Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vojaci KĽDR prekročili demarkačnú líniu, Južná Kórea odpovedala varovnými výstrelmi

Desiatky severokórejských vojakov prekročili demarkačnú líniu na hranici s Južnou Kóreou. Píše to agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie juhokórejskej armády. Juhokórejskí vojaci reagovali na prekročenie demarkačnej línie varovnými výstrelmi. Podľa velenia juhokórejskej armády niektorých severokórejských vojakov v inom incidente zranil či zabil výbuch mín v demilitarizovanom pásme.  Velenie juhokórejskej armády podľa agentúry Jonhap […]
Menej ako 1 min. min.

Desiatky severokórejských vojakov prekročili demarkačnú líniu na hranici s Južnou Kóreou. Píše to agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie juhokórejskej armády. Juhokórejskí vojaci reagovali na prekročenie demarkačnej línie varovnými výstrelmi.

Podľa velenia juhokórejskej armády niektorých severokórejských vojakov v inom incidente zranil či zabil výbuch mín v demilitarizovanom pásme. 

Velenie juhokórejskej armády podľa agentúry Jonhap tvrdí, že demarkačnú líniu prekročilo 20 až 30 severokórejských vojakov. Tí sa stiahli späť na územie KĽDR po varovných výstreloch z juhokórejskej strany.

Jadrové zbrane naberajú v čase geopolitického napätia na význame. Čína a KĽDR opäť zväčšili svoj arzenál

Od začiatku mesiaca ide o už druhé narušenie hranice zo strany severokórejských vojakov. Podľa nemenovaného príslušníka generálneho štábu juhokórejskej armády sa zdá, že nešlo zo strany severokórejských vojakov o úmyselný manéver.

Pri inom incidente v demarkačnej zóne severokórejská armáda zaznamenala mnohé straty kvôli výbuchu mín, uviedla podľa agentúry AFP juhokórejská armáda. V okolí hranice severokórejská armáda vykonáva v poslednom čase úpravy a napríklad kladie míny.

“Zdá sa, že severokórejské aktivity sú opatrením namiereným na posilnenie vnútornej kontroly,” uviedla juhokórejská armáda.

Hraničné pásmo medzi KĽDR a Južnou Kóreou tvorí štyri kilometre široké demilitarizované pásmo, ktoré delí na dve rovnako široké časti demarkačnej línie. Oba štáty sú oficiálne stále vo vojnovom stave, keďže vojnu v rokoch 1950 až 1953 ukončilo len prímerie.

Vojaci KĽDR nakrátko prekročili hranicu s Južnou Kóreou, zazneli varovné výstrely

Do KĽDR má dnes pricestovať ruský prezident Vladimir Putin. Návštevu juhokórejské úrady pozorne sledujú kvôli obavám z rastúcej vojenskej spolupráce medzi Ruskom a KĽDR. Panujú obavy, že by Moskva mohla Severnej Kórei pomôcť s jadrovým programom či vývojom balistických rakiet výmenou za dodávky munície a striel pre ruskú armádu, ktorá bojuje na Ukrajine.

V článku, ktorý Putin poskytol severokórejskej tlači, ruský prezident tvrdí, že chce posilniť vzťahy s KĽDR. Vyzval napríklad na vytvorenie obchodných a platobných systémov, ktoré by dokázali obísť západné sankcie. Tie Putin opisuje ako “nelegálne a jednostranné reštrikcie”. Severnej Kórei tiež poďakoval za podporu ruskej vojny na Ukrajine.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie