Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vo Venezuele vládne potravinová kríza, pre ktorú trpí päť miliónov ľudí hladom

Venezuela sa potýka s potravinovou krízou, ktorá má ničivé dopady na zdravie a vývoj piatich miliónov obyvateľov, najmä tehotných žien, seniorov a detí, napísal web El Nacional. Venezuelská odborníčka na výživu a humanitárnu pomoc a aktivistka Susana Rafalliová nedávno upozornila na závažný nedostatok potravín v tejto 29-miliónovej juhoamerickej krajine, kde hladom trpí najmenej 5,1 milióna […]
Menej ako 1 min. min.

Venezuela sa potýka s potravinovou krízou, ktorá má ničivé dopady na zdravie a vývoj piatich miliónov obyvateľov, najmä tehotných žien, seniorov a detí, napísal web El Nacional.

Venezuelská odborníčka na výživu a humanitárnu pomoc a aktivistka Susana Rafalliová nedávno upozornila na závažný nedostatok potravín v tejto 29-miliónovej juhoamerickej krajine, kde hladom trpí najmenej 5,1 milióna ľudí, teda 17,6 percenta. Zdôraznila, že potravinová kríza vo Venezuele je porovnateľná s krízou v krajinách zmietaných vojnou alebo štátmi postihnutými prírodnými katastrofami.

Potravinová kríza podľa nej viedla k tomu, že rodiny prijali extrémne stratégie prežitia, ako je žobranie o potraviny alebo zníženie počtu či dokonca úplné vynechávanie jedál. Jej dôsledky sa môžu napokon prejaviť na zdraví a vývoji obyvateľov, najmä detí, tehotných žien a starších osôb.

Podľa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo sa zhruba šesť miliónov Venezuelčanov – asi 20,7 percenta obyvateľov – potýka s vážnou potravinovou nedostatočnosťou, čo znamená, že nemajú pravidelný prístup k dostatočnému množstvu výživných potravín. Situáciu vo Venezuele zhoršuje nedostatok základných potravín, rastúce ceny a pokles kúpnej sily obyvateľstva.

Podľa Rafalliovej je akútna podvýživa detí vo Venezuele štyrikrát vyššia ako regionálny priemer v Južnej Amerike, čo môže mať v dlhodobom horizonte negatívny vplyv na ich fyzický a kognitívny vývoj.

Tento stav zhoršuje pokles medzinárodnej spolupráce a ťažký prístup k základným potravinám. Prehľad OSN o regionálnej potravinovej a nutričnej bezpečnosti z roku 2022 uvádza, že vo Venezuele je najvyšší výskyt podvyživených obyvateľov v celej Južnej Amerike.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie