Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vinár na juhu krajiny hovorí o druhom katastrofálnom roku. Úrodu tam poničila ľadovcová smršť

V prvej polovici júna sa Slovenskom prehnala smršť, po ktorej mnohým pestovateľom nezostávalo nič iné, len zalamovať rukami. Supercelu sprevádzali krúpy, ktoré dokonca poškodili kokpit lietadla Austrian Airlines v susednom Rakúsku a „odhryzli“ mu aj z nosovej časti.  Portál iMeteo.sk vtedy búrku opísal ako najintenzívnejšiu činnosť od začiatku tohto roka. Výsledok? Naši ovocinári aj zeleninári […]
Menej ako 1 min. min.

V prvej polovici júna sa Slovenskom prehnala smršť, po ktorej mnohým pestovateľom nezostávalo nič iné, len zalamovať rukami. Supercelu sprevádzali krúpy, ktoré dokonca poškodili kokpit lietadla Austrian Airlines v susednom Rakúsku a „odhryzli“ mu aj z nosovej časti. 

Portál iMeteo.sk vtedy búrku opísal ako najintenzívnejšiu činnosť od začiatku tohto roka. Výsledok? Naši ovocinári aj zeleninári v okolí Nových Zámkov a Komárna rátali škody na milióny. 

Biedronka nespôsobí nič pozitívne. Potraviny nie sú drahé, ak končia v košoch (rozhovor)

Extrémne počasie na juhu navyše zasiahlo aj vinič. Slovenských vinohradníkov tak situácia po roku 2023 obzvlášť nepotešila. Vlani totiž celkovo dosiahli najnižšie výnosy vôbec a výroba vína u nás poklesla na historické minimum. Vyprodukovali len 24 miliónov litrov, čo je o 10 miliónov menej ako dlhodobý priemer. 

Škrt cez rozpočet v podobe dôsledkov silnej búrky im tak nepomohol. „Je to už druhý katastrofálny rok. Jeden ešte človek prežije, no dva za sebou sú priveľa,“ uvádza pre HN Tomáš Kasnyik, vinár a predseda družstva v obci Strekov. 

Dodáva, že niekde počítajú s 30-percentnými škodami, inde zase až s viac ako 90-percentnými. Priemerne v rámci katastra prídu o približne polovicu úrody. Tam sa to však nekončí.

Doplatia na to aj v roku 2025

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 68% na dočítanie.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie