Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vložte orechy do vody a pridajte niekoľko kvapiek. Šikovný trik vás ochráni pred bolestivými následkami

10.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dionisvera). Milujete orechy a mohli by ste ich jesť donekonečna, ale chvíľu po ich zjedení pociťujete nepríjemný pocit ťažkostí? Skôr ako po nich nabudúce siahnete, urobte jednu vec. Tento problém sa už nebude opakovať. Ktoré orechy by sa mali namočiť?Foto: shutterstock/Dionisvera Orechy sú chutným a zdravým občerstvením, po ktorom […]
3 min.

10.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dionisvera).

Milujete orechy a mohli by ste ich jesť donekonečna, ale chvíľu po ich zjedení pociťujete nepríjemný pocit ťažkostí? Skôr ako po nich nabudúce siahnete, urobte jednu vec. Tento problém sa už nebude opakovať.

Ktoré orechy by sa mali namočiť?
Foto: shutterstock/Dionisvera

Orechy sú chutným a zdravým občerstvením, po ktorom siahajú mnohí ľudia. Často ich tiež pridávame do rôznych jedál a pečiva. Ak ich radi jete a potom sa cítite malátne, oplatí sa najprv použiť trik. S jeho pomocou môžete problém účinne vyriešiť.

Na čo sú orechy dobré? Oplatí sa ich zaradiť do jedálnička

Orechy, či už vlašské, lieskové, kešu, para orechy alebo pistácie, sú skvelým nápadom na zdravý a výživný snack alebo ako prísada do jedál a polievok. Nielenže sú chutné, ale sú plné živín, ktoré prospievajú činnosti mozgu, znižujú riziko mnohých ochorení a podporujú tvorbu sérotonínu, hormónu šťastia. Majú vysoký obsah vlákniny, vitamínov, antioxidantov a nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú cenné pre zdravie. Ak teda máte chuť na niečo pod zub, namiesto sušienky alebo koláčika siahnite po orechoch. Určite sa to oplatí.

Musia byť mandle namočené?
Foto: shutterstock/Yulia Furman

Sú orechy ťažké na žalúdok? Záleží na tom

Napriek dlhému zoznamu výhod majú orechy aj niekoľko nevýhod. V prvom rade majú vysoký obsah kalórií, takže je lepšie nejesť ich v nadmernej miere. Najmä preto, že na prvé zahnanie hladu zvyčajne stačí malá hrsť. Ak budeme pokračovať v konzumácii orechov, skôr či neskôr sa dostaví nepríjemný pocit ťažoby, ktorý spôsobuje kyselina fytová. Čo to je? Ide o zlúčeninu, ktorá sa nachádza v mnohých rastlinných produktoch, najmä v strukovinách. Ak sa orechy konzumujú v nadmernom množstve, môžu znížiť vstrebávanie živín, ako je železo a vápnik, a spôsobiť tráviace problémy a pocit ťažoby. Aby sme ho aspoň čiastočne znížili, odporúča sa produkty dostatočne dlho namáčať. Takéto ošetrenie aktivuje fytázu, ktorá je zodpovedná za rozklad kyseliny. Navyše okrem toho, že výrobky budú menej ťažko stráviteľné a plynotvorné, zbavíte sa z nich aj prebytočnej soli.

Vlašské orechy sa namáčajú 8 – 9 hodín
Foto: shutterstock/YusufAslan

Ktoré orechy namočiť? Nielen vlašské orechy

Namáčať môžete orechy aj napríklad mandle, ale majte na pamäti, že čas sa líši v závislosti od druhu. Napríklad obľúbené lieskové orechy je najlepšie namáčať aspoň 10 hodín, zatiaľ čo vlašské orechy a už spomínané mandle potrebujú približne 8 až 9 hodín. Kešu oriešky a pistácie si na namáčanie vyžiadajú podstatne menej času – 4 hodiny, zatiaľ čo para orechy a makadamové orechy si vyžadujú najmenej času. V ich prípade stačí jedna hodina. Samotné namáčanie sa najlepšie vykonáva pomocou prevarenej a vychladnutej vody, najlepšie s pridaním niekoľkých kvapiek jablčného octu, citrónovej šťavy alebo štipky soli. Samozrejme, majte na pamäti, že namáčanie je len možnosťou, nie nevyhnutnosťou! Navyše sa s tým určite nemusíte trápiť, ak po orechoch siahnete len z času na čas a zjete ich ako snack. V tomto prípade by vám nemali uškodiť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Za socializmu sa v Československu pila na raňajky. Napomáha tráveniu a znižuje hladinu cholesterolu v krvi

Takto skladovaná zelenina je jedovatá. Stáva sa z nich zhluk baktérií E.coli

The post Vložte orechy do vody a pridajte niekoľko kvapiek. Šikovný trik vás ochráni pred bolestivými následkami appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie