Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Voľby v Česku by v júny podľa prieskumu s výrazným náskokom vyhralo hnutie ANO

Ak by sa parlamentné voľby v Česku konali v júni, zvíťazilo by v nich opozičné hnutie ANO so ziskom 32,9 percenta hlasov. Za ním by nasledovala vládna Občianska demokratická strana (ODS) s 14,8 percenta a Česká pirátska strana s 8,7 percenta. Vyplýva to z prieskumu ústavu STEM pre CNN Prima News, informuje portál Novinky.cz Do parlamentu […]
Menej ako 1 min. min.

Ak by sa parlamentné voľby v Česku konali v júni, zvíťazilo by v nich opozičné hnutie ANO so ziskom 32,9 percenta hlasov.

Za ním by nasledovala vládna Občianska demokratická strana (ODS) s 14,8 percenta a Česká pirátska strana s 8,7 percenta. Vyplýva to z prieskumu ústavu STEM pre CNN Prima News, informuje portál Novinky.cz

Do parlamentu by sa ďalej dostalo hnutie Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru s 7,3 percenta hlasov, hnutie Starostovia a nezávislí (STAN) so ziskom 6,8 percenta a Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM), ktorú by podporilo 5,1 percenta voličov.

České hnutie ANO vystúpi z liberálnej europarlamentnej frakcie Obnovme Európu aj ALDE

Naopak, päťpercentné kvórum by neprekročila strana TOP 09 (4,5 percenta), Prísaha (3,7 percenta) a ani Motoristi (2,7 percenta). Kresťanskú a demokratickú úniu – Československú stranu ľudovú (KDÚ-ČSL) a sociálnych demokratov (SOCDEM) by podporilo 2,5 percenta voličov. Približne dvojpercentnú podporu by získali Zelení, Slobodní, PRO a Trikolóra.

Volebný model počítal s kandidatúrou jednotlivých strán, to však nie je ani podľa autorov príliš pravdepodobné. Preto z neho nevyplýva, akú podporu by získala koalícia Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). Prieskumu sa zúčastnilo 1609 respondentov. Ústav odhadol volebnú účasť na 59 percent.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie