Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vláda chce obmedziť príspevok, ktorý poberajú tisícky Slovákov

Po tom, čo na Ukrajine začala vojna, mnohí Ukrajinci utekali z krajiny. Veľká časť z nich ostala na Slovensku, v dôsledku čoho štát začal poskytovať príspevky na ubytovanie odídencov z Ukrajiny. Ako uvádza Denník N, schému mali pod palcom obce, ktoré dostávali peniaze od ministerstva vnútra. Čo sa zmení? Tento príspevok však chce vláda expresne obmedziť. […]
Menej ako 1 min. min.

Po tom, čo na Ukrajine začala vojna, mnohí Ukrajinci utekali z krajiny. Veľká časť z nich ostala na Slovensku, v dôsledku čoho štát začal poskytovať príspevky na ubytovanie odídencov z Ukrajiny.

Ako uvádza Denník N, schému mali pod palcom obce, ktoré dostávali peniaze od ministerstva vnútra.

Čo sa zmení?

Tento príspevok však chce vláda expresne obmedziť. Schválila totiž novelu, ktorá hovorí, že príspevky sa budú poskytovať len po dobu 120 dní od poskytnutia dočasného útočiska. Novela však spomína aj výnimku, podľa ktorej sa zmena nebude týkať niekoľkých skupín ľudí. Pôjde o zdravotne znevýhodnených ľudí, ľudí v hmotnej núdzi, seniorov starších ako 65 rokov, detí do päť rokov a jedného z rodičov.

Tento návrh schválil aj kabinet, mal však isté pripomienky. To, o aké pripomienky konkrétne išlo, známe nie je. S niekoľkýmu technickými pripomienkami prišla legislatívna rada vlády.

Rezort vnútra neskôr v tlačovej správe ozrejmil, že koniec nastane aj v prípade poskytovania príspevku pre hotely a penzióny. Tento príspevok spadal pod ministerstvo dopravy.

Kabinet vedený stranou Smer už predtým znížil výšku príspevkov. Teraz ušetrí ďalšie peniaze, pretože príspevky bude dostávať menej ľudí. Podľa materiálu ministerstva vnútra sa príspevky v prvých štyroch mesiacoch tohto roka týkali 35-tisíc ľudí, no po novom to bude 20-tisíc.

O novom návrhu zákona sa bude ešte rozhodovať v parlamente. Existuje možnosť, že parlament ju schváli tento mesiac a účinnosť by mohla začať od júla.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Dôležité informácie o príspevku

Zákon o azyle reguluje poskytovanie príspevku za ubytovanie pre osoby so štatútom dočasného útočiska. Príspevok sa vypláca ubytovateľom samosprávami z finančných prostriedkov poskytnutých ministerstvom vnútra.

Podrobnosti a postup vyplácania príspevku za ubytovanie sú stanovené nariadením vlády SR č. 23/2024, ktoré modifikuje a dopĺňa nariadenie vlády č. 218/2022. Od 1. marca 2024 bola výška príspevku upravená a vyplácala sa v tejto forme až do konca marca 2024.

Nové pravidlá týkajúce sa vyplácania príspevku nadobudli účinnosť od 1. apríla 2024. Príspevok sa poskytuje do konca júna 2024 a novým pravidlom je jednotná suma príspevku pre právnické osoby – od 1. apríla 2024 je táto suma 6 eur za noc, nezávisle na veku ubytovanej osoby.

Nárok na príspevok za ubytovanie majú:

Vlastníci bytov a rodinných domov, ktorým sa príspevok poskytuje vo výške 5 eur za jednu noc ubytovania odídenca (s čiastkou od 390 do 900 eur v závislosti od počtu obytných miestností).
Ubytovacie zariadenia určené na krátkodobé ubytovanie (s podmienkou, že nepodnikajú v oblasti ubytovacích služieb).
Obce a vyššie územné celky, ktoré poskytujú ubytovanie bezodplatne priamo alebo prostredníctvom svojej rozpočtovej alebo príspevkovej organizácie.

The post Vláda chce obmedziť príspevok, ktorý poberajú tisícky Slovákov appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie