Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vlani bolo vo svete najviac ozbrojených konfliktov od konca druhej svetovej vojny

V roku 2023 sa vo svete odohralo viac ozbrojených konfliktov ako v ktoromkoľvek inom roku od konca druhej svetovej vojny. Vyplýva to zo štúdie, ktorú v pondelok zverejnil nórsky Inštitút pre výskum mieru v Osle (PRIO). Informuje o tom agentúra AFP. V minulom roku sa odohralo celkovo 59 konfliktov, počet zasiahnutých krajín sa však znížil […]
Menej ako 1 min. min.

V roku 2023 sa vo svete odohralo viac ozbrojených konfliktov ako v ktoromkoľvek inom roku od konca druhej svetovej vojny. Vyplýva to zo štúdie, ktorú v pondelok zverejnil nórsky Inštitút pre výskum mieru v Osle (PRIO). Informuje o tom agentúra AFP.

V minulom roku sa odohralo celkovo 59 konfliktov, počet zasiahnutých krajín sa však znížil z 39 v roku 2022 na 34 v nasledujúcom roku, uviedol PRIO.

Podľa údajov, ktoré od mimovládnych a medzinárodných organizácií zozbierala Uppsalská univerzita (UU) vo Švédsku, sa počet úmrtí v bojoch v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížil o polovicu na približne 122-tisíc. Napriek tomu je tretí najvyšší od roku 1989, a to na pozadí vojny na Ukrajine a konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

USA požiadali Bezpečnostnú radu OSN, aby podporila plán na prímerie v Gaze

“Násilie vo svete je od konca studenej vojny na historicky najvyššej úrovni,” uviedla Siri Aas Rustadová, výskumná pracovníčka PRIO a hlavná autorka správy o vývoji na medzinárodnej scéne v rokoch 1946-2023.

“Čísla naznačujú, že konfliktné prostredie je čoraz zložitejšie a v rámci jednej krajiny pôsobí viac aktérov konfliktu,” vysvetlila odborníčka.

Podľa PRIO možno nárast počtu konfliktov čiastočne pripísať extrémistickej džihádistickej organizácii Islamský štát (IS), ktorej vplyv sa šíri v Ázii, Afrike a na Blízkom východe, a zapojeniu čoraz väčšieho počtu neštátnych bojovníkov, ako je napríklad Skupina pre podporu islamu a moslimov (JNIM) napojená na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida.

Vojenské letiská mimo Ukrajiny môžu byť legitímnym terčom, vyhlásil ruský poslanec

“Tento vývoj čoraz viac sťažuje činiteľom, ako sú humanitárne skupiny a organizácie občianskej spoločnosti, manévrovanie v konfliktnom prostredí a zlepšovanie života bežných ľudí,” povedala Rustadová.

Hoci sa počet úmrtí v boji v minulom roku znížil, kumulatívny počet za uplynulé tri roky je najvyšší za trojročné obdobie za ostatných 30 rokov, uvádza PRIO. V Afrike bolo zaznamenaných 28 ozbrojených konfliktov, v Ázii 17, na Blízkom východe desať, v Európe tri a v Amerike jeden.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie