

Vilimsky tiež poprel, že by jeho strana chcela zrušiť priame voľby do Európskeho parlamentu. „Neviem o tom, že by som sa za to vyslovil,“ povedal. Vo februári však po príslušnom Orbánovom návrhu vyhlásil, že to „rozhodne stojí za zváženie“, uvádza rakúsky denník  Kronen Zeitung .

Rakúsky politik sa tiež nedávno zastal Maďarska, keď Ukrajina požadovala uvalenie sankcií. Ekonomický poradca ukrajinského prezidenta Oleg Ustenko v rozhovore požadoval pozastavenie vyplácania ďalších finančných prostriedkov EÚ Maďarsku, pretože Maďarsko uzavrelo dohodu o dodávkach plynu s ruským Gazpromom.

„Maďarsko pracuje na tom, aby mohlo naďalej zásobovať svoje obyvateľstvo naliehavo potrebnou energiou. Trestať za to krajinu EÚ by bola úplne prehnaná reakcia,“  povedal  a zdôraznil, že Maďarsko získava 80 až 85 percent zemného plynu a 80 percent ropy dováža z Ruska. „Ukrajina doteraz dostala od EÚ pomoc vo výške 62 miliárd eur. To, že sa teraz snaží úniu rozdeliť a tiež popudiť Brusel proti členskému štátu, je neprijateľné.“

Samotný maďarský premiér Orbán vyzval obyvateľov Maďarska, aby pomohli „obsadiť Brusel“ v eurovoľbách, ktoré sa v Maďarsku konajú 6. až 9. júna.

V marcovom prejave počas maďarského štátneho sviatku uviedol, že Maďarsko si pri hlasovaní musí vybrať medzi „Bruselom a maďarskou slobodou“.

„Začínajú vojny, ničia svety, prekresľujú hranice krajín a pasú sa na všetkom ako kobylky,“ cituje Orbána  Radio Free Europe . „My Maďari žijeme inak a chceme žiť inak.“

 

ZDROJ: Kronen Zeitung / Radio Free Europe / PL

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie