Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vo Francúzsku sa pred druhým kolom volieb vzdalo už 218 kandidátov, obávajú sa výhry Národného združenia

Účasti v druhom kole parlamentných volieb vo Francúzsku sa vzdalo 218 kandidátov, z toho 130 za ľavicu a 82 provládnych. Vyplýva to z prepočtov denníka Le Monde. Kandidáti tak chcú predísť úspechu nacionalistického Národného združenia (RN) a súbojom medzi názorovo spriaznenými tábormi. Svoje rozhodnutie o prípadnom odstúpení museli oznámiť do dnešnej 18-tej hodiny. Vo Francúzsku je […]
Menej ako 1 min. min.

Účasti v druhom kole parlamentných volieb vo Francúzsku sa vzdalo 218 kandidátov, z toho 130 za ľavicu a 82 provládnych. Vyplýva to z prepočtov denníka Le Monde. Kandidáti tak chcú predísť úspechu nacionalistického Národného združenia (RN) a súbojom medzi názorovo spriaznenými tábormi. Svoje rozhodnutie o prípadnom odstúpení museli oznámiť do dnešnej 18-tej hodiny.

Vo Francúzsku je 577 jednomandátových volebných obvodov, aspoň traja kandidáti postúpili do druhého kola v zhruba 300 obvodoch. Celkom 76 kandidátov získalo mandát už v prvom kole. Voľba medzi tromi kandidátmi pre druhé kolo, ktoré sa uskutoční 7. júla, zostane voličom zhruba v 100 obvodoch. Podľa denníka Le Monde odstúpili aj dvaja kandidáti za Republikánov a traja kandidáti za RN.

KOMENTÁR: Aká je prapríčina vzostupu krajnej pravice

Prvé kolo volieb v nedeľu vyhrali s 33 percentami RN a ich spojencami, na druhom mieste skončil s 28 percentami ľavicový blok Nový ľudový front. Vládny tábor prezidenta Emmanuela Macrona Spolu skončil tretí s výrazným odstupom a ziskom 21 percent.

Vysoký počet postupujúcich do druhého kola spôsobila kombinácia volebného systému a vysoká účasť vo voľbách, ktorá predstavovala takmer 67 percent. Odhady konečných výsledkov sú vzhľadom na uvedený volebný systém veľmi zložité a nepresné.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie