Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Von der Leyenová: Návrh na prímerie v Gaze je vyvážený a realistický

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v piatok privítala izraelský plán na dosiahnutie úplného prímeria v Pásme Gazy, o ktorom informoval v ten istý deň americký prezident Joe Biden. “V plnej miere súhlasím s americkým prezidentom Joeom Bidenom, že najnovší návrh je významnou príležitosťou na ukončenie vojny a utrpenia civilného obyvateľstva v Gaze,” napísala […]
Menej ako 1 min. min.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v piatok privítala izraelský plán na dosiahnutie úplného prímeria v Pásme Gazy, o ktorom informoval v ten istý deň americký prezident Joe Biden.

“V plnej miere súhlasím s americkým prezidentom Joeom Bidenom, že najnovší návrh je významnou príležitosťou na ukončenie vojny a utrpenia civilného obyvateľstva v Gaze,” napísala von der Leyenová na sociálnej sieti X.

“Tento trojstupňový plán je vyvážený a realistický. Teraz potrebuje podporu všetkých strán,” dodala.

Biden v piatok oznámil, že Izrael predložil palestínskemu militantnému hnutiu Hamas návrh na úplné prímerie v Pásme Gazy. Návrh má tri fázy a zahŕňa celkové prímerie, stiahnutie izraelských síl zo všetkých obývaných oblastí Pásma Gazy, prepustenie rukojemníkov a návrat pozostatkov mŕtvych rukojemníkov. Plán by podľa amerického prezidenta umožnil zvýšenie humanitárnej pomoci a do Pásma Gazy by každý deň prichádzalo 600 nákladných áut s pomocou.  

Americký prezident apeloval na Hamas, aby ponuku prijal. Zároveň vyzval izraelské vedenie, aby sa za dohodu postavilo aj napriek prípadnému tlaku. Zdôraznil, že túto príležitosť neslobodno premárniť, a vyslovil sa proti “nekonečnej vojne”.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu krátko po predstavení návrhu americkým prezidentom uviedol, že vojna v Pásme Gazy sa neskončí, kým nebude “eliminovaná” schopnosť Hamasu vládnuť v enkláve a viesť vojnu.

Hamas v piatok oznámil, že plán hodnotí “pozitívne”. Vo svojom vyhlásení uviedol, že kladne vníma časť Bidenovho prejavu týkajúcu sa trvalého prímeria, stiahnutia izraelských síl z Gazy, obnovy a výmeny väzňov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie