Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vodca Hamasu Sinwár je s veľkou pravdepodobnosťou mŕtvy, tvrdia agentúry

Izraelská armáda preveruje možnosť, že vodca teroristického hnutia Hamas Jahjá Sinwár zahynul pri bojoch v Pásme Gazy. S odkazom na izraelské sily to píšu agentúry AFP a Reuters. Dve izraelské stanice uviedli s odkazom na nemenované zdroje, že úmrtie Sinwára je potvrdené. Armáda sa domnieva, že Sinwár mohol byť v skupine troch členov Hamasu, ktorých […]
Menej ako 1 min. min.

Izraelská armáda preveruje možnosť, že vodca teroristického hnutia Hamas Jahjá Sinwár zahynul pri bojoch v Pásme Gazy. S odkazom na izraelské sily to píšu agentúry AFP a Reuters.

Dve izraelské stanice uviedli s odkazom na nemenované zdroje, že úmrtie Sinwára je potvrdené. Armáda sa domnieva, že Sinwár mohol byť v skupine troch členov Hamasu, ktorých vojaci nedávno zabili v Pásme Gazy.

Sinwár nemal byť cieľom

Podľa denníka Haarec armáda nemala predchádzajúce poznatky, že v skupine mohol byť Sinwár. Hamas na informácie zatiaľ nereagoval.

„V súčasnosti nemožno potvrdiť identitu teroristov,“ uviedla dnes armáda podľa agentúr. Podľa dvoch zdrojov Reuters dostali členovia izraelskej vlády informáciu, že Sinwár je veľmi pravdepodobne po smrti. Nemenovaní predstavitelia potom izraelským televíziám KAN a N12 News povedali, že úmrtie šéfa Hamasu je potvrdené, píše ďalej Reuters.

Novým lídrom Hamasu sa stal Jahjá Sinwár. Nahradil zabitého Ismáíla Haníju

Podľa denníka Haarec operácia, pri ktorej sa armáda domnieva, že mohla zabiť Sinwára, nebola priamo namierená proti šéfovi Hamasu a o jeho prítomnosti na mieste nemali vojaci spravodajské poznatky. Ďalšie izraelské médiá tvrdia, že armáda zabila skupinu Palestínčanov na juhu Pásma Gazy v Rafahu.

Podľa jedného zdroja agentúry AFP teraz bezpečnostní analytici vykonávajú analýzy DNA, aby zistili, či jeden zo zabitých mužov je Sinwár. Sinwár strávil dlhú dobu v izraelskom väzení, takže sa dá očakávať, že izraelské úrady o ňom majú podrobné záznamy.

Ukrýval sa v tuneloch v Gaze

Minulý týždeň splnomocnenec Bieleho domu pre Blízky východ Brett McGurk uvádzal, že podľa amerických poznatkov je Sinwár živý, pravdepodobne sa ukrýva v tuneloch pod Pásmom Gazy a má so sebou skupinu rukojemníkov unesených teroristami 7. októbra.

Podľa armády však v budove, kde bola spomínaná skupina členov Hamasu zlikvidovaná žiadni rukojemníci neboli.

Sinwár, ktorý podľa Izraela naplánoval teroristický útok z minulého 7. októbra, pri ktorom zomrelo asi 1200 ľudí a ďalších 250 bolo unesených, je od augusta šéfom celého Hamasu.

Je to „arciterorista“. Šéf izraelskej diplomacie vyzýva na rýchlu elimináciu nového lídra Hamasu

Predtým riadil jeho aktivity v Pásme Gazy. V reakcii na útok izraelskí predstavitelia začali vojenskú operáciu v oblasti s zničiť vojenské kapacity Hamas. Cieľom armády je aj samotný Sinwár.

Na začiatku októbra izraelská armáda oznámila, že na severe Pásma Gazy v lete zabila pravú ruku Sinwára a šéfa tamojšej správy Rúhého Muštahu. Stalo sa tak pri leteckom údere na jeden z tunelov, ktorých sieť v oblasti Hamas v minulých rokoch vybudoval.

Od vlaňajšieho októbra v Pásme Gazy zomrelo kvôli vojne vyše 42-tisíc ľudí, tvrdia miestne úrady, ktoré kontroluje Hamas. Údaj nerozlišuje medzi civilistami a bojovníkmi.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie