Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vôňa pripomína citróny. Nenápadná rastlina je ako štít proti kliešťom a slimákom

28.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pat Oldfield). Monarda je krásna a nádherne voňavá rastlina, ktorú v záhradách alebo na balkóne vidíme len zriedka. Vysaďte si ju do svojej záhrady a budete nielen nadšení, ale aj zvedaví. Najmä preto, že má mnoho výhod a nie je mimoriadne náročná na pestovanie. Kompaktná, hustá rastlina s jasne […]
Menej ako 1 min. min.

28.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pat Oldfield).

Monarda je krásna a nádherne voňavá rastlina, ktorú v záhradách alebo na balkóne vidíme len zriedka. Vysaďte si ju do svojej záhrady a budete nielen nadšení, ale aj zvedaví. Najmä preto, že má mnoho výhod a nie je mimoriadne náročná na pestovanie.

Kompaktná, hustá rastlina s jasne purpurovými kvetmi a jemnou mätovou vôňou.
Foto: shutterstock/Pat Oldfield

Monarda je nezvyčajná rastlina, ktorá sa na záhonoch často nevyskytuje. Je to škoda, pretože je nielen krásna, ale aj nádherne vonia. Citrónová vôňa je taká ohromujúca, že je ťažké prejsť okolo nej ľahostajne. Bude nádhernou ozdobou záhrady, balkóna alebo terasy. Navyše ju môžete použiť aj v kuchyni.

Aký typ polohy má monarda rada? Rastlina nie je náročná na pestovanie

Jej pestovanie nie je nijako zvlášť zložité, hoci by ste samozrejme mali mať na pamäti niekoľko pravidiel, vďaka ktorým bude krásne rásť a bujne kvitnúť. Hoci pochádza zo Severnej Ameriky, darí sa jej aj v miernom podnebí. Vysaďte ju do úrodného a priepustného substrátu, najlepšie vopred posilneného organickým hnojivom. Čo sa týka vhodného stanovišťa, vyžaduje slnečné alebo v polotieni a chránené pred vetrom.

Aromatická rastlina s vôňou bergamotu, využívaná k príprave čajov.
Foto: shutterstock/Krzysztof Slusarczyk

Ako vyzerá monarda? Dávajte pozor na zalievanie

Monarda je rastlina, ktorá uprednostňuje trvalo vlhký, ale nevysušený substrát. Bez dažďa by sa mala pravidelne zavlažovať, pretože veľmi zle znáša sucho. Okrem toho sa odporúča pravidelne ju prihnojovať prípravkami pre kvitnúce rastliny. Vďaka tomu bude vyzerať naozaj krásne.

Mali by ste svoje monardy po odkvitnutí orezávať? Je to jedno z najdôležitejších ošetrení

Monarda si vyžaduje ešte jedno ošetrenie. Ide o pravidelné odstraňovanie kvitnúcich kvetov. Takto poteší počas celého leta a až do jesene a jej ružové, fialové alebo červené kvety so vzhľadom pripomínajúcim slivku pútajú pozornosť. Keďže sú výnimočne voňavé, môžete si byť istí, že do záhrady prilákajú motýle a včely, ale účinne odpudzujú aj kliešte a slimáky. Stojí tiež za to vedieť, že jej sušené kvety sa používajú na prípravu zdravých čajov alebo limonád a niektorí ľudia ich pridávajú do šalátov.

Monarda láka do záhrady motýle a včely.
Foto: freepik/wirestock

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tieto kvety pripomínajú farebné slnečnice. Odpudzujú kliešte a slimáky

Rastlina v záhrade. Prírodná bariéra proti slimákom, komárom a kliešťom

The post Vôňa pripomína citróny. Nenápadná rastlina je ako štít proti kliešťom a slimákom appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie