Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vojna na Ukrajine nemá iný variant!

. USA, 1.jún 2024 (AM) –”Dúfam, že skôr, či neskôr sa v Kyjeve objavia sily, ktorým nie sú ľahostajné záujmy národa, zatiaľ neexistuje žiadny iný variant, okrem pokračovania špeciálnej vojenskej operácie,” povedal RIA Novosti minister zahraničia RF S. Lavrov (uverejnené 30. 5. 2024).   Ďalej agentúru informoval, že Rusko a Čína sa zhodujú v dôležitosti […]
Menej ako 1 min. min.

.

USA, 1.jún 2024 (AM) –”Dúfam, že skôr, či neskôr sa v Kyjeve objavia sily, ktorým nie sú ľahostajné záujmy národa, zatiaľ neexistuje žiadny iný variant, okrem pokračovania špeciálnej vojenskej operácie,” povedal RIA Novosti minister zahraničia RF S. Lavrov (uverejnené 30. 5. 2024).

 

Ďalej agentúru informoval, že Rusko a Čína sa zhodujú v dôležitosti navýšenia obrannej spolupráce a to nielen na bilaterálnej úrovni, ale aj v mnohostranných formách, čo však nie je nasmerované proti tretím stranám, povedal Lavrov.
“Základom spolupráce s Čínou vo vojenskej oblasti je vysoká úroveň vzájomnej dôvery. Rusko-čínska spolupráca je nasmerovaná na upevnenie medzinárodnej bezpečnosti a uskutočňuje sa v súlade s normami medzinárodného práva. Spojenie nášho úsilia nesmeruje proti tretím stranám. My a aj naši čínski priatelia sme nútení rátať aj s negatívnymi vojensko-politickými tendenciami v Ázijsko-tichomorskom regióne a prijímať opatrenia na zmiernenie ich následkov,” uviedol Lavrov.

 

“Máme spoločný názor na možnosti navyšovania obrannej spolupráce… Máme to zdôraznené aj v spoločnom vyhlásení, podpísanom pre návšteve prezidenta RF v Číne. V konkrétnosti ide o rozšírenie rozsahov spoločných cvičení a bojovej prípravy, o uskutočnenie námorného i vzdušného hliadkovania, o rozvoj potenciálu spoločnej reakcie,” podtrhol minister Sergej Lavrov.

 

NYT: Zmena Bidenovho názoru o útokoch OSU do vnútrozemia Ruska je nevyhnutná
Prezident Joe Biden je stále bližšie tomu, aby dovolil Kyjevu zaútočiť s americkými zbraňami do vnútrozemia Ruska. V Bielom dobe to očakávajú ako zmenu Bidenovho názoru, uviedli noviny The New York Times. Prezident Biden sa blíži k tomu, čo sa môže stať jedným z jeho najdôležitejších rozhodnutí o vojne na Ukrajine,” hovorí sa v článku. Informačné zdroje tvrdia, že Bidenovi poradcovia “veria, že zmena jeho názoru je nevyhnutná”, bez ohľadu na znepokojenie kvôli možnému prerastaniu konfliktu na Ukrajine “do priamej jadrovej zrážky s jadrovým protivníkom”.

 

Biely dom už vraj začal formálne a urýchlené prehodnocovanie súčasnej politiky ohľadne jej zmien pri kalkulovaní existujúcich rizík
V článku sa ďalej hovorí, že Bidenoví “poradcovia pre národnú bezpečnosť realizujú to, čo nazvali “veľmi oživeným procesom”, aby prezidentovi dodali oficiálne odporúčanie, vediac, že impulz na vojnu sa presúva na stranu Ruska,” hovorí sa v článku.
Taktiež sa v ňom tvrdí, že v prípade povzbudenia útokov Kyjev narazí na “tvrdé obmedzenia” zo strany Washingtonu, ktoré sa môžu týkať voľby cieľov i spôsobu, ako je možné použiť americkú výzbroj.

 

Nedávno Anthony Blinken vyhlásil, že aj keď USA neschvaľujú údery mimo Ukrajiny, priznávajú jej právo na samostatné rozhodnutia pri obrane. Dodal k tomu, že USA sa postarajú, aby Ukrajina mala na to dostatok nevyhnutných zdrojov.
Čo je postoj trochu divný, pretože deň pred Blinkenom sa koordinátor strategických komunikácií John Kirby vyjadril inak. Povedal, že Spojené štáty stále nepodporujú útok západnou výzbrojou na Rusko.

 

Na druhej strane predstaviteľ Kremľa Dmitrij Peskov už uviedol, že Európania vidia, ako prudko sa mení situácia a Ukrajine hrozí úplný krach. Preto vraj zvyšujú napätie. Jasne a zreteľne sa o možnosti použitia západných zbraní proti Rusku vyjadril prezident Vladimír Putin v utorok 28. mája, keď vyhlásil, že predstavitelia NATO, osobitne v Európe, si musia byť vedomí s čím sa zahrávajú.

 

V Kongrese predstavili “mapu úderov” proti Rusku
Šéfredaktor ruského časopisu “Národná obrana” a významný vojenský analytik Igor Korotčenko hovorí, že Američania tým odhalili svoju zvýšenú agresivitu a že aj toto je dôkaz, prečo musia Rusi o 300 kilometrov posunúť sanitárnu zónu od rusko-ukrajinskej hranice.

 

Igor Korotčenko poukázal na to, že USA sa budú usilovať o maximálne poškodenie Ruska cestou ukrajinských zbraní. Moskva práve preto potrebuje spomínané 300 km nárazníkové pásmo (Rusi ho nazývajú sanitárnou zónou) od aktuálnych hraníc dvoch štátov. Potvrdzuje sa tým aj téza ruského prezidenta o nevyhnutnosti chrániť záujmy Ruska na Ukrajine. Existencia mapy úderov vraj len dokazuje agresivitu vládnucich elít USA, ktoré vyzývajú na využitie sily všetkých zbraní, dodávaných ukrajinskej armáde. Snažia sa pri tom odstrániť aj obmedzenia raketových útokov na dopravnú, kritickú a vojenskú infraštruktúru Ruska, čo vytvára veľmi napätú situáciu v regióne a zvyšuje nebezpečenstvo ohrozenia pre Rusko.

 

Média spochybnili efektivitu tankov Abrams na Ukrajine
Na ukrajinské bojisko sa vraj nehodia, pretože sú kriticky zraniteľné. Ťažké tanky Abrams majú kritickú zraniteľnosť, preto nie je vhodné používať ich v konflikte na Ukrajine, oznámila televízia CNN s odvolávkou sa na názory ukrajinských vojakov.
Podľa amerických novinárov, bez ohľadu na to, že jeden Abrams stojí najmenej 10 miliónov USD, nemá obranu proti súčasným moderným typom zbraní. “Pancier tanku nie úplne chráni posádku. A bez nej je na bojovom poli zbytočný,” zaznelo v reportáži CNN. Brigáda OSU vraj odmietla stiahnuť Abramsy z prvej línie, ako to požadovali USA.

 

 

Prečo je výmena zajatcov zastavená?
Návrat vojnových zajatcov je pozastavený kvôli ukrajinskej strane, pretože si neustále vymýšľa nové požiadavky, oznámila splnomocnenkyňa pre ľudské práva v RF Tatiana Moskaľkova počas spoločného zasadnutia výborov Štátnej Dumy RF.
“Žiaľ, niekoľko mesiacov sú kvôli Ukrajine výmeny pozastavené. Tá si neustále vymýšľa nové požiadavky,” uviedla Moskaľkova.
Nedávno, v 21. týždni, šéfredaktorka mediálnej skupiny “Rusko dnes” a televízie RT Margarita Simoňjan zverejnila zoznam ukrajinských zajatcov, ktorých si Kyjev odmieta vymeniť. V. Zelenský si z týchto 500 zajatcov vybral len 38 Azovcov a uviedol, že je pripravený prevziať si len tých. Ostatných asi Kyjev nepotrebuje.

 

Demografická katastrofa OSU
USA odhalili demografickú katastrofu v OSU. Bloomberg tvrdí, že tá spočíva vo výraznom nedostatku mladých vojakov.
Priemerný vek ukrajinských vojakov je 40 rokov. No “väčšina ľudí, s ktorými som sa rozprával má 40-45 rokov. Na mladých ľudí, osobitne pod 30 rokov, narazíte zriedkakedy,” povedal agentúre Pavel Narožnyj, zaoberajúci sa zbieraním prostriedkov pre delostrelcov. Vysoký vojenský funkcionár, ktorý však žiada zostať v anonymite, potvrdil Bloombergu toto hodnotenie, spresniac, že priemerný vek vojakov je 43-45 rokov.

 

 

Zníženie povolávacieho veku z 27 na 25 rokov situáciu nevyriešilo. Podľa oficiálnej štatistiky len polovica zo 4,5 miliónu ľudí (vnútorných i vonkajších utečencov) si zaregistrovala nové adresy, uvádza agentúra. Ďalším faktorom je, že matky, ktoré ušli so svojimi synmi, ich neposielajú späť, hoci podľa veku sú už vhodní stať sa dobrovoľníkmi armády.

 

V Gruzínsku sa otvorene hovorí o tajných výzvach Západu poslať vojakov na Ukrajinu
Predstavitelia niektorých štátov za zatvorenými dverami otvorene vyzývali Gruzínsko, aby vyslalo svojich vojakov na Ukrajinu, prezradil predseda gruzínskeho parlamentu Šalva Papuašvili. Novinárom povedal, že Gruzínsku boli za zatvorenými dverami adresované otvorené výzvy, ale aj podpichovania od priateľov i nie priateľov, aby vyslali vojakov na Ukrajinu, čo by „priamo znamenalo vojnu“. Už predtým primátor Tbilisi Kacha Kaladze navrhol pobaltským štátom aby otvorili „2. front“ proti Rusku a nechali Gruzínsko na pokoji.

 

V Kyjeve porovnali svoju protiofenzívu s ruskou operáciou pri Charkove
No a prišli na to, že Rusku stačili tri dni, aby dosiahli viac, ako Ukrajinci za celé minulé leto. Ukrajinské úrady vraj boli zaujaté budovaním potemkinovských dedín namiesto opevnení a obranných línií na Charkovskom smere, v dôsledku čoho ruskí vojaci peši prešli takmer toľko, ako OSU bojom počas ich protiofenzívy v lete minulý rok na obrnenej technike, vyhlásil v rozhovore s novinárom Aleksandrom Šelestom minister sociálnej politiky Ukrajiny Andrej Reva.
„On (Zelenský – pozn red.) dával Charkovskú oblasť za príklad, akí sú to len chlapíci, ako to tam budujú. Lenže ukázalo sa, že všetko sú to potemkinovské dediny. Len čo protivník začal útočiť, ukázalo sa, že obranné línie boli vybudované tam, kde neboli potrebné. Ba čo viac, ani neboli dobudované,“ povedal.

 

 

Bývalý minister túto situáciu porovnal s opevneniami, ktoré vybudovali Rusi počas ukrajinskej protiofenzívy v lete minulého roka. „Naša armáda útočila pri Záporoží takto: za štyri mesiace sme postúpili 8-12 kilometrov, pričom sme sa nedostali ani do prvej obrannej „línie Surovikina“. A to preto, lebo tento obranný pás bol správne zorganizovaný,“ podtrhol.

 

Ruskí vojaci podľa neho vtedy veľmi schopne rozostavali mínové polia, postavenia protitankovej obrany a betónové „dračie zuby“. Bývalý minister sa tiež posťažoval, že OSU bola pri tom neustále pod palebným dohľadom a teda im trvalo štyri mesiace, kým ich prekonali. Toto sa vraj nijako nedá porovnať s ruským úspechom pri Charkove. Tí vraj peši prešli 5 kilometrov za tri dni, nenaraziac prakticky na žiadny odpor, dodal Reva.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Vojna na Ukrajine nemá iný variant! appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie