Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vôbec ich nemusíte kupovať v obchode. Takto si vypestujete bobkové listy. Len nezabudnite na jednu vec

13.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Denis Achberger). Bobkový list sa nachádza takmer v každej domácnosti. Používame ho na zvýraznenie chuti polievok, mäsa alebo omáčok. Mnohí ľudia poznajú túto rastlinu ako sušenú bylinu a to je omyl. Vavrín je strom, ktorý sa dá úspešne pestovať v domácnostiach. Ako pestovať vavrín pravý?Foto: shutterstock/Denis Achberger Vavrín pravý […]
Menej ako 1 min. min.

13.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Denis Achberger).

Bobkový list sa nachádza takmer v každej domácnosti. Používame ho na zvýraznenie chuti polievok, mäsa alebo omáčok. Mnohí ľudia poznajú túto rastlinu ako sušenú bylinu a to je omyl. Vavrín je strom, ktorý sa dá úspešne pestovať v domácnostiach.

Ako pestovať vavrín pravý?
Foto: shutterstock/Denis Achberger

Vavrín pravý je inak známy ako bobkový list. Práve sušené listy tohto stromu môžeme kúpiť v obchodoch. Majú charakteristickú intenzívnu vôňu a robia pokrmy aromatickejšími. Ako pestovať vavrín pravý? Nie je to také ťažké, ako sa zdá.

Môže tento strom voľne rásť na záhrade? Na Slovensku je to zlý nápad. Radšej buďte opatrní

Vavrín pravý rastie prirodzene v stredomorských krajinách, ale na Slovensku by sa mal pestovať v kvetináči a na zimu by sa mal uchovávať v interiéri, pretože zle znáša nižšie teploty. Na jar a v lete ho však môžete bez obáv pestovať vonku, napríklad na balkóne alebo terase.

Strom môže dorásť až do výšky 8 metrov, hoci v kvetináči by nemal byť vyšší ako 1,5 metra. Vyznačuje sa kopijovitými lesklými listami, ktoré majú vďaka obsahu éterického oleja výraznú vôňu. Bobkové listy sa najčastejšie používajú v kuchyni, ale nielen v nej. Dobre sa uplatnia aj v kozmetike alebo medicíne. Ako pestovať vavrín pravý, aby krásne a zdravo rástol?

Bobkové listy sa najčastejšie používajú v kuchyni, ale nielen v nej.
Foto: shutterstock.com/Kristini

Ako sa starať o vavrín pravý? Majte na pamäti toto ošetrenie. V opačnom prípade môžete na nové listy zabudnúť

Rastlina sa najlepšie cíti na slnečnom a pred vetrom chránenom mieste. Substrát by mal byť úrodný a priepustný. Dôležité je, aby kvetináč pre stromček nebol príliš veľký. Bude rásť oveľa lepšie. Dôležitým aspektom v starostlivosti je strihanie, ktoré by sa malo vykonávať pravidelne od apríla do augusta, aby stromčeku rástli nové výhonky a listy.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Odvar z bobkových listov má úžasné vlastnosti. Vedeli ste to?

Vynikajúce hnojivo pre vavríny. Listy budú dužinaté a zelené

The post Vôbec ich nemusíte kupovať v obchode. Takto si vypestujete bobkové listy. Len nezabudnite na jednu vec appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie