Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vo Francúzsku začalo prvé kolo predčasných parlamentných volieb. Očakáva sa víťazstvo Le Penovej

Vo Francúzsku sa dnes ráno otvorili volebné miestnosti a začalo sa prvé kolo predčasných parlamentných volieb. Príležitosť rozhodnúť o novom zložení Národného zhromaždenia, teda dolnej komory parlamentu, má približne 49 miliónov oprávnených voličov. Očakáva sa víťazstvo opozičnej nacionalistickej strany Národného združenia (RN). Nové zloženie parlamentu, a teda aj vlády, bude jasné až po druhom kole, naplánovanom […]
Menej ako 1 min. min.

Vo Francúzsku sa dnes ráno otvorili volebné miestnosti a začalo sa prvé kolo predčasných parlamentných volieb. Príležitosť rozhodnúť o novom zložení Národného zhromaždenia, teda dolnej komory parlamentu, má približne 49 miliónov oprávnených voličov. Očakáva sa víťazstvo opozičnej nacionalistickej strany Národného združenia (RN). Nové zloženie parlamentu, a teda aj vlády, bude jasné až po druhom kole, naplánovanom na 7. júla.

Francúzsko môže v dôsledku volieb čakať politické zemetrasenie. To by podľa agentúry AFP mohlo pripraviť pôdu na to, aby sa za týždeň otvorila krajnej pravici cesta k moci.

Volebné miestnosti sa otvorili o 08:00. Hlasovať bude možné do 18.00 hod., vo veľkých mestách o dve hodiny dlhšie. Francúzi žijúci v zahraničí už hlasovali elektronicky v priebehu týždňa. Prvé odhady výsledkov prvého kola sa očakávajú bezprostredne po uzavretí všetkých volebných miestností, teda po ôsmej večer.

„Ten, čo to vie s Trumpom.“ Nový šéf NATO Rutte chce pokračovať vo vyučovaní na základnej škole

Najväčšia šanca na víťazstvo má RN, ktorého dvoma hlavnými osobnosťami sú mladý charizmatický šéf strany Jordan Bardella a skúsená prezidentská kandidátka Marine Le Penová. Podľa prieskumu denníka Les Échos ich bude v prvom kole voliť 37 percent Francúzov.

Ľavicový blok Nouveau front populaire, v ktorom sa pred voľbami združili socialisti, komunisti, zeleňou, strana Nepodrobené Francúzsko a ďalšie menšie zoskupenia, môže podľa sondáže získať 28 percent hlasov. Vládnemu bloku prieskum predpovedá 20 percent.

Hlasuje sa v 577 jednomandátových okrskoch. Kandidát získava päťročný mandát už v prvom kole, pokiaľ dostane viac ako 50 percent hlasov, ktoré zároveň predstavujú viac ako štvrtinu zapísaných voličov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie