Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy. Podľa Únie miest ohrozila ich prístup k fondom

Únia miest Slovenska nesúhlasí s postupom, akým vláda schválila investičný zámer prioritných životných situácií. Dôvodom je, že z neho vynechala mnohé mestá, čím ohrozila ich prístup k finančným zdrojom, ako aj dostupnosť lepších služieb pre obyvateľov v oblasti digitalizácie. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa Únie miest Slovenska Daniela Piršelová. “Apelujeme na Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja […]
Menej ako 1 min. min.

Únia miest Slovenska nesúhlasí s postupom, akým vláda schválila investičný zámer prioritných životných situácií. Dôvodom je, že z neho vynechala mnohé mestá, čím ohrozila ich prístup k finančným zdrojom, ako aj dostupnosť lepších služieb pre obyvateľov v oblasti digitalizácie. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa Únie miest Slovenska Daniela Piršelová.

“Apelujeme na Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, aby sa v rámci pripravovaných riešení myslelo na všetky samosprávy. Na veľké, ktoré majú vlastné a funkčné riešenia, až po najmenšie, ktoré zatiaľ na elektronizáciu procesov na svojom úrade len čakajú. Takéto nekoncepčné riešenia, ktoré nezohľadňujú realitu, poslúžia akurát tak na predstieranie riešenia a pomôžu minúť ďalšie peniaze, ale neposunú nás reálne ďalej v procese digitalizácie spoločnosti,” uviedol prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček.

Únia upozornila na to, že identifikované prioritné životné situácie v dokumente neboli komunikované so stavovskými a odbornými organizáciami samosprávy. “A to napriek tomu, že deväť z desať bežných životných situácií rieši práve úrad miestnej samosprávy,” dodala hovorkyňa.      

Popísané cesty občana v dokumente predpokladajú integráciu agendových informačných systémov samosprávy na štátne registre, no k tejto integrácii dnes podľa Únie miest Slovenska nemajú prístup všetky samosprávy.

Dodala, že navrhované riešenie životných situácií nepočíta s tými, ktoré nie sú zapojené do Datacentra elektronizácie územnej samosprávy, majú iného dodávateľa alebo ho nemajú vôbec.

“ÚMS považuje postup MIRRI a vlády za nespravodlivý a ohrozujúci najmä väčšie mestá a obce. Vyriešenie tejto situácie a spoluprácu pri hľadaní možností pre všetkých, považujeme za nevyhnutný krok,” uzavrela hovorkyňa.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie