Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vondra: Greta a spol. jsou fanatici. Komunistické smýšlení, jen v trošku zelenějším kabátu

V souvislosti s Thunbergovou zmínil Vondra starý bonmot namířený proti zeleným aktivistům. „Meloun je sice na povrchu zelený. Když ho ale rozkrojíte, uvidíte červenou (rudou),“ glosoval místopředseda ODS. „Greta Thunbergová přiznala barvu už svým zápasem proti kapitalismu. Těmto lidem nejde o záchranu planety. Jsou to fanatici, kteří by nejraději zrušili soukromé vlastnictví. Je to v podstatě […]
3 min.

V souvislosti s Thunbergovou zmínil Vondra starý bonmot namířený proti zeleným aktivistům. „Meloun je sice na povrchu zelený. Když ho ale rozkrojíte, uvidíte červenou (rudou),“ glosoval místopředseda ODS.

„Greta Thunbergová přiznala barvu už svým zápasem proti kapitalismu. Těmto lidem nejde o záchranu planety. Jsou to fanatici, kteří by nejraději zrušili soukromé vlastnictví. Je to v podstatě komunistické smýšlení, jen v trošku zelenějším kabátu,“ řekl Vondra pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Česku mizí místa pro letní tábory. Mohou za to klimatické změny i přísný vodní zákon

Jednadvacetiletá aktivistka měla v posledních měsících několikrát problémy s policií. Loni v létě dokonce stanula před švédským soudem, když během blokády ropného terminálu neuposlechla příkaz policie opustit místo. Nakonec vyvázla s pokutou.

O pár měsíců později skončila v policejním antonu, když se v Londýně zapojila do demonstrace proti velkým ropným firmám. Letos v dubnu Gretu zadržela nizozemská policie, a to hned dvakrát. Aktivistka se totiž nejdříve spolu s dalšími účastníky demonstrace na ochranu ovzduší snažila zablokovat hlavní dálnici do Haagu. Po propuštění se zúčastnila blokády přímo ve městě a opět skončila v rukou policistů.

V poslední době je jméno mladé Švédky spojováno také s konfliktem na Blízkém východě. Krátce po teroristickém útoku Hamásu na Izrael ze 7. října 2023 Greta sdílela na svém Instagramu fotografii, na níž drží s dalšími třemi dívkami transparenty na podporu Palestiny. V příspěvku vyzvala k okamžité svobodě pro Palestince. O Izraeli se vůbec nezmínila. Její konání naštvalo i některé klimatické aktivisty.

Neznalost a hloupost?

Před pár dny Thunbergová protestovala ve švédském Malmö před arénou, v níž se konala hudební soutěž Eurovize. Aktivistka se připojila k pochodu tisíců lidí, kteří demonstrovali proti zapojení Izraele do zmíněné soutěže. Z protestu ji chvíli před zahájením finále znovu odvedla policejní eskorta.

ČTĚTE TAKÉ: Největší mýty o Izraeli a Palestině: 75 let okupace, Gaza jako velké vězení i činy osadníků

„Podobné projevy jsou, řekl bych, až antisemitské. Možná je to trochu z neznalosti či hlouposti. Nepochybně jde o perfektní ukázku toho, že tito lidé by si měli nejdříve něco načíst, než začnou vystupovat ve veřejném prostoru,“ zhodnotil Vondra.

Z Thunbergové se stala veřejně známá osoba, když v roce 2019 během svého emotivního projevu na klimatickém summitu v New Yorku ostře zkritizovala světové vůdce za jejich nečinnost, pokud jde o boj se změnami klimatu. Zároveň je obvinila, že jí prý sebrali její sny i dětství.

A jak se na boj s klimatem dívá Vondra? „Aby Green Deal skutečně mohl fungovat, musíme opět nastolit rovnováhu. V poslední době se s dekarbonizací pod vlivem Grety Thunbergové a Franse Timmermanse hodně šlapalo na plyn. Evropa vůbec nemyslela na ekonomické a sociální dopady. Já se také hlásím k ochraně životního prostředí. Musí to být ale sociálně schůdné a v souladu s ekonomickými možnostmi,“ uvedl.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou naleznete pod tímto odkazem. Lídr koalice Spolu pro volby do Evropského parlamentu a místopředseda ODS se kromě jiného rozpovídal o antikampani proti hnutí ANO. Jsou podle něj ANO a SPD proruská hnutí? A jak vzpomíná na dávné setkání s Andrejem Babišem, když byl ještě ministrem ve vládě Petra Nečase?

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční 7. a 8. června. CNN Prima NEWS nabízí pravidelně rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si některé z nich:

Nerudová: Babiš a ANO jsou zhoubou pro společnost. Hnutí STAN mi přirostlo k srdci

Dostálová: Na vládě mi nejvíc vadí její neustálé lhaní. Do ANO už jsem podala přihlášku

Kolář: Jsem pro debatu o spojení ODS, lidovců a TOP 09 v jednu stranu. Potřebujeme vítězit

Zaorálek: Bezpečnostní hrozbou je Lipavský. Prezidenta Pavla dosadili na Hrad oligarchové

Gregorová exkluzivně po návštěvě Charkova: Lidé na hřbitově chodí s lopatou a pohřbívají syny

Talíř: Porazíme ANO v eurovolbách. Okamura a Fico jsou trojští koně Ruska

Konečná: Ohledně míru na Ukrajině musíme Putinovi věřit, jen brání svou zemi před ohrožením

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie