Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vláda chce zřídit další poradní orgán: Radu pro paměťovou agendu. Zešíleli, říká Havlíček

Pod úřadem vlády už funguje dvacet různých poradních a pracovních orgánů, které mají na starost třeba menšiny, neziskové organizace nebo závislosti. Teď má přibýt Rada vlády pro paměťovou agendu a k tomu šest dalších placených úřednických míst. „Rada vlády pro paměťovou agendu si klade za cíl systematicky a koncepčně přistupovat k různým aspektům z oblasti […]
Menej ako 1 min. min.

Pod úřadem vlády už funguje dvacet různých poradních a pracovních orgánů, které mají na starost třeba menšiny, neziskové organizace nebo závislosti. Teď má přibýt Rada vlády pro paměťovou agendu a k tomu šest dalších placených úřednických míst. „Rada vlády pro paměťovou agendu si klade za cíl systematicky a koncepčně přistupovat k různým aspektům z oblasti historické paměti a vytvářet prostor pro spolupráci jednotlivých institucí. Spolu s ní vzniká při úřadu vlády oddělení, které bude zajišťovat dotační politiku na podporu paměťové agendy,“ uvedla vedoucí úřadu vlády Jana Kotalíková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spolupráce ODS s „Dieselem a Fízlem“? S asociálem Šlachtou těžko, říká ostře senátor Jirsa

Samotná funkce v radě bude neplacená. Mělo by v ní zasednout zhruba dvacet lidí, a to jak zástupců ministerstev, tak nevládních institucí. „Je to něco, co nám chybí. Je to věc hodnotově orientovaná, která by měla vytvořit jakousi efektivní politiku historické paměti,“ vysvětlil poslanec Pavel Žáček (ODS).

Rada vlády pro paměťovou agendu by měla vzniknout během léta rozhodnutím vlády. Nejdřív by měl začít fungovat právě její úřednický aparát. Dva vicepremiéři Fialovy vlády ale zatím o novém orgánu neslyšeli. „Nevím, jestli o tom ví něco pan vicepremiér Bartoš, já nemám informaci, že by tady měla vzniknout nějaká další rada nebo poradní orgán,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Opozici se vznik nové rady vůbec nelíbí. Bojí se třeba přepisování dějin. „Pokládáme to za nebezpečný precedens, aby vznikl takto ideologicky zaměřený úřad bez diskuse s opozicí. Nehledě na to, že nám opět bobtná státní správa,“ řekl místopředseda hnutí ANO Robert Králíček. „Už dočista zešíleli? tázal se místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Pod palbou kritiky byla vláda už kvůli jmenování vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací. Tuto funkci nakonec kabinet loni v únoru úplně zrušil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Levné maso z Ameriky nás zlikviduje, tvrdí čeští farmáři. Bude nová dohoda přelomová?

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie