Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vláda postaví nový jadrový blok, pomôže aj cenami energií, oznámil Fico. Výkup pozemkov začne v lete

“Vláda je pripravená vytvoriť všetky podmienky na výstavbu nového jadrového bloku,” povedal premiér Robert Fico. Mala by to oznámiť na rokovaní v Handlovej. “V štátnom vlastníctve chceme nový jadrový blok vo výkone do 1200 Megawattov,” dodal. Využiť chcú elektráreň v Jaslovských Bohuniciach, čo má urýchliť schvaľovanie. Spotreba sa zvýši Premiér tvrdí, že vláda očakáva zvýšenie spotreby […]
Menej ako 1 min. min.

“Vláda je pripravená vytvoriť všetky podmienky na výstavbu nového jadrového bloku,” povedal premiér Robert Fico. Mala by to oznámiť na rokovaní v Handlovej.

“V štátnom vlastníctve chceme nový jadrový blok vo výkone do 1200 Megawattov,” dodal. Využiť chcú elektráreň v Jaslovských Bohuniciach, čo má urýchliť schvaľovanie.

Spotreba sa zvýši

Premiér tvrdí, že vláda očakáva zvýšenie spotreby elektrickej energie a väčie zaťaženie siete. “Chceme budovať so stopercentnou účasťou štátu,” tvrdí Saková.

Nechce však príspevkami na ceny energií, ktoré avizoval Robert Fico, podporovať ľudí v míňaní elektrickej energie. “Nebudeme podporovať nejaké vyhrievanie bazénov,” tvrdí Saková. Pomoc s energiami má byť adresná pre ľudí s nízkym príjmom.

“Nový jadrový reaktor nebudeme mať technológiu z Ruska,” povedala ministerka hospodárstva Denisa Saková. Budovať ho má buď francúzsky Framatome alebo americký Westinghouse, prípadne firmy z Ázie.

“Pozemky začneme vykupovať v letných mesiacoch,” tvrdí. Pomôcť výstavbe reaktora má zákon o strategických investíciach, ktorý uľahčí výkup pozemkov. Ten zablokovala prezidentka Zuzana Čaputová. Saková očakáva, že do leta parlament jej veto prelomí.

Mali slúžiť tri dekády. No v hre je až 80-ročná prevádzka slovenských jadrových elektrární (Brífing HN)

“Chcem začať aj ukončiť tender ešte za našej vlády,” tvrdí Saková.

Cenová stabilita

“Potrebujeme cenovú stabilitu,” vyjadril sa k cene energií Fico po rokovaní so šéfkou rezortu hospodárstva. “Rusko-ukrajinské ťahanice s prevozom plynu uškodili Slovensku,” tvrdí.

“Ak sa dohodnú na cene, Slovensko by mohlo dovážať plyn z Azerbajdžanu. Nebude to toľko ako predtým, ale každý tranzit je príjmom,” dodáva. Fico o tom bude rokovať aj rakúskym kancelárom.

“Budúci týždeň pravdepodobne zvoláme mimoriadnu vládu o eurofondoch,” povedal Fico. Rezort hospodárstva podľa neho dokáže minúť viac, ako má pridelené. Aj peniaze z iných ministerstiev by sa naň mohli presunúť. 

“Elekromobilita príde ako trend a riešenie,” tvrdí Robert Fico. Na svojej návšteve v Číne chce premiér rokovať o priemyselnom parku v Šuranoch, ktorý má na Slovensko priniesť továreň čínskej firmy na výrobu batérií do elektrických áut. “Táto vláda má odvahu ísť do veľkých vecí, budeme stavať,” tvrdí.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie