Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vinič si veľmi jednoducho rozmnožíte sami! Osvedčil sa mi tento geniálny trik s pilinami

Mať na záhrade malý vinohrad je sen. A najlepšie na tom je, že si ho môžete splniť zadarmo! Stačí, keď si namnožíte vínnu révu. Ako? Vínna réva sa množí odrezkami. Všeobecne sa odporúča s tým začať od októbra (keď z viniča opadajú listy). Najlepšie je s tým ale začať ešte kým udrú tuhé mrazy. Jednak tým odpadne riziko namrznutia […]
Menej ako 1 min. min.

Mať na záhrade malý vinohrad je sen. A najlepšie na tom je, že si ho môžete splniť zadarmo! Stačí, keď si namnožíte vínnu révu. Ako?

Vínna réva sa množí odrezkami. Všeobecne sa odporúča s tým začať od októbra (keď z viniča opadajú listy). Najlepšie je s tým ale začať ešte kým udrú tuhé mrazy.

Jednak tým odpadne riziko namrznutia výhonov a navyše získate čas, aby sa rastlinka mohla po reze rýchlo zregenerovať.

Na odrezkovanie potrebujete len nabrúsené záhradnícke nožnice (ak nemáte, vystačíte si s obyčajným nožom) a trochu šikovnosti. Pre svoj zámer si vyberte časti rastlín, ktoré sú dobre vyzreté.

V opačnom prípade totiž hrozí, že vám odrezky zle zakorenia alebo splesnivejú.

Odrezky vínnej révy

Rezne odoberajte v dĺžke približne 40 centimetrov. Najskôr vykonajte šikmý rez v hornej časti rezňa (asi centimeter nad očkom) a potom zrežte rovno jeho spodnú časť (približne 1 centimeter pod očkom). Máte? Potom ukoristený rezeň „vyslepujte“ teda očistite od všetkých prebytočných očiek.

Ponechajte iba jedno najvyvinutejšie očko, z ktorého je nádej, že vyrašia letorast. Obnažené rany na materskej rastline nemusíte nijako natierať alebo ošetrovať. Budú mať dostatok času na prirodzenú regeneráciu.

Trik s pilinami

Odrezali ste odrezky a neviete, čo s nimi? Tento zárodok nového života môžete nechať zakoreniť vo vode, prípadne vo vlhkých pilinách. Pokiaľ zvolíte druhú možnosť, dajte pozor, aby vám piliny nevysychali. Ako na to?

Vrchnú časť nádoby s vlhkými pilinami prekryte potravinárskou fóliou tak, aby z nej trčal len samotný odrezok.

Týmto spôsobom si poistíte, že piliny len tak nevyschnú a zároveň, že váš rezeň bude pekne vo vlhku a teple. Prichystané zárodky vínnej révy potom preneste na teplé miesto a nechajte 7 – 12 dní zakoreniť.

Pekne na svetlo

Akonáhle vaše odrezky „zapustia korienok“, presaďte ich do hliny. Najlepšou voľbou je kvetináč s klasickou čiernou hlinou alebo záhradníckym substrátom. Pri sadení buďte ale opatrní – vrchné očko musí byť vždy nad substrátom!

Aby vám vínna réva dobre prospievala, potrebuje svetlo a teplo. Preto kvetináče umiestnite na svetlé miesto a dbajte na to, aby v miestnosti bola stabilná teplota 20 °C. Rast a vývoj odrezkov podporíte pravidelnou zálievkou, tak na ňu nezabudnite!

The post Vinič si veľmi jednoducho rozmnožíte sami! Osvedčil sa mi tento geniálny trik s pilinami appeared first on Šikovník.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie