Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vložte do rúry na trištvrte hodiny. Ideálne, keď nemáte nápad na večeru

2.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/eugenegurkov). S čím sa vám spájajú letné večere? V mnohých domácnostiach určite kraľujú nové zemiaky, ktoré v tomto období chutia najlepšie. Stačí ich uvariť, podávať s hrubou vrstvou kôpru, poliať maslom a večera je hotová. Čo však robiť, keď máte chuť na chutné zemiaky, ale nemáte čas ich po […]
Menej ako 1 min. min.

2.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/eugenegurkov).

S čím sa vám spájajú letné večere? V mnohých domácnostiach určite kraľujú nové zemiaky, ktoré v tomto období chutia najlepšie. Stačí ich uvariť, podávať s hrubou vrstvou kôpru, poliať maslom a večera je hotová. Čo však robiť, keď máte chuť na chutné zemiaky, ale nemáte čas ich po práci šúpať alebo škrabať? Stačí jednoduchý patent a trištvrte hodiny. Lahodné zemiaky budú na stole.

S čím sa vám spájajú letné večere?
Foto: shutterstock/eugenegurkov

Ako pripraviť nové zemiaky

Najčastejšie sa nové zemiaky varia, ale predtým sa mnohí ľudia zbavia ich tenkej šupky. Buď ju oškrabú nožom, alebo ju jednoducho ošúpú tradičným spôsobom. Samozrejme, niekedy sa stáva, že šupka z nových hľúz ide ľahko dole a preto je táto úloha zložitejšia. Dajú sa však pripraviť aj iným spôsobom, ktorý nevyžaduje dlhé státie pri hrnci. Stačí zemiaky poriadne umyť, aby sa zbavili štrku. Potom už len pripravíte jemnú marinádu a hodíte ich do rúry. Večera bude hotová po trištvrte hodine.

Dajú sa však pripraviť aj iným spôsobom, ktorý nevyžaduje dlhé státie pri hrnci.
Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova

Pečené nové zemiaky a recept na nich

Ako pripraviť nové zemiaky z rúry? Najskôr si musíte vybrať vhodné zemiaky. Na tento pokrm sú vhodnejšie menšie. Ak je to možné, uistite sa, že sú približne rovnako veľké. Potom zeleninu dôkladne umyte, položte na plech a okoreňte. Najprv pridajte malé množstvo oleja. Posipte ich soľou a korením podľa svojej chuti. Nakoniec pridajte lyžičku sladkej papriky, granulovaný cesnak (alebo dva strúčiky čerstvého cesnaku) a sušený rozmarín. Všetko dôkladne premiešajte, prikryte potravinárskou fóliou a pečte približne 45 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov.

Zemiaky sú pripravené na konzumáciu. Na záver ich môžete hojne posypať kôprom a podávať s obľúbenými prílohami, napríklad s musakou alebo červenou repou.

Prečo je dobré konzumovať zemiaky

Dlhé roky panovalo presvedčenie, že zemiaky sú kalorické.
Foto: shutterstock/Africa Studio

Dlhé roky panovalo presvedčenie, že zemiaky sú kalorické. Ak sa však zbavíme tukových prísad, ukáže sa, že majú nielen málo kalórií (78 kcal na 100 g), ale poskytujú aj mnoho cenných vitamínov a minerálov. Na zozname prospešných látok, ktoré sa nachádzajú v zemiakoch, sú vitamín C, ktorý je zodpovedný za imunitu a správny krvný tlak, vitamíny skupiny B, prospešné pre celé telo a draslík podporujúci činnosť srdca. Taktiež obsahujú horčík dobrý pre fungovanie mozgu. Fosfor a zinok v nich zodpovedá za dobrý stav zubov, kostí, pokožky a vlasov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pred vložením zemiakov do rúry ich posypte najlepším priateľom cestovín. Budú pekelne chrumkavé

Namiesto zemiakov robím hranolky z…. exotického ovocia. Za tento nápad by mal niekto dostať medailu

The post Vložte do rúry na trištvrte hodiny. Ideálne, keď nemáte nápad na večeru appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie