Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vítězem je nepochybně ANO, uznal Fiala a gratuloval Babišovi. Nejsme nadšení, přiznal

„Vítězem je nepochybně hnutí ANO,“ prohlásil Fiala a svému opozičnímu rivalovi pogratuloval. Hnutí ANO získalo 26,14 procenta hlasů, koalice Spolu 22,27 procenta. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Paroubek i Zaorálek mají smůlu, u voličů propadli. Do europarlamentu se nevrátí ani Kolaja „Myslím, že jsme dosáhli slušného výsledku. Nejsme ani nadšení, ani zklamáni. Zisk šesti mandátů je meta, […]
Menej ako 1 min. min.

„Vítězem je nepochybně hnutí ANO,“ prohlásil Fiala a svému opozičnímu rivalovi pogratuloval. Hnutí ANO získalo 26,14 procenta hlasů, koalice Spolu 22,27 procenta.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Paroubek i Zaorálek mají smůlu, u voličů propadli. Do europarlamentu se nevrátí ani Kolaja

„Myslím, že jsme dosáhli slušného výsledku. Nejsme ani nadšení, ani zklamáni. Zisk šesti mandátů je meta, kterou jsme si stanovili jako úspěch. Druhé místo je něco, co nám dlouhodobě přisuzovaly všechny předpovědi,“ řekl Fiala.

V projevu se dotkl i výsledků hnutí STAN a Pirátů. Starostové mají 8,7 procenta a Piráti 6,2 procenta. „Ty volby poskytly všem vládním stranám zpětnou vazbu, se kterou budeme dál pracovat. Budeme se snažit, abychom příští volby vyhrávali,“ uvedl premiér.

„Jsou to volby, které odrážejí nálady ve společnosti. Je to vzkaz voličů, ze kterého si vezmeme poučení,“ dodal.

PŘEHLEDNĚ: Turek, Vondra i Konečná. Kdo bude hájit české zájmy v europarlamentu?

Lídr kandidátky Spolu Alexandr Vondra výsledky komentoval se slovy: „Snili jsme o prvním místě, ale s radostí, optimismem i pokorou bereme místo druhé.“

Volby do europarlamentu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 26,14 procenta hlasů, čemuž odpovídá zisk sedmi křesel. Následovala koalice Spolu, které svůj hlas dalo 22,27 procenta voličů, a připadne jí šest mandátů. Třetí příčku obsadila koalice hnutí Přísaha se stranou Motoristé sobě (10,26 %; dva mandáty). V Evropském parlamentu usednou také zástupci koalice Stačilo! (9,56 %; dvě křesla), Piráti (6,20 %; jedno křeslo) a SPD a Trikolora (5,73 %; jeden mandát). Volební účast dosáhla rekordních 36,45 procenta. Před pěti lety hlasovalo 28,72 procenta voličů.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie